Opinie z gry w ArmA2 - ankieta
Moderator: Inkwizytor
Re: Opinie z gry w ArmA2
ArmA2 z 1.02 prezentuje się o wiele lepiej. Można wyłączyć efektu typu bloom czy blur, co od Very High do Disabled daje nawet 15FPS!. Doszła też opcja AntiAliasing (jednak będzie dopiero aktywna w paczu 1.03) i zmieniono Fillrate Optimizer (poza procentami jest też napisana roździelczość, na którą obraz będzie "przerendererowywany"). Dużo poprawek w kampanii (kilka critical) i misjach SP, poprawiono AI (choć tego jeszcze dokładnie nie sprawdziłem) i kilka innych zmian związanych z MP i HUDem.
Acha, no i jest ten "losowo" generowany teren poza obszarem mapy. Nic szczególnego ale o wiele lepiej niż wcześniej to wyglądało.
Acha, no i jest ten "losowo" generowany teren poza obszarem mapy. Nic szczególnego ale o wiele lepiej niż wcześniej to wyglądało.
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2021, 02:43 przez Rainbow, łącznie zmieniany 1 raz.
A co to się stało biednemu sierżantowi ?

Ostatnio zmieniony 12 sierpnia 2021, 16:48 przez Rainbow, łącznie zmieniany 1 raz.
Dostał z bliska w pysk z tego M249 na fotce 

-
- ID Steam:
- ID gracza: 0
W pysk?
Tak w pysk(mała dziurka) a w potylicy gdzie jest rana wylotowa ma WIELGACHNĄ dziurę.
- mant3z
- ID Steam:
- ID gracza: 1111
- Kontakt:
W końcu dostałem paczuszkę z UK.
Szybka instalacja 12~15minut na dysku Seagate 7200.12 (niektórzy pisali, że niby 40min trwa).
Następnie zainstalowałem patcha 1.02.
Pierwsze co odpaliłem to oczywiście multiplayer... i tu zaskoczenie w Domination w Czarnogorsku (czy jak to się tam zwie) przy praktycznie pełnym serwerze, gra nie tnie, nie laguje i jest bardzo miodna.
Zmiana magazynka w ruchu, pokonywanie płotków, strzelanie z SMAW (lub inny AT'ek) z pozycji stojącej czy to leżącej, tak dużo dodało do miodności, że zapewni mi to wiele, wiele OJ! WIELE wspaniałych chwil na sieci
Moje ustawienia to 1920 x 1200
Render też 1920 x 1200 (100%) <dawne fill rate
textury: medium
V Memmory: medium
Pozostałe opcje Verry High!
Podczas gry we wspomnianą wcześniej misję domination, mam nawet do 55fps... w czarnogorsku przeważnie jest 28~30, czasami fraps pokazywał 22 ale jakoś tak w ogóle nie czuć spadku komfortu gry, wydaje się jakby cały czas było co najmniej 30fps.
Czasami po teleporcie w nieodwiedzone jeszcze odległe zakątki, przez około 20~30sec straszliwie tnie bo doładowują się obiekty i textury. Gdy to nastąpi kolejne teleportacje w to samo miejsce nie wywołują już tego efektu, gra chodzi bajecznie.
W 1.02 poprawili dźwięk, arma2 jest dużo bardziej kompatybilna z X-Fi niż ArmA1 i tu wielkie ukłony dla twórców bo dźwięk w końcu jest przyjemny dla ucha i nic nie trzeszczy!
Mógłbym się rozpisać o tym jak to dobrze kamuflaże maskują wroga w krzakach czy wysokiej trawie, jak AI zmienia pozycję i flankuje, jak AI strzela sobie z wyprzedzeniem po tym jak wychylisz mu się zza winkla i wiele, wiele innych smaczków... normalnie szkoda mi na to czasu, dzień mi się kończy a ja chcę sobie jeszcze pograć.
Kilka screenów z MP:
http://www.mant3z.boo.pl/arma2/mp/
Ja się zakochałem na nowo, gorąco polecam...
...a co do kampanii? Boje się odpalać... poczekam jeszcze na 1.03
Wracam na serwerek
a jutro? Urlop na rządnie 
Szybka instalacja 12~15minut na dysku Seagate 7200.12 (niektórzy pisali, że niby 40min trwa).
Następnie zainstalowałem patcha 1.02.
Pierwsze co odpaliłem to oczywiście multiplayer... i tu zaskoczenie w Domination w Czarnogorsku (czy jak to się tam zwie) przy praktycznie pełnym serwerze, gra nie tnie, nie laguje i jest bardzo miodna.
Zmiana magazynka w ruchu, pokonywanie płotków, strzelanie z SMAW (lub inny AT'ek) z pozycji stojącej czy to leżącej, tak dużo dodało do miodności, że zapewni mi to wiele, wiele OJ! WIELE wspaniałych chwil na sieci

