Jest to mój pierwszy post więc pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Od razu zaznaczam że jestem początkującym edytującym.
Tworzę misję multiplayer, w stylu "helikopter w ogniu" z misji standardowych. Oto moje problemy
1) W misji są dwie strony które walczą przeciwko sobie (wschód/zachód), z "ruchu oporu" chce zrobić najemników.
Chciałbym aby jednostki ruchu oporu dołączały się i odłączały od gracza tak jak poszukiwani piloci w misji "helikopter w ogniu". Gdy gracz podchodzi odpowiednio blisko "najemnika" chciałbym aby się on do niego dołączał i walczył po jego stronie (niezależnie czy gracz to wschód czy zachód). A gdy jednostka zostałaby odpowiednio daleko to znów była by niezależna (i neutralna) i mogłaby się dołączyć do innego kto ją "zgarnie". np. podchodzę na odległość 1 metra do najemnika on się do mnie przyłącza a gdy rozdzielimy się na odległość 100 m to staje się „wolny”
Chciałbym takich jednostek ustawić wiele w różnych miejscach mapy (z rozrzutem żeby nie wiadomo było gdzie są).
Próbowałem bawić się ze skryptami rozpakowując misję „helikopter w ogniu” jednak nie mogę sobie poradzić z mnogością skryptów. Prosiłbym żeby ktoś wytłumaczył mi to ŁOPATOLOGICZNIE krok po kroku jak to zrobic

Domyślam się że trzeba będzie napisać skrypty i jak je „podpiąć” do tych konkretnych jednostek (zaznaczam że ma ich być sporo i mają być od siebie niezależne,dlatego prosiłbym o wyjaśnienie z uwzględnieniem jak mam to wykonywać z każdą następną jednostką.
2) Czy dało by się zrobić aby takim najemnikiem były też wybrane jednostki wschodu i zachodu?
Żeby np jednostka będąca amerykańskim oficerem zaczynała grę jako członek ruchu oporu,?
(używam modów VILASA i chciałbym aby np tymi najemnikami byli zarówno partyzanci jak i wybrane jednostki NRD, LWP czy inne.) po prostu żeby konkretna jednostka mimo że wygląda jak amerykanin była w rzeczywistości ruchem oporu
3)Chciałbym aby gracze mogli wybierać gdzie po śmierci ma nastąpić ich respawn (przewiduje kilka miejsc) – śmierć, kilka sekund do respawnu i wybieramy miejsce na odrodzenie. Wiem jak zrobić tradycyjny respawn ale nie potrafię zrobić tego z wybieraniem.
4)Chciałbym aby żołnierz odradzał się z bronią w którą wyposażyłem go na początku misji a nie ze standardową dla danej klasy.
np. aby żołnierz wschodu odradzał się wyposażony w pistolet M9 a nie z AK-74 i magazynkami.
Myślę że wszystko wyjaśniłem najdokładniej jak się dało. Bardzo długo szukałem na forum odpowiedzi na moje pytania jednak nie udało mi się. Mam nadzieję że ktoś wykaże ochotę aby rozwikłać moje problemy. Naprawdę długo nad tym siedziałem, i nie przyniosło to zbyt dużych rezultatów. Prosiłbym o wyjaśnienie z uwzględnieniem tego że jestem początkujący i dopiero się uczę. Mam nadzieję że nie przegiąłem z ilością pytań, odpowiedzi mogą się przydać komuś oprócz mnie w przyszłości.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam wszystkich ArmA-maniaków