Core 2 Duo vs Athlon
Moderator: Inkwizytor
Core 2 Duo vs Athlon
Witam!
Jestem na etapie kupna nowego komputera i pewnie niedługo pojawi sie topic z ostateczna konfiguracją mojego kompa, tak żebyście mogli się wypowiedzieć zanim dokonam zakupu. I o ile wybór karty graficznej, pamięci i innych mniej ważnych komponentów mam już za sobą, o tyle mam problem z procesorem i płytą główną.
Otóż zastanawiam się nad kupnem zestawu:
- Procesor: Intel Core 2 Duo 2 E4400 2 GHz + Płyta Główna: Asus P5B
lub
- Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ + Płyta Główna: ??? (socket AM2)
Po 1:
Chciałbym, o ile to możliwe, abyście podpowiedzieli mi, która płyta główna obecnie jest dobra pod socket AM2, ale w rozsądnej cenie
Po 2:
Chciałbym, o ile to możliwe, abyście podpowiedzieli mi, który z tych zestawów będzie lepszy do ArmA
Dodam tylko, że zestaw 2, pod warunkiem, że cena płyty głównej nie przekroczy 400 zł, jest troche tańszy od zestawu 1.
Prosze Was o pomoc w wyborze...
Jestem na etapie kupna nowego komputera i pewnie niedługo pojawi sie topic z ostateczna konfiguracją mojego kompa, tak żebyście mogli się wypowiedzieć zanim dokonam zakupu. I o ile wybór karty graficznej, pamięci i innych mniej ważnych komponentów mam już za sobą, o tyle mam problem z procesorem i płytą główną.
Otóż zastanawiam się nad kupnem zestawu:
- Procesor: Intel Core 2 Duo 2 E4400 2 GHz + Płyta Główna: Asus P5B
lub
- Procesor AMD Athlon 64 X2 4200+ + Płyta Główna: ??? (socket AM2)
Po 1:
Chciałbym, o ile to możliwe, abyście podpowiedzieli mi, która płyta główna obecnie jest dobra pod socket AM2, ale w rozsądnej cenie
Po 2:
Chciałbym, o ile to możliwe, abyście podpowiedzieli mi, który z tych zestawów będzie lepszy do ArmA
Dodam tylko, że zestaw 2, pod warunkiem, że cena płyty głównej nie przekroczy 400 zł, jest troche tańszy od zestawu 1.
Prosze Was o pomoc w wyborze...

- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Re: Core 2 Duo vs Athlon
Osobiscie nie bralbym nic z AMD poza X2 6000+ - teraz go mozna dostac po 169$ wiec atrakcja cenowa. Kazdy nizszy model nie bedzie nazbyt wydajniejszy od C2D E4400 ale ten zato bez problemu sie podkreca.
Plyt teraz dobrych nie robia - sa tylko takie mniej spartaczone
Plyt teraz dobrych nie robia - sa tylko takie mniej spartaczone

A mógłbym poprosić o jakiś konkretny model "nie spartaczonej" płyty najlepiej Asusa pod socket AM2?
Aha... ale mi nie zalezy na tym, żeby Athlon 4200+ był wydajniejszy od Core 2 Duo, tylko żeby dało sie na nim pograc w ArmA na średnich detalach, albo może troche wyższych niż średnie?
PS: Aha i jeszcze jedno, bo nie zrozumiałem... Czyli z tych Athlonów dobrze sie kręci 4200+ czy 6000+ ?
Aha... ale mi nie zalezy na tym, żeby Athlon 4200+ był wydajniejszy od Core 2 Duo, tylko żeby dało sie na nim pograc w ArmA na średnich detalach, albo może troche wyższych niż średnie?

PS: Aha i jeszcze jedno, bo nie zrozumiałem... Czyli z tych Athlonów dobrze sie kręci 4200+ czy 6000+ ?