Moje ustawienia to 1920 x 1200
Render też 1920 x 1200 (100%) <dawne fill rate
textury: medium
V Memmory: medium
Pozostałe opcje Verry High!
Podczas gry we wspomnianą wcześniej misję domination, mam nawet do 55fps... w czarnogorsku przeważnie jest 28~30, czasami fraps pokazywał 22 ale jakoś tak w ogóle nie czuć spadku komfortu gry, wydaje się jakby cały czas było co najmniej 30fps.
Czasami po teleporcie w nieodwiedzone jeszcze odległe zakątki, przez około 20~30sec straszliwie tnie bo doładowują się obiekty i textury. Gdy to nastąpi kolejne teleportacje w to samo miejsce nie wywołują już tego efektu, gra chodzi bajecznie.
W 1.02 poprawili dźwięk, arma2 jest dużo bardziej kompatybilna z X-Fi niż ArmA1 i tu wielkie ukłony dla twórców bo dźwięk w końcu jest przyjemny dla ucha i nic nie trzeszczy!

Mógłbym się rozpisać o tym jak to dobrze kamuflaże maskują wroga w krzakach czy wysokiej trawie, jak AI zmienia pozycję i flankuje, jak AI strzela sobie z wyprzedzeniem po tym jak wychylisz mu się zza winkla i wiele, wiele innych smaczków... normalnie szkoda mi na to czasu, dzień mi się kończy a ja chcę sobie jeszcze pograć.
Kilka screenów z MP:
http://www.mant3z.boo.pl/arma2/mp/
Ja się zakochałem na nowo, gorąco polecam...
...a co do kampanii? Boje się odpalać... poczekam jeszcze na 1.03

Wracam na serwerek

Mów mi milordzie łapserdaku!
Tylko dlaczego 90% budynków jest zamknieta na 4 spusty
a po zbiciu szyb
w holu hotelu czy w sklepie nie można wyjśc przez okno
. Chodziłem i szukałem jakiegos wejścia na dach hotelu albo do pokoji może gdzieś....jakaś.... drabinka, z którejs strony........
KUPA
zero
figa z makiem
brak mozliwośći, to już hotel w jedynce był bardziej dopracowany.Walka w mieście nie polega na lataniu po ulicach jak bezpańskie psy
Gdzie są dachy na które mozna wejść i ze SVD
i kropić do Marines.
Pod tym wzgledem nie popisał sie coś bis. To przeszkadza mi bardziej niż niż inne niedociagnięcia (kamizelki, brak recolli, HMVEE bez opancerzenia i osłon przy karabinie...) .Wiem ze sie powtarzam ale jestem wk...ony ze moja ulubiona gra minie zawodzi
A i jeszcze jedno mnie zastanawia : gdy grając w kampanie niechcący przejacałem na śmierc
cywila we wsi wszyscy zaczeli uciekac jakaś laska uklękła z rekoma do góry i co najdziwniejsze 3 postacie zniknęly w drzwaich wiejskich chałup. Wiec może coś tam jednak jest i BIs w kolejej łatce odsłoni wnętrza budynków ... Tak a świstak siedzi... i zawija ....
póżniej gra się zawiesiła
(no wiecie dla niecierpiliwych)

Pod tym wzgledem nie popisał sie coś bis. To przeszkadza mi bardziej niż niż inne niedociagnięcia (kamizelki, brak recolli, HMVEE bez opancerzenia i osłon przy karabinie...) .Wiem ze sie powtarzam ale jestem wk...ony ze moja ulubiona gra minie zawodzi

A i jeszcze jedno mnie zastanawia : gdy grając w kampanie niechcący przejacałem na śmierc

póżniej gra się zawiesiła

http://www.ret.pl/motylek/ tak na początek
W patchu 1.02 fajne numery AI robi. Jak grałem w ściągnięte przerobione misje z OPF w "snajper" Ai postrzelało - podbiegło do budynku schowało się za belkę podtrzymującą zadaszenie. Ja oddałem kilka strzałów - niecelnie. Ai wybiegło oddało kilka szotów i z powrotem za belkę
W misji nr 4 gdzie zajmujemy miasteczko, wychynąłem zza węgła i strzelam się z AI - kiem. Cwaniak schował się za drzewko wychylił się oddał parę strzałów do mnie i wyprost za drzewko, potem to samo
Naaajs

W misji nr 4 gdzie zajmujemy miasteczko, wychynąłem zza węgła i strzelam się z AI - kiem. Cwaniak schował się za drzewko wychylił się oddał parę strzałów do mnie i wyprost za drzewko, potem to samo

Naaajs