Wymiana karty graficznej - kilka bardzo ważnych pytań.
Moderator: Inkwizytor
Re: Wymiana karty graficznej - kilka bardzo ważnych pytań.
Ta karta wygląda troche gorzej w porównaniu do tamtej. Pytanie jest jak u niej jest ze stabilnością itd.

Tak 1600-i to były padaki, ale 1650 już są poprawionym rev.
1650pro ma ~wydajność 7600gs na DDR2 no może ciut szybsza będzie.
Pomyślał bym nad 7600GS na DDR3 od galaxy lub podobne.
1650XT to już wymiatacz jest zauważalnie szybsza od 7600GT ale to już nie ten przedział cenowy(no i oc za wielkie nie będzie).
Co do 512MB na grafie tej klasy to czyste wyrzucanie kasy w błoto(256MB to max) jak widać marketing robi swoje.
Szukaj grafy z max 256MB.
Edit
Poniuchaj za 6800GS lub nawet GT
1650pro ma ~wydajność 7600gs na DDR2 no może ciut szybsza będzie.
Pomyślał bym nad 7600GS na DDR3 od galaxy lub podobne.
1650XT to już wymiatacz jest zauważalnie szybsza od 7600GT ale to już nie ten przedział cenowy(no i oc za wielkie nie będzie).
Co do 512MB na grafie tej klasy to czyste wyrzucanie kasy w błoto(256MB to max) jak widać marketing robi swoje.
Szukaj grafy z max 256MB.
Edit
Poniuchaj za 6800GS lub nawet GT
Ucinając nieco dyskusje przed momentem złożyłem zamówienie na GALAXY GEFORCE 7600GS 256mb. No i co - dobry wybór? 

Całkiem dobry, choć trzeba przyznać, że złącze AGP uniemożliwia kupno szybkiej karty w cenie do 300 zł. Na złączu PCIe można dostać juz naprawde ciekawa karte za 300 zł - na AGP jest troche gorzej... Przykładem niech będzie Radeon X1650, który jest dość tania kartą, a jednak całkiem dobrą, pod warunkiem, że bierzemy ją na złączu PCIe.

Jasne, racja. Mnie niestety ogranicza jeszcze AGP bo wkopałem się w lutym w płyte główną AGP 8x i PCI-E 4x w jednym... A że kasy starczylo tylko na plyte glowna, procek i dysk twardy, z grafika musialem odpuscic. Teraz trochę żałuje, no ale cóż. Rok temu za 350zł kupowałem obecnego mojego GF6000. Teraz za 325zł kupuje o klase leszego GF7600GS. Za rok w tej cenie będzie zapewne 7800 albo 7900GS...Trance pisze:Całkiem dobry, choć trzeba przyznać, że złącze AGP uniemożliwia kupno szybkiej karty w cenie do 300 zł. Na złączu PCIe można dostać juz naprawde ciekawa karte za 300 zł - na AGP jest troche gorzej... Przykładem niech będzie Radeon X1650, który jest dość tania kartą, a jednak całkiem dobrą, pod warunkiem, że bierzemy ją na złączu PCIe.
Za rok w tej cenie będzie GF 8600 GT
jak nie jakis lepszy model
.

- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
A to Twoje PCI-E x4, jest wymiarowo równe x16? No jak tak to spokojnie PCI-E byś sobie walnął. Tylko chyba mniejsze obsługiwane napięcia by były. Różnica wydajności raczej znikoma.

A nie spali mi to karty? Skoro włoże ją do PCI-E 4x, a wymaga PCI-E 16x? Tu masz moja płyte głowna: KLIK wraz z dużymi zdjęciami.Radeon pisze:A to Twoje PCI-E x4, jest wymiarowo równe x16? No jak tak to spokojnie PCI-E byś sobie walnął. Tylko chyba mniejsze obsługiwane napięcia by były. Różnica wydajności raczej znikoma.
- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Nic Ci sie nie spali - ja na tej plycie mialem 7600, 7900 i X1950XT - ta ostatnia karta wymagajaca najbardziej a i problemow nie bylo.
- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
No to jest Asrock Dual-Sata. Dziwny wynalazek, ale niby działa. Spokojnie sobie możesz 7900GS pacnąć, albo X1950Pro, niedość, że taniej do jeszcze lepiej.

Anuluj zamowienie i rozglądaj się za kartami pod PCIe 
1 - niższe ceny!
2 - lepsza wydajność
Nie ma co sie zastanawiać

1 - niższe ceny!
2 - lepsza wydajność

Nie ma co sie zastanawiać