Tenk pisze:Od trzech miesięcy chłopaki z grupy mają problem z hostowaniem własnej sesji, najczęściej nikt prócz hosta nie może wejść na serwer, nie zależnie czy host postawi grę lokalną czy serwer dedykowany. Któregoś razu problem był taki jak opisujesz, czyli każdy mógł wejść na dedyka tylko nie osoba, które go postawiła. Problem nie został wyjaśniony, nie bawiliśmy się w dochodzenie, ale jest to być może jakaś poszlaka, że "to coś" spowodował BIS i nadal tego nie naprawił. Z serwerem dedykowabym na zewnętrznym IP i maszynie żadnych problemów nie mieliśmy i nie mamy.
Cześć, coś jest na rzeczy chyba.
Trochę się wyjaśniło - sprawdziłem widoczność mojego serwera będąc w innej sieci
na innym łączu internetowym - widać go
Może w waszym przypadku osoba która hostuje serwer powinna szukać go po LAN a nie w Internecie?
podsumowując całość - sytuacja u mnie w domu gdzie hostuję serwer A3 wygląda tak:
- mam łącze do Internetu z kablówki
- mam małą sieć lokalną w domu
- sieć lokalna jest połączona do Internetu przez modem z UPC i podłączony do niego router/firewall Cisco PIX501
- serwer do A3 i laptop na którym gram są w tej samej sieci czyli mają adresy 192.168.0.100 i 192.168.0.101
- odpowiednie w/w porty UDP (2302 do 2305 oraz 8766) są dopuszczone do ruchu na firewallu PIX501
- odpowiednie w/w porty UDP (2302 do 2305 oraz 8766) są przeforwardowane na maszynę serwera 192.168.0.100
i jest tak:
- odpalam serwer na 192.168.0.100
- siadam do laptopa 192.168.0.101
- nie widzę serwera na liście serwerów multiplayer ("ADRES INTERNET" w prawym górnym rogu listy serwerów A3)
- przełączam na "ADRES LAN" w prawym górnym rogu A3 i widzę mój serwer przez LAN - mogę się do niego podłączyć i grać
- osoby z Polski widzą mój serwer na liście serwerów multiplayer mogą się połączyć i grać
- sprawdziłem też zabierając mojego laptopa poza mieszkanie do innej sieci na innym łączu internetowym - po
paru sekundach z ustawionym filtrem na hosta "artur" widzę własny serwer na liście serwerów multiplayer na "ADRES INTERNET" oraz mogę sie do niego połączyć