SAS a czym sie różni model z jedynki od dwójki (po za animowanymi osłonami okien) ?
znajdź różnice

bo ja nie umiem znaleźć różnic między
modelem z jedynki i dwójki :]
różnice są w RVMATach (specular i NOHQ lekko sie różnią) oraz tekstury są kolorowane na kamuflaż, baaa nawet te same mapowanie i te same tekstury (jeśli nie liczyć wzoru kamuflażu i symboli gwiazd) są na jedynce i dwójce
URAL, BRDM, AK74, M4, M16, T72, DSZK, SWD, M249, M240, Abrams, Barret, G36, Szyłka, armatohaubice (poza magazynkiem i celownikiem)... pełno rzeczy z jedynki po "podrasowaniu" trafiło do dwójki
nowe rzeczy w dwójce to budynki, piechota, ludzie, zwierzęta, obiekty, lotnictwo, systemy artyleryjskie i rosyjski plot. , UAZ, Kamaz, T90, T34, Abrams TUSK, PKM i jeszcze nieco
pytam bo serio w pewnym momencie mnie to zaczęło fascynować, jak ludzie ten sam kwadrat widzą inaczej
dałem wyżej przykład porównania mojego i BWmodowskiego MG3 i MG4
wiesz czemu BW MOD odmówił mojej pomocy ? podali jako powód niską liczbę faców na moich modelach
no więc widzisz tam wyżej porównania MG3 i MG4 i teraz mi powiedz, czemu ludzie widząc lufę mającą 6 faców , mówią, że ona ma więcej niż lufa co ma 14 ?
czemu model mający 1500 faców i nierealne detale jest gorszy od modelu mającego 4500 faców i realne rozłożenie nitów, sprzączek, pierdączek ?
serio to jest coś "fascynującego" socjologicznie
tak jak np. problem "złych textur"
kiedyś na F-R pokazałem (teraz mnie lubią i chwalą) screeny poprawionego AK74
BISowski AK74 jest fajny i super, ale ma 2 rzeczy , które musiałem poprawic "dla realizmu":
- ma osadę muszki od AK/AKMa (różni się wgłębieniem i położeniem nita mocującego do lufy)
- nie ma wgłębień przy nitach po lewej stronie (od gracza)
więc zmieniłem teksturę i materiały (NOHQ, SMDI) poprzez dodanie "realnych" wgłębień i osady muszki
http://www.armaholic.eu/vilas/scr/compare2.jpg
i nagle padły głosy "textury to tragedia, te BISu są dobre"
w P85 z A2 są dzwięki z gry, BISowskie , wiesz co na F-Ru pare osób napisało ?
"dźwięki są tragiczne, lepiej było użyć BISu"
no kurcze serio to jakiś fenomen socjologiczny/psychologiczny
weź zerknij na to porównanie MG3 i MG4 co dałem
http://www.armaholic.eu/vilas/scr/compa3.jpg
http://www.armaholic.eu/vilas/scr/compa4.jpg
no jak to możliwe , że mój ma "mniej faców" ??
porównaj choćby mechanizm rączki do trzymania/wymiany lufy w MG4
tak samo jak chwalono ich Leo2A6 a Bionic wydał 10 razy lepszy model pod względem jakości i dokładności, to co wydał Bionic to poprostu był cud i miód
serio jest mi trudno zrozumieć jak moda, który był tak dopracowany jak P85 można nazywać kiepskim, kwadratowym, złej jakości nawet na OFP
tak jak i jak można widzieć praktycznie TEN SAM model BRDMu na różne sposoby
jako ciekawostkę podam przykład 2 opinii na temat moich modeli
otóż kilku modom dałem modele i tekstury, kilka modów wykorzystuje moją broń, pojazdy, ludziki
i pewnego razu ktoś mi powiedział, że pewien mój model (bez szczegółów który) jest zły i bym sobie popatrzył na moda ABC, XYZ gdzie jest to świetnie zrobione
otóż... ta osoba mówiła o moim modelu użytym przez ten mod
fascynujące jest również (ironicznie) jak ludzie czasem napiszą odkrywczo, że istnieje Leopard czy M109 w grze (widząc skriny paru modów) i że fajnie by było jakby był zielonym kamuflażu, ale P85 i paka pojazdów nie widzieli
czasem ludzie mają takie coś, że patrzą na jakość addonu poprzez pryzmat kto go zrobił , tak jak z muzyką "dobra bo wydał zespół X"
BRDM z A1 to to samo co z A2, tylko nie ma kamuflażu w jedynce i zielonej lub czerwonej gwiazdy
BRDM z packa Wojska Polskiego ma dodane znaki priorytetu drogowego, poszerzone osłony reflektorów , dodane drzwi z boku, usunięte dolne kółka, zamieniony kanciasty KPVT na NSW , dodane z tyłu koło zapasowe, dodany blok klimatyzatora i nagle staje się kanciasty ?
serio nie umiem tego zrozumieć, tak jak i nie jestem w stanie zrozumieć tego co mi powiedziano o moim MG3 i MG4 patrząc na skriny jakie dałem powyżej
a to co JON napisał jest prawdą - optymalizacja enginu Arma2 powoduje, że cofasz sie kilka metrów i LOD z 0 zmienia sie na 1 i zaraz na 3 , czasem to widać jak patrzysz lornetką i masz żołnierzy z przed ostatniego LODa , wszystko po to by na wyspie mającej duuużo wiecej obiektów i detali niż Sahrani uzyskać niewiele mniejsze FPS
mi , między A1 i A2 obecnie różnica wynosi około 10-8 FPS, a jakość, liczba obiektów, ich skomplikowanie na Sahrani i Czarnorusi jest bardzo różna
a robiąc modele staram sie dbać o "wydajność i grywalność" gry
pamiętasz rewelacyjne na skrinach samochody Sigmy ?
wyglądały super, ściągnąłem je po wydaniu, miodzio, postawiłem 6 na mapie i ... lag, 15 FPS i wogóle
można zrobić model mający 50 000 faców, można wymodelować zawias klapki wlewu paliwa, można, ale pytanie czy pobawisz się wtedy w "bitwę" grając np. pluton naszej armi na pluton przeciwnika i 2 grupy czołgów/bwp ?
albo jeszcze lepiej kompania na kompanie (po 3 plutony) ?
najnowsza wersja paka (link powyżej , ma 2 błędy w ładowaniu grup powodowane zbędną spacją w definicji, nie ładuje sie żołnierz obrońca plot.) pozwala na taką zabawe i 4 plutonami
wczoraj sie bawiłem dając ok 80 jednostek RU i ok. 80 polskich i taka masowa duża bitwa i komp mi nie stanął ani się nie ugotował
postawiłem 5 grup obrońców miasta i atakowałem jednym z 4 plutonów piechoty WP
lagów niet, nic sie nie zacięło, nic się nie wywaliło
a w boju o miasto uczestniczyło ok. 160 jednostek , dziś sie pobawie ponad 200
między OFP a jedynką była różnica w mechaniźmie oświetlania obiektów, ten sam model z OFP wzięty do jedynki od razu zyskiwał (oświetlenie, brak tych zacieniowanych nieudanie faców itp)
między jedynką a dwójką jest natomiast nieco inaczej, te same materiały powodują różnice w wyglądzie
czołg z fajnie wyglądającymi specularami w jedynce, w dwójce wygląda nie za bardzo
inaczej jest oświetlenie brane
pamiętam , że w OFP rzeczy musiały byc bardzo ciemne na teksturze by w grze wyglądać jakoś
jedynka z koleji nie potrzebowała ciemnych tekstur
za to mechanizmy w dwójce jeszcze bardziej rozjaśniaja (albo to od driverów zależy?)
ale np. próbowałem uzyskać te same kolory na moim "Rosyjskim T80" biorąc narzędziem "pipeta" kolor z BISowskiego T90
i nie byłem w stanie, tak bardzo to zależy od RVMATów
Topasowi w RHS udało sie dopasować te kolory, cudu dokonał, że BMD wyglądem pasuje do T90 i Vodników
moje T80 nie pasują
moje Honkery maja ciemną texturę, która w Arma1 by oznaczała bardzo ciemny samochód, tymczasem w dwójce są jasne
więc może to, że inaczej widzisz "ładność" BRDMa to i zależy od ustawień , sterowników, typu karty, ustawień gamma, ale nie możesz widzieć inaczej "kanciastości" tych modeli, gdyż one są identyczne
weź odpal ten najnowszy addon WP, stań obok żołnierza i obejrzyj detale wykończenia kieszeni, ładownic, kamizelek

weź sobie np. niektóre pojazdy z A1 "znanych modów" i zobacz "nie linearne mapowanie" , gdzie dali texturę na czołowy "face" obiektu, a potem sa linie rozciągnięcia na górze i bokach tego elementu, bo zmapowali tylko 1 czołowy face
ustaw sobie tak z 50 vs 50 żołnierzyków i zobacz jak to śmiga w "dużych bitwach"
100 vs 100 też napewno pójdzie, jakas kampania zdobywania miast i zabawa w strategię ala moduł HQ