Na początku myślałem tylko o modelu
Creative Headphones HQ-2300D za ok. 300,-

Jednak ów model posiada tylko dwa głośniki (LR) wspomagane dekoderem cyfrowym, który chyba tylko emuluje doznania 5.1, bo przecież jak można otrzymać dźwięk przestrzenny za pomocą 2 głośników. Niestety ten model Creative’a nie posiada mikrofonu.
Zostając przy dwóch głośnikach to następnym modelem, który wzbudził moje zainteresowanie, jest produkt firmy Steelpad:
Steel Sound 5H v2 za ok. 250,-

Ponoć są to wybitne słuchawki, na których pogrywa pół światka CS.
Kolejne dwa modele dwugłośnikowych słuchawek, które są według mnie warte uwagi to:
PHILIPS PCgame Vibra/Bass/Mic (SBCHG100) za ok. 150,-

oraz
Logitech® Precision PC Gaming Headset za ok. 130,-

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
No i tak przedstawiała by się kwestia słuchawek dwugłośnikowych.
Jeśli chodzi o słuchawki typowo 5.1 to sprawa wygląda następująco:
zacznę od Sharkoon Cosmic 5.1 za ok. 190,-

8 głośników (po 4 na stronę) z wbudowaną wibracją basu (czytałem, że ta wibracja jest nawet wtedy kiedy nie chcemy

Następnie słuchawki, nad którymi poważnie się zastanawiam: firma ZALMAN, model:
THEATRE 6 Real Surround Sound Headphones ZM-RS6F za ok. 160,-

6 głośników (po 3 na stronę). Niestety zestaw bez mikrofonu

Na koniec produkt, który też uważam za interesujący:
[url=httphttp://www.komputronik.pl/pelny.php?id=27314]Manhattan 172400[/url] za ok. 250,-

Zestaw słuchawkowy 5+1 do kina domowego z mikrofonem. 8 wbudowanych głośników (po 4 na stronę): 2 przednie, 2 tylne, 2 centralne oraz 2 subwoofery + mikrofon z możliwością demontażu.
Niezależnie, na który zestaw się zdecyduję będzie on podpięty pod Sound Blaster Audigy2, który zastąpi mojego wysłużonego SB Live! Value (niestety na razie nie stać mnie jeszcze na SB X-Fi Xtreme Gamer

Jeśli korzystacie lub macie jakieś doświadczenia ze słuchawkami (szczególnie obsługującymi dźwięk 3D), to bardzo proszę o wypowiedzenie się w tym temacie.