Sorki, że tak post pod postem, ale właśnie znalazłem ciekawą płyte główną pod Athlona, a mianowicie Gigabyte GA-M61P-S3. Moglibyście mi powiedzieć ze dwa zdania na jej temat, bo ze specyfikacji technicznej, ktora jest na stronie http://morele.net/produkt/87958 rozumiem tylko podstawowe parametry, ale na tych bardziej szczegółowych sie nie znam.

- Forrestal
- ID Steam:
- Kontakt:
Uzywajcie Google!
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=409
Obecnie nei jestem na czasie z prockami AMD ale sadze ze kazdy bedzie sie podobnie podkrecal. Bralbym X2 na jadre Brisbane, nawet 3600 bedzie dobry jak chcesz podkrecac a jak nie to jak najwieksza liczbe przed + bierz
Dobra opinia cieszy sie Abit KN9 choc pare ciekawych plyt na AMD 690G sie znajdzie - jak juz to bralbym Foxconna.
http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=409
Obecnie nei jestem na czasie z prockami AMD ale sadze ze kazdy bedzie sie podobnie podkrecal. Bralbym X2 na jadre Brisbane, nawet 3600 bedzie dobry jak chcesz podkrecac a jak nie to jak najwieksza liczbe przed + bierz

Dobra opinia cieszy sie Abit KN9 choc pare ciekawych plyt na AMD 690G sie znajdzie - jak juz to bralbym Foxconna.
A konkretnie ta płyta? Gigabyte GA-M61P-S3
Spełni swoją rolę?
Zdecydowałem się na AMD Athlon 64 X2 4200+ i bede go podkrecał, chociaz moze nie od razu, ale jednak, wtedy procesor + płyta kosztuje około 500 zł, a to jest koszt jaki moge ponieść na te dwa komponenty.
Spełni swoją rolę?
Zdecydowałem się na AMD Athlon 64 X2 4200+ i bede go podkrecał, chociaz moze nie od razu, ale jednak, wtedy procesor + płyta kosztuje około 500 zł, a to jest koszt jaki moge ponieść na te dwa komponenty.

- Forrestal
- ID Steam:
- Kontakt:
Jesli nie potrzebujesz bajerow w stylu podswietlanego LEDami PCB to plytka calkiem spoko choc zastanawia mnie czemu wybierasz plyte z zintegrowana k. graficzna jak pewnie wlozysz cos mocniejszego.
No, ale czy fakt obecności zintegrowanej karty grafiki wyklucza możliwość włożenia własnej?
Bo jeśli tak, to szybciutko zmieniam płyte główną, jeśli nie, to przekuje mnie dość spora ilość obsługiwanej pamięci i zostaje ta płyta
Bo jeśli tak, to szybciutko zmieniam płyte główną, jeśli nie, to przekuje mnie dość spora ilość obsługiwanej pamięci i zostaje ta płyta

- Forrestal
- ID Steam:
- Kontakt:
Pamieci w kazda plyte wsadzisz tyle samo
W obecnych czasach 8GB to jest maksimum dla typowego zjadacza chleba. Zewnetrza karte na PCIe mozna zamontowac ale osobiscie nie mam przekonania do tego typu rozwiazan. Zawsze to jest dodatkowy uklad w mostku ktory sie grzeje. Dodatkowym plusem jest jednak mozliwosc podpiecia dodatkowego minotora jakby zaszla potrzeba.
Plytka sama w sobie jest ciekawa, duzo USB, Firewire, dzwiek tez nie najgorszy.

Plytka sama w sobie jest ciekawa, duzo USB, Firewire, dzwiek tez nie najgorszy.
Dobra to decyzja co do płytki została podjęta
- dziękuję wszystkim za pomoc*
Troche zeszliśmy z tematu procesorów, ale płyta główna to temat pokrewny, więc myśle, że nikt się nie obrazi
*wszystkim = Forrestalowi, bo tylko on sie zainteresował tematem

Troche zeszliśmy z tematu procesorów, ale płyta główna to temat pokrewny, więc myśle, że nikt się nie obrazi

*wszystkim = Forrestalowi, bo tylko on sie zainteresował tematem