Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multipl.

Problemy i porady nt hostowania gry po sieci LAN oraz jako serwer dedykowany.

Moderator: Inkwizytor

Regulamin forum
Przed zadaniem pytania proszę się zastosować do niniejszych wskazówek:

1. Przeszukaj forum używając funkcji "Szukaj". Nowe wydania Arma mają wiele wspólnych cech z poprzednią wersją i jest wysoce prawdopodobne, że można posłużyć się analogią.
2. Sprawdź w dziale Pomoc Techniczna czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
3. Tworząc nowy wątek wybierz podforum tematyczne adekwatne do problemu lub zapytania.
4. Tworząc nowy wątek nie wpisuj enigmatycznie nazwy tematu typu "Pytania", "Pilne", "Potrzebna pomoc". Takie tematy będą kasowane bez ostrzeżenia.
5. W nazwie tematu wpisz coś konretnego, to czego dotyczy pytanie lub problem np.: "Jak zmienić na inny przycisk wybierania celu(domyślenie Tab)"
6. Nie zadawaj na raz wielu pytań w jednym temacie. Lepiej otworzyć kilka tematów, każdy na osobny problem. Ułatwi to śledzenie poszczególnych wątków, lepiej widać na co została udzielona odpowiedź.
7. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania poinformuj czy jest to dla ciebie satysfakcjonujące i pomocne.
8. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania podziękuj. Autorowi postu, który przyczynił się do pomocy wystaw pozytywną opinię(daj pochwałę).
9. Jeśli sam rozwiązałeś problem lub znalazłeś odpowiedź, poinformuj o tym. Tą informacją pomożesz innym.
ODPOWIEDZ
arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multipl.

Post autor: arturdebski » 30 lipca 2014, 11:58

Witam wszystkich.
Postawiłem dedykowany serwer A3 na ustawieniach podobnych jak wcześniej serwer A2 - port 2302
Do uruchomienia sprawdziłem: TADST 2.2 oraz TADST 2.6
Serwer nie jest widoczny na liście serwerów. :(

Na tej samej maszynie serwerowej w tej samej konfiguracji sieci/routera wcześniej bez zarzutu działał 3 lata serwer A2
i nie było problemu z widocznością serwera A2 na liście serwerów multiplayer.
Nie mam się do czego przyczepić w konfiguracji routera i sieci oraz serwera na którym stoi dedyk A3

W TADST 2.2 wybieram raportowanie do: arma3.master.gemespy.com
w TADST 2.6 niema wyboru serwera do raportowania obecności dedyka

Może ktoś wie jak "ogarnąć" sprawę? w czym jest problem?
Coś pominąłem w rozumowaniu? Od czego zacząć diagnozowanie?
Czy na maszynie na której stoi dedykowany serwer A3 powinien być może steam zainstalowany i zalogowany???

Dodam że wykorzystuje plik serwera dołączony do gry w czasie instalacji - skopiowałem zainstalowaną na PC grę na serwer
i uruchamiam serwer z pliku arma3server.exe

Dzięki
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: grzegorz » 30 lipca 2014, 14:03

Nie znam się na tym ale Gamespy zakończył żywot. Steam bodaj ma być na serwerze ale niech wypowiedzą się inni.

Chwila w google

https://community.bistudio.com/wiki/Arm ... ted_Server
http://forums.bistudio.com/showthread.p ... ted-server

Na Steamie w biblioteka, narzędzia masz do pobrania serwer Arma 3.

W zasadzie miałeś już odpowiedź na tym forum viewtopic.php?f=117&t=5406 Sławek cię zje i mną zagryzie.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: arturdebski » 16 sierpnia 2014, 18:07

grzegorz pisze:Nie znam się na tym ale Gamespy zakończył żywot. Steam bodaj ma być na serwerze ale niech wypowiedzą się inni.

Chwila w google

https://community.bistudio.com/wiki/Arm ... ted_Server
http://forums.bistudio.com/showthread.p ... ted-server

Na Steamie w biblioteka, narzędzia masz do pobrania serwer Arma 3.

W zasadzie miałeś już odpowiedź na tym forum viewtopic.php?f=117&t=5406 Sławek cię zje i mną zagryzie.

No nie wszystko jest takie oczywiste
A3 serwer działał wcześniej dla starszej wersji A3
Wiec trochę dziwić może że cos co działało nagle przestaje działać.

Wszystko zrobione teraz jak "bóg przykazał"
Na routerze przeforwardowane porty na adres IP maszyny serwerowej w sieci lokalnej
(co było już zrobione przy pierwszych testach jeszcze z czasów A2 i OA):
2302 A3 Game port
2303 STEAM query port (dwaniej 27016
2304 dodatkowo choć chyba niepotrzebny
2305 VON
8766 STEAM port
Opis:
http://15thmeu.net/forums/index.php?topic=19662.0


Firewall programowy wyłączony na Windows 7 (testowane tez na Windows 2008)

Na firewallu sprzętowym dopuszczona komunikacja na w/w porty UDP

Używam TADST 2.6
http://www.armaholic.com/page.php?id=11656
https://www.youtube.com/watch?v=0GMbi0r0x8o

Serwer niestety nadal niewidoczny w Internecie na liście serwerów multiplayer w grze.

Serwer widoczny w sieci LAN
Mogę się do niego podłączyć na porcie 2302 z innej maszyny w tej samej sieci przy pomocy
narzędzia do zarządzania BattleWarden

Może ktoś przerabiał problem i wie co co chodzi?
To moje trzecie podejście do tematu i porażka...

Sporo tutoriali na forach przeczytałem wszystkie zdają się być podobne
lecz nadal nie udało mi się rozwiązać sprawy.

Serwer ściągany metodą: (steamcmd.exe) wraz z (#Arma3server_steamcmd_example.cmd)
https://community.bistudio.com/wiki/Arm ... s_o.2Fs.29

Następnie do konfiguracji użyłem TADST

Jeżeli cos nie jasno opisałem lub są jakieś wątpliwości co do konfiguracji
proszę pytać - wyjaśnię krok po kroku.

Aktualnie na maszynie serwerowej instaluje steam i chcę pobrać całą grę
lub jeszcze raz sam serwer.

Dzięki z góry
Ostatnio zmieniony 17 sierpnia 2014, 07:09 przez arturdebski, łącznie zmieniany 1 raz.
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: arturdebski » 17 sierpnia 2014, 06:22

Jeśli ktoś zechciałby pomóc proszę o weryfikację czy widzi serwer o roboczej nazwie [PL]_artur_PL
(staram się aby był włączony w dzień lecz nocami od około 23:00 może być wyłączony)

Ciągle nie widzę własnego serwera na liście serwerów multiplayer w grze, natomiast
klika osób podłączyło się i grało - nie wiem czy to tylko moja przypadłość
czy to normalne zachowanie że nie widzę własnego serwera w Internecie
mając kompa podpiętego do tej samej sieci LAN co serwer (widzę go tylko w LAN)
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: grzegorz » 17 sierpnia 2014, 08:19

Budzisz ludzi z rana. Serwer jest widoczny. Weź też pod uwagę, że wyszukiwarka czasami się zatyka i dusi.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: arturdebski » 17 sierpnia 2014, 16:48

grzegorz pisze:Budzisz ludzi z rana. Serwer jest widoczny. Weź też pod uwagę, że wyszukiwarka czasami się zatyka i dusi.
he he telefon zapikał? :)
Dalej guzik nie widzę sam swojego serwera :( mimo ze ustawiłem już dosłowny filtr: [PL]_artur_PL
oraz testowo [PL] i odczekiwałem kilka minut... pokazuje się 5 czy 6 polskich serwerów - ale nie mój...

No nic ważne że inni się łączą i widzą go - może z czasem się to wyjaśni

Dzięki
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

Tenk
Posty: 241
Rejestracja: 25 grudnia 2008, 20:58
ID Steam:
ID gracza: 4

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: Tenk » 17 sierpnia 2014, 21:20

Od trzech miesięcy chłopaki z grupy mają problem z hostowaniem własnej sesji, najczęściej nikt prócz hosta nie może wejść na serwer, nie zależnie czy host postawi grę lokalną czy serwer dedykowany. Któregoś razu problem był taki jak opisujesz, czyli każdy mógł wejść na dedyka tylko nie osoba, które go postawiła. Problem nie został wyjaśniony, nie bawiliśmy się w dochodzenie, ale jest to być może jakaś poszlaka, że "to coś" spowodował BIS i nadal tego nie naprawił. Z serwerem dedykowabym na zewnętrznym IP i maszynie żadnych problemów nie mieliśmy i nie mamy.

arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multip

Post autor: arturdebski » 18 sierpnia 2014, 08:18

Tenk pisze:Od trzech miesięcy chłopaki z grupy mają problem z hostowaniem własnej sesji, najczęściej nikt prócz hosta nie może wejść na serwer, nie zależnie czy host postawi grę lokalną czy serwer dedykowany. Któregoś razu problem był taki jak opisujesz, czyli każdy mógł wejść na dedyka tylko nie osoba, które go postawiła. Problem nie został wyjaśniony, nie bawiliśmy się w dochodzenie, ale jest to być może jakaś poszlaka, że "to coś" spowodował BIS i nadal tego nie naprawił. Z serwerem dedykowabym na zewnętrznym IP i maszynie żadnych problemów nie mieliśmy i nie mamy.
Cześć, coś jest na rzeczy chyba.
Trochę się wyjaśniło - sprawdziłem widoczność mojego serwera będąc w innej sieci
na innym łączu internetowym - widać go

Może w waszym przypadku osoba która hostuje serwer powinna szukać go po LAN a nie w Internecie?

podsumowując całość - sytuacja u mnie w domu gdzie hostuję serwer A3 wygląda tak:
- mam łącze do Internetu z kablówki
- mam małą sieć lokalną w domu
- sieć lokalna jest połączona do Internetu przez modem z UPC i podłączony do niego router/firewall Cisco PIX501
- serwer do A3 i laptop na którym gram są w tej samej sieci czyli mają adresy 192.168.0.100 i 192.168.0.101
- odpowiednie w/w porty UDP (2302 do 2305 oraz 8766) są dopuszczone do ruchu na firewallu PIX501
- odpowiednie w/w porty UDP (2302 do 2305 oraz 8766) są przeforwardowane na maszynę serwera 192.168.0.100

i jest tak:
- odpalam serwer na 192.168.0.100
- siadam do laptopa 192.168.0.101
- nie widzę serwera na liście serwerów multiplayer ("ADRES INTERNET" w prawym górnym rogu listy serwerów A3)
- przełączam na "ADRES LAN" w prawym górnym rogu A3 i widzę mój serwer przez LAN - mogę się do niego podłączyć i grać
- osoby z Polski widzą mój serwer na liście serwerów multiplayer mogą się połączyć i grać
- sprawdziłem też zabierając mojego laptopa poza mieszkanie do innej sieci na innym łączu internetowym - po
paru sekundach z ustawionym filtrem na hosta "artur" widzę własny serwer na liście serwerów multiplayer na "ADRES INTERNET" oraz mogę sie do niego połączyć
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multipl.

Post autor: arturdebski » 23 kwietnia 2016, 06:44

Cytuję za:
http://15thmeu.net/forums/index.php?topic=19662.0
Some quick easy steps to ensure your server is visible in Steam.

SERVER CONFIG
1.Delete any previous reporting IP's or addresses in your server config or TADST (leave it blank)
2.Ensure your ports are set to: Port: 2302, Steam Port: 8766, Steam Query Port: 27016
3.Disable Windows software firewall and any other software firewalls
ROUTER CONFIG
Port Forwarding:
1.Arma Server Ports: UDP 2302-2305
2.Steam Port: UDP 8766
3.Steam Query Port: UDP 27016
Give it a minute or so, your Arma server will appear in Steam Multiplayer.
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

arturdebski
Posty: 59
Rejestracja: 19 lipca 2007, 19:57
ID Steam:
Numer GG: 4591644
ID gracza: 0
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: Nie widać serwera dedykowanego na liście serwerów multipl.

Post autor: arturdebski » 23 kwietnia 2016, 06:49

A tu zmiany w konsoli BE po update -

Cytuję za:
https://forums.bistudio.com/topic/19016 ... -tutorial/
Instructions on how to:
In your BattleEye\BEServer.cfg file add the following

RConport ****
RConIP **.**.**.**

Example

RConport 2301
RConIP 77.72.53.21

The RConPort should not be any of the game ports the ArmA3 server uses
So either use
GamePort + 4
or
Gameport -1

if you want to keep them all together in your firewall rules
Remember to open these UDP ports in your firewalls
The RconIP typically shouldn't be required, unless your BE is hosted seperately.
However if you are having issues try defining it.

I personally use a -profile switch to define my server install location and do not need to define the IP

Usage:
The most likely reason some folks are having problems, is because they are likely trying to connect their RCON tool on the newly defined RCON port.
Don't, connect as you would normally to the game port
This certainly is the case for the EPMRcon tool by Cortez

Hope that helps a few of you.
Artur Dębski
http://blogit.one.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Serwer oraz hostowanie”