Fani potrafią! Fizyka w ArmA by Community!
Moderator: Inkwizytor
- -=HuNTeR=-
- ID Steam:
- Numer GG: 7474995
- Kontakt:
Re: Fani potrafią! Fizyka w ArmA by Community!
Kto chciał to chciał, ja tam spokojnie grałem sobie w ofpa -.-
- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
Nie mów mi, że BIS to obchodzi...klamacz pisze:mit za mitem mitem pogania. Fizyka moze byc jednoczesnie szybko dzialajaca i dobrze dzialajaca, przykladow mozna mnozyc mnostwo. Nieprawda jest ze wydajnosc Arma z zaimplementowana fizyka bylaby zabojcza, to grafika zabija wydajnosc Arma i to z zupelnie prozaicznych powodow.Sensitive pisze:Wydajność ArmA z zaimpletowną fizyką byłaby zabójcza dla 90% naszych komputerów. Nawet z zaawansowaną fizyką zdarzają sytuacje absurdalne np. efekt latających ciał - efekcjarskie, ale czy naprawde dzieje się to w rzeczywistości. Abstrahując oczywiście od produkcji filmowych w których to efekt ten przypomina typowy RagDolls.
Najzwyczajniej napisany, dzialajacy engine jest strasznie ciezko rozbudowac o taki element jak prawdziwa fizyka, poniewaz skutkowaloby to zmiana podejscia do wielu elementow, np. animacji postaci, przeliczen AI, LODow itp. Dlatego koszt takiego przedsiewziecia bylby prawdopodobnie bliski napisaniu engine'u od nowa.
A my, jako fani chcielismy miec Arma szybko ....

A przykładem dość fajnego i realnego RagDolla, jest np. ten w RedOrchestra. Jeszcze nie widziałem tam latajacych ciał, a sam efekt wygląda jak połączony z animacją!

RedOrchestra jest stworzona na engine Unreala 2.5, który posiada własny silnik fizyczny nazwany "Karma Engine".
- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
Ale sam fakt, że jest i jest realistyczny efekt. Nie chodzi mi o śilnik.

Gdyby BIS rzeczywiście chciał zamontować fizykę mógłby zrobić to w najprostszy sposób tak jak twórcy Stalkera, którzy wykorzystali darmowy silnik fizyczny ODE (komercyjna licencja kosztuje grosze w porównaniu do np. Havoka).
Ostatnio zmieniony 01 sierpnia 2007, 14:32 przez Rainbow, łącznie zmieniany 1 raz.
Havok'aRainbow pisze:...w porównaniu do np. Havoca).

O czym wy gadacie?
ArmA to mial byc odmlodzony i okraszony grafa i pewnymi dodatkami OFP.
I jest. Cos Wam sie chyba poplatalo. Od poczatku ma byc pisana Game2.
Ja sie ciesze, ze ArmA jest jaka jest i ze nie musze czekac na Game2 pykajac w OFP.
ArmA to mial byc odmlodzony i okraszony grafa i pewnymi dodatkami OFP.
I jest. Cos Wam sie chyba poplatalo. Od poczatku ma byc pisana Game2.
Ja sie ciesze, ze ArmA jest jaka jest i ze nie musze czekac na Game2 pykajac w OFP.
Hmm klamacz powiedz mi dlaczego, przykładowo w grze CS: Source nawet bardzo szybkie pc mogą dostać "czkawki"? Zniżając ilośc generowanych klatek do 30fps! W gierce tej, naprawde mało komfortowo strzela się przy takiej ilości fps. Nawet mój sędziwy już cpu wyciąga ponad 150fps spokojnie przechadzając się po mapie. Dopiero kiedy zacznie się coś dziać spada poniżej 40.
Dlaczego w gierce takiej jak ta bardziej od karty graficznej liczy się procesor? A zmieniejszając detale nawet do najniższych niedużo można zyskać na płynności. Jaki z tego wniosek? Co w tej gierce staje się bolączką tysięcy graczy? Fizyka. A podobno Source engine uważany jest za jeden z najlepszych, najbardziej elastycznych i zooptymalizowanych. Co najciekawsze artykuły publikowane w internecie pokazują jakie to zawrotne prędkości można uzyskać w HL2/CS:S grając nawet na słabszych konfiguracjach.
Dlaczego w gierce takiej jak ta bardziej od karty graficznej liczy się procesor? A zmieniejszając detale nawet do najniższych niedużo można zyskać na płynności. Jaki z tego wniosek? Co w tej gierce staje się bolączką tysięcy graczy? Fizyka. A podobno Source engine uważany jest za jeden z najlepszych, najbardziej elastycznych i zooptymalizowanych. Co najciekawsze artykuły publikowane w internecie pokazują jakie to zawrotne prędkości można uzyskać w HL2/CS:S grając nawet na słabszych konfiguracjach.
- klamacz
- ID Steam:
- Numer GG: 2019934
- ID gracza: 2320644
- Kontakt:
ale nie mowimy tu o Source'u tylko o Armed Assault. Przeanalizuj naklad czasu procesora, karty graficznej i no niech tam jeszcze dysku w przypadku obu gier a zauwazysz jak otwarte ale szczegolowe graficznie przestrzenie przesuwaja uzycie w strone karty graficznej.
Jak chcesz to mozna to sprobowac nawet policzyc, w fizyce licza sie dwie rzeczy: ruch i kolizja. Ten pierwszy mozna ocenic jako 1/10 czasu obliczen tego drugiego. Wez ilosc ruchomych obiektow i dodaj do niej ilosc obiektow, ktore moga ze soba kolidowac we wszystkich kombinacjach spotegowana i pomnozona przez 10...
Jeszcze a propos Source'a : silnik fizyczny jest tam tak wykrecony i przekombinowany jak chyba nigdzie indziej. Wcale mnie nie dziwia podane przez ciebie statystyki.
Jak chcesz to mozna to sprobowac nawet policzyc, w fizyce licza sie dwie rzeczy: ruch i kolizja. Ten pierwszy mozna ocenic jako 1/10 czasu obliczen tego drugiego. Wez ilosc ruchomych obiektow i dodaj do niej ilosc obiektow, ktore moga ze soba kolidowac we wszystkich kombinacjach spotegowana i pomnozona przez 10...
Jeszcze a propos Source'a : silnik fizyczny jest tam tak wykrecony i przekombinowany jak chyba nigdzie indziej. Wcale mnie nie dziwia podane przez ciebie statystyki.

Pytanie na marginesie, wiem że temat już poruszany. Mam dysk ATA i SATA, ArmA działa na ATA.
Jak zmieni się płynność gry jeżeli grę zainstaluje na Sata? Niektórzy twierdzą, że to nic nie daje a inni, że spory plus dla płynności. Warto...?
Sry za dygresje.
Jak zmieni się płynność gry jeżeli grę zainstaluje na Sata? Niektórzy twierdzą, że to nic nie daje a inni, że spory plus dla płynności. Warto...?
Sry za dygresje.
Kilka dni temu swój stary dysk na ATA wymieniłem na SATA2 i nie zauważyłem żadnej różnicy w wydajności.Sensitive pisze:Pytanie na marginesie, wiem że temat już poruszany. Mam dysk ATA i SATA, ArmA działa na ATA.
Sry za dygresje.