Rozmowa o polityce

... lub palce na klawiaturę niosą

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
SiD
ID Steam:

Re: Rozmowa o polityce

Post autor: SiD »

Ty nic nie pojmujesz - ja się ich nie boję, ja się nimi brzydzę. Tak jak i całą polską "polityką"
Obrazek Obrazek :cfog Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: Jerry »

Trance pisze:
dwóch złodziei, którzy ukradli księżyc, sugeruje, że po prostu ktoś im nieźle dokuczał i mają fobię na tym punkcie.
A Wy macie cos na sumieniu, bo sie tego boicie.

Polska jest przesiaknieta korupcja i trzeba to zwalczyć. Dziwne, ze niektorzy dorosli ludzie sprawy polityki nie pojmuja, albo pojmuja jak małe nawine dzieci...

2 lata mieli na zwalczenie korupcji i co ? Wszystko sprowadza się do "spektakularnych" akcji CBA w szpitalu i aresztowaniu dowódcy lotniska w sprawie "nielegalnego" koszenia trawy... Po dwóch latach, jak ludzie brali w łapę, tak wciąż biorą, bo zamiast zwalczać przyczyny występowania korupcji, bracia K. postanowili, że zrobią z CBA organ propagandy i pokażą, jak to złych ludzi surowo karzą...
:8bz
Obrazek
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
ID gracza: 40452
Kontakt:

Post autor: ufoman »

Trance, jak Ty odbierasz obecne zachowanie prezydenta?
itan
ID Steam:
Numer GG: 9190911
ID gracza: 596484

Post autor: itan »

Korupcja była i zawsze będzie, nie tylko w Polsce!
Obrazek... "zamknieta koteria ze zidiociałymi członkami"
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Korupcja była i zawsze będzie, nie tylko w Polsce!
W Niemczech dla przykładu korupcji prawie nie ma. Zawsze znajda sie jacyś "zwyrodnialcy", ale ogólnie rzecz ujmując to nie ma.

Trance, jak Ty odbierasz obecne zachowanie prezydenta?
Jutro odpowiem na to pytanie, bo zdaje sie, ze jestem troszke nie na bierzaco z informacjami. (duzo balowałem :P)
Obrazek
Awatar użytkownika
Mefiu
ID Steam:
Numer GG: 2369010
Kontakt:

Post autor: Mefiu »

Trance, masz tate w PiSie? :mrgreen:
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

itan pisze:Korupcja była i zawsze będzie, nie tylko w Polsce!
Owszem, ale da sie ja wyeliminowac z zycia codziennego, przyklad - kraje skandynawskie, glownie Szwecja i Finlandia, choc w bardzo duzej mierze zalezy to od mentalnosci spoleczenstwa. Niestety Polakom daleko do ich rozumowania.
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Awatar użytkownika
Cleric
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Cleric »

Ale wiadomo że do tego nie przyczyni się partia o nazwie "Prawo i Sprawiedliwość" bo gdyby to uczyniła - czyli wprowadziła by ową sprawiedliwość ukrucając korupcje i tworząc także porzadne prawo ją ukucające - to wówczas ta partia sama w sobie straciłaby racje bytu i dalszego istnienia.

Prawo i Sprawiedliwość jak sama nazwa wskazuje chce niby wprowadzać te wartości ale nie wprowadzić - a to jest różnica.

Poprostu chodzi o to by gonić króliczka (korupcje) ale nie go dogonić (ukrucić korpucję).

Reasumując to partia która nigdy nie zwalczy korupcji a jedynie będzie z nią wiecznie (i jak widać neudacznie) walczyć - i wrecz nawet podtrzymywać korupcje jako coś co uzasadnia istnienie twóru zanego PiS 8)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Nie da sie wyeliminowac korupcji w ciagu 2 lat. A partia PiS zrobiła bardzo dużo w kierunku eliminowania korpucji, bezwzglednie, czasem z takim skutkiem, ze sie wszyscy PiSu czepiali, ze zbyt spektakularnie, zbyt brutalnie itd.
Powołane zostało CBA, ktore okazuje sie bardzo dobra instytucja do zwalczania korpucji.
W ciągu rządów PiSu byłem 4 w szpitalu, żeby "załatwić pewne sprawy" i każdy lekarz poprostu sie bał wziac pieniadze.

Dowodem na to, że ukrocono korupcje wsrod lekarzy jest fakt ich protestów.
Do tej pory nie protestowali, bo pieniadze, ktore dostawali od państwa to był zaledwie mały procent ich faktycznych przychodów. Teraz musza zyc tylko z pensji, bo boja sie brac "w łape".
Oczywiście ja jestem za tym, żeby lekarze zarabiali dużo więcej, żeby nie było, ale niech to robia droga legalna, a nie korupcja.
PO obiecała w kampanii i mowila o tym głosno, że lekarze beda zarabiac wiecej, nauczyciele beda zarabiac wiecej, policjanci beda zarabiac wiecej. OK wporzadku, ja sie na to zgadzam, jak dla mnie szewcy tez moga zarabiac wiecej i wszyscy moga zarabiac wiecej. Bardzo bym sie z tego cieszył. Ale nie zapominajmy, że Polska jest krajem bardzo biednym na tle panstw zachodnich. Oczywiscie jest to skutkiem wielu lat komunizmu w Polsce. Dlatego chce zobaczyć, czy faktycznie PO "rozda" tak chetnie te pieniadze, ktore obiecała.
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Cleric ma racje - w naszym przypadku nie warto walczyc z korupcja bo ona sie zawsze gdzies pojawi. Natomiast Trance, zwroc uwage, ze PO nigdzie nie mowi o rozdawaniu kasy z budzetu czy rezerw tak jak to pis chcial zrobic (zabrac "oligarchom" i dac biednym bo tak to tylko w socjalizmie bylo [z zalozenia ;)]) a stworzyc warunki takie aby korupcja sie nie pojawiala. Co do sluzby zdrowia - prywatyzacja jak najbardziej. Spojrzcie sobie na swoje dochody i na to ile z tego idzie na rozne skladi zdrowotne, chorobowe, ubezpieczenia... 1/5 jesli nie wiecej. Moja rodzina od kilku lat jest ubezpieczona prywatnie i powiem ci ze to sie sprawdza. Jest to wydatek ponad 1000zl miesiecznie ale takie ubezpieczenie obejmuje leczenie wszystkich czlonkow rodziny w karju i zagranica do 1mln dolarow. I powiem wam ze to sie sprawdza bo mialem "okazje" skozystac z tego. Wiec dlaczego mamy placic darmozjadom skladki ktore nie wiadomo na co sa przeznaczane jak mozna miec kontrole nad wszystkim.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

Post autor: Jerry »

Trance pisze:Nie da sie wyeliminowac korupcji w ciagu 2 lat. A partia PiS zrobiła bardzo dużo w kierunku eliminowania korpucji, bezwzglednie, czasem z takim skutkiem, ze sie wszyscy PiSu czepiali, ze zbyt spektakularnie, zbyt brutalnie itd.
Powołane zostało CBA, ktore okazuje sie bardzo dobra instytucja do zwalczania korpucji.
W ciągu rządów PiSu byłem 4 w szpitalu, żeby "załatwić pewne sprawy" i każdy lekarz poprostu sie bał wziac pieniadze.

Dowodem na to, że ukrocono korupcje wsrod lekarzy jest fakt ich protestów.
Do tej pory nie protestowali, bo pieniadze, ktore dostawali od państwa to był zaledwie mały procent ich faktycznych przychodów. Teraz musza zyc tylko z pensji, bo boja sie brac "w łape".
Oczywiście ja jestem za tym, żeby lekarze zarabiali dużo więcej, żeby nie było, ale niech to robia droga legalna, a nie korupcja.
PO obiecała w kampanii i mowila o tym głosno, że lekarze beda zarabiac wiecej, nauczyciele beda zarabiac wiecej, policjanci beda zarabiac wiecej. OK wporzadku, ja sie na to zgadzam, jak dla mnie szewcy tez moga zarabiac wiecej i wszyscy moga zarabiac wiecej. Bardzo bym sie z tego cieszył. Ale nie zapominajmy, że Polska jest krajem bardzo biednym na tle panstw zachodnich. Oczywiscie jest to skutkiem wielu lat komunizmu w Polsce. Dlatego chce zobaczyć, czy faktycznie PO "rozda" tak chetnie te pieniadze, ktore obiecała.

No tak, teraz potwierdziłeś moje przypuszczenia - żyjemy w dwóch różnych krajach :] Swoją drogą ciekawy szpital masz, bo ja mogę Ci wskazać 4 placówki, gdzie bez dotacji na lewo, człowiek zdąży umrzeć, zanim doczeka się opieki. Prywatyzacja służby zdrowia przydałaby się z pewnoscią, a na pewno podstawowym krokiem powinno być zniesienie obowiązkowej składki zdrowotnej i wprowadzenie płatnej służby zdrowia - gdzie płacilibyśmy za te usługi, z których faktycznie korzystamy - początkowo dla średnio i bardzo zamożnych a docelowo dla wszystkich grup z możliwością refundacji świadczeń dla żyjących poniżej minimum socjalnego.

Fakt protestów lekarzy wiąże się z tym, ze jedna z najbardziej odpowiedzialnych i stresujących profesji wśród zawodów jest opłacana na takim poziomie, jakby nie ratowali życia, tylko budowali altanki... Oni akurat mają prawo protestować, i to nie tylko ze względu na to, że w innych krajach zarobiliby 7-8 razy tyle, ale dlatego, że od wielu lat kolejne reformy służby zdrowia dają im podwyżki rzędu kilku procent wynagrodzenia, a zadłużone szpitale nawet tego nie są w stanie wypłacić...

Polska może i krajem relatywnie biednym jest, ale to nie znaczy, że tego zmienić się nie da, i że nigdy nie będzie na nic pieniędzy. A oszczędności chociażby w administracji można wprowadzić na całkiem dużą skalę.

Jeszcze jedno, wbrew pozorom nie należę do jakiś szczególnych fanatyków PO, moje poglądy w paru istotnych sprawach są rozbieżne od ich programu, niemniej, jak zawsze bezpośrednio po wyborach, podchodzę z optymizmem i nadzieją, że może ta ekipa zmieni chociaż trochę w moim kraju na lepsze.
:8bz
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co ślina na język...”