Pomoc w wybraniu karty graficznej

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Re: Pomoc w wybraniu karty graficznej

Post autor: Forrestal »

Gelu pisze:
zabix pisze: Mam wrażenie, że praca wentylatora uzależniona jest od aplikacji, a powinna być od temperatury

Jest uzależniona od jednego i drugiego - taka to już zaleta/wada sterowników. Możesz recznie ustawić prędkość wiatraka i wtedy nawet w aplikacjach 2D będzie chodził na maxa jeśli tak go ustawisz. Jeśli natomiast ustawisz prędkość na bardzo niską (minimum to 25%), to po przekroczeniu pewnej temperatury (zarówno w 2D jak i 3D) sterownik i tak włączy wiatraczek na maxa.

Wlasnie niezbyt ;)

Karty NVIDII nie reguluja obrotow wentylatora w zaleznosci od temperatury, jedynie w biosie maja zapisane obroty dla trybu 2D i 3D. Tryb jest wykrywany przez sterowniki i wtedy zmienia sie taktowanie oraz obroty wentylatora. Referencyjne karty nie maja regulacji obrotow wraz ze wzrostem temperatury.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848
ID gracza: 0

Post autor: Koval »

Forrestal - jak nie? Mam GeForce 7600 GS i właśnie obroty są regulowane przez temperaturę jaka jest na wentylatorze i radiatorze.
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Koval pisze: Forrestal - jak nie? Mam GeForce 7600 GS i właśnie obroty są regulowane przez temperaturę jaka jest na wentylatorze i radiatorze.

To jak juz kwestia oprogramowania dostarczanego przez producenta. Karty NVIDII maja 3 tryby pracy wentylatora. 2D cos chyba na 40%, LOW 3D na 75% i HIGH 3D na 100% a zalaezne to jest od aplikacji a nie temperatury. Jak zalaczysz film to wlaczy Ci sie LOW 3D, natomiast jak np Everestem sprawdzisz to zalaczy Ci sie HIGH 3D bo program testuje grafe i chce uzyskac dane dla trybu #D dlatego tez wywoluje tryb HIGH 3D.
Awatar użytkownika
zabix
ID Steam:

Post autor: zabix »

Tylko dlaczego nigdy wentylator nie chce wrócić do obrotów z trybu 2D?

Zaznaczę, że tylko taktowanie pamięci schodzi do trybu 2D czyli w moim przypadku z 1320 do 1200, wiatrak dalej sobie kreci 100%...
Chcesz zobaczyć zabixa?: http://uploader.pl/?d=E3E06F081

Dlaczego muszę się zniżać do poziomu
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:

Mnie w ogóle ten wiatrak już wkur**** bo jest strasznie głośny - wszystkie te Pality mają takie dupne, głośne wentylatory? Zabix rzeknij coś na ten temat bo ja się coraz bardziej zastanawiam nad wymianą na Arctic Cooling, który wydaje z siebie zaledwie 10 dB.
ASUS K72J
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
zabix
ID Steam:

Koval pisze: Mnie w ogóle ten wiatrak już wkur**** bo jest strasznie głośny - wszystkie te Pality mają takie dupne, głośne wentylatory? Zabix rzeknij coś na ten temat bo ja się coraz bardziej zastanawiam nad wymianą na Arctic Cooling, który wydaje z siebie zaledwie 10 dB.

lol mój 7900GS ma takie czarne, duże miedziane chłodzenie i wg. mnie spisuje się wyśmienicie. Jest baardzo ciche i do tego baardzo wydajne, w 3D temperatury czasem nawet 50 stopni nie przekraczają, i to ArmA.

Wygląda ono tak:

Obrazek

Przypuszczam, że ty masz takie w białym plastiku z naklejką?

Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:

Mam takie cuś:
Obrazek

I niestety wentylator buczy dość głośno nawet przy niskich obrotach, a jak się rozkręci to w ogóle słychać "łyyyyyyyyyy" non stop :P
ASUS K72J
Radeon Mobility HD5150
Peyot
ID Steam:

Post autor: Peyot »

Ja mam 7900GS od EVGA i wyraźnie słychac 2 tryby - 2d jest cichutki ale tryb 3d normalnie wentylator przemysłowy :/ Chyba nvidia po prostu tak ma. Gdzieś też cztałem, że to chłodzenie EVGA'i jest wydajne ale głośne i to prawda bo temperaturka oscyluje w okolicach 51 stopni przy taktowaniu rdzenia 531Mhz, a pamięci 1,45Ghz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Peyot - takie chlodzenie:

KLIK

:?:

Ja je wymienilem zanim do kompa wsadzilem ;)
Peyot
ID Steam:

Post autor: Peyot »

Dokładnie tak - ten miedziany wynalazek EVGA niestety chodzi jak odkurzacz :p Chciałem kupić Galaxy z Zalman'em niestety wszystkie wyszły od gościa u którego się zaopatrywałem, a że byłem bardzo scisnieniowany kupiłem EVGE ale w wersji KO - czyli z lepszