Jako, ze nad OF spedzilem ladnych parenascie miesiecy to w koncu postanowilem zakupic Arme. Wczesniej nawet nie podchodzilem do tego tytulu ze wzgledu na slabego kompa. Teraz posiadam compala fl90 - CPU T2370, 3GB RAM, GF 8600GT. Wydawalo mi sie, ze taka konfiguracja spokojnie wystarczy do gry na detalach medium/high. Gra chodzila jednak na poziomie 10-15 klatek. Wylaczylem wiec wygladzanie krawedzi. Niewiele to pomoglo. Stopniowo wylaczalem wszystkie opcje, zmienialem ich wartosci na medium i low. Generalnie niewiele to dalo. Dopiero zredukowanie wszystkich upiekszaczy do tego stopnia, ze gra wyglada jak OF (albo i jeszcze gorzej) powoduje nagly skok wydajnosci. Naczytalem sie juz sporo (m.in. na tym forum), ze silnik gry jest zle zoptymalizowany, ale nie spodziewalem sie, ze az tak zle. Czasami jest tak, ze miedzy v.high, a medium roznica w klatkach na sekunde jest niewielka. To juz w ogole jest dla mnie niezrozumiale. Wczesniej zainstalowalem oczywiscie wszystkie dostepne patche (w tym najnowszy 1.14). Generalnie mam takie wrazenie, ze Arma jest jakims polproduktem, ukonczonym w jakichs 50-60%. Domyslam sie, ze niewiele da sie z ta sprawa zrobic, ale mimo to licze na Wasza pomoc

/edit
Aha, nie chce juz nawet wspominac o powolnym wczytywaniu tekstur na budynkach i innych obiektach. Porazka ;P
pzdr.