Kilka pytanek, GPS,mapa,znaczki

Informacje o grze w sieci, adresy serwerów, regulaminy

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Rychu
ID Steam:

Kilka pytanek, GPS,mapa,znaczki

Post autor: Rychu »

1.Jak mozna zaznaczyc na mapie jakies inne znaczki od tego orginalnego czerwonego, dzisiaj widzialem jak byl znaczek np
"ptaszej" z napisem zeby tam ladowac.
2. Jak mozna wybudowac swoj namiot medyczny ? Albo skrzynke z amunicja.
3. Jak zaznacza sie samochod na mapie, widzialem jak pisalo np AH-9 konieczna naprawa. takie dwie niebieskie male strzalki.
4. Czy jak leci sie smiglowcem mozna wczesniej zaznaczyc jakis punkt na mapie bo jak lece daleko to latwo sie zgubic a nie porecznie jest mi wlaczyc mape w czasie lotu i patrzec gdzie jestem szczegolnie jak to samolot. Najlepiej jakby pokazalo w ktora strone i ile metrow do danego punktu. GPS znalazlem ale on bardzo maly obszar pokazuje to jak ide na pieszo to ok ale nie tak.

Jak cos sobie przypomne to dopisze ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
ID gracza: 40452
Kontakt:

Re: Kilka pytanek, GPS,mapa,znaczki

Post autor: ufoman »

1. Klikasz dwukrotnie i naciskasz klawisze "gora-dol".
2. To zalezne od autora misji.
3. "Recznie"(czyli sam na mapie), to co widziales to zapewne podczas gry w Evolution, gdzie wszystko jest opracowane za pomoca skryptow.
4. Mozna zaznaczyc tylko na mapie, chyba, ze masz dowodce i grasz na poziomie "kadet", wtedy on moze wyznaczyc Ci cel podrozy i wyswietli Ci go wraz z odlegloscia.
Rychu
ID Steam:

1. Dziala :-)
2. Aha, a na mapie Evolution?
3. Ok mniejsza z tym.
4. Tak ale jak zaznaczyc to na mapie? Moge robic te znaczki nic pozatym.

Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc :aliens :D
Awatar użytkownika
klamacz
ID Steam:
Numer GG: 2019934
ID gracza: 2320644
Kontakt:

Post autor: klamacz »

2. na Evo musisz miec slot medyka lun engineera zeby moc budowac namioty medyczne lub tzw. FARPy
4. Dokladnie o tym mowi Ufoman, oznaczasz sobie punkt znacznikiem, obierasz azymut i kontrolujesz mapa. Niestety, bez 'kadeta' i dowodcy nie wydasz rozkazu poruszania sie, zaby ci wyswietlalo znacznik. Ewentualnie jesli grasz z kims i on ci wyda to nawet na wyzszych poziomach trudnosci mozesz widziec ten znacznik ale tylko przez chwile (np. po wylaczeniu mapy) :)
Przyzwyczajaj sie :) nie ma lekko.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Rychu
ID Steam:

4. Zeby byc dowodca to musi ktos byc w mojej grupie? Wtedy bede mogl sobie zaznaczyc na mapie i leciec tam? A poziom trudnosci nie jest ustalany przez serwer? Bo ja bede mial weteran a inni kadet to AI chyba nie bedzie mnie szukac na pierwszym planie ?

pozddrawiam
Awatar użytkownika
klamacz
ID Steam:
Numer GG: 2019934
ID gracza: 2320644
Kontakt:

Post autor: klamacz »

Rychu pisze:4. Zeby byc dowodca to musi ktos byc w mojej grupie? Wtedy bede mogl sobie zaznaczyc na mapie i leciec tam? A poziom trudnosci nie jest ustalany przez serwer? Bo ja bede mial weteran a inni kadet to AI chyba nie bedzie mnie szukac na pierwszym planie ?

pozddrawiam
najlatwiej jest z pojazdami, jesli jestes dowodca pojazdu to wystarczy kliknac gdziekolwiek na mapie i wydajesz tym samym rozkaz ruchu kierowcy i znacznik sie pojawia :) Jesli jestes piechota albo sam w pojezdzie to z tego co pamietam to nie dziala i znacznika miec nie bedziesz.
Poziom trudnosci jest ustalany przez serwer, wszyscy grajacy maja taki sam.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Rychu
ID Steam:

Dzieki Panowie za pomoc. Przelatalem jeden dzien i jak sie okazuje jest to bardzo proste i zaadnego znacznika juz mi nie potrzeba ;-). Jedynie co by sie przydalo to zeby na GPS'ie pokazywalo osoby ze swojej druzyny np jak ide w miescie to warto wiedziec czasami po ktorej stronie jest moj, tak to musze na mape lukac a to znowu ryzykowne.

No nic raz jeszcze dzieki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Diabl0
ID Steam:
Numer GG: 2236900
ID gracza: 0

Post autor: Diabl0 »

Cóż, nie ma tak łatwo. GPS gps'em ale kompas musi być (K) - tak jak w praktyce - na rowerze jak zapuszczam się w nieznane poza GPSem i Ozzi z mapami (nieśmiertelne sztabówki 50k) wożę też kompas - pewniejsze w wyznaczaniu kierunku niż inercja gps'a a i bateria nie padnie :)
buzz
ID Steam:
Numer GG: 1724711
ID gracza: 105220

Post autor: buzz »

Ja kiedyś stworzyłem waypointa... z altem, ctrl albo z shiflem na mapie. Ale sam nie wiem w jakich okolicznościach i nie umiałem potem tego usunąć. Dodam, że był to dodatkowy znacznik, oprócz innego oznaczającego mój cel misji. Ale też żółty.
Jak ktoś to sprawdzi to byłbym wdzięczny.
Buzz
/gram zwykle na serwerach jolt albo 16aab/
buzz
ID Steam:
Numer GG: 1724711
ID gracza: 105220

Post autor: buzz »

Wczoraj sprawdziłem. Klikając na mapie z shiftem, dodajemy/lub kasujemy sobie Waypoint'a, ktory potem wyświetlany jest jako cel.
Bardzo przydatne np. robiąc szybki nalot, np na antene radia w miescie w Evolution ;)
Buzz
/gram zwykle na serwerach jolt albo 16aab/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne o multiplayer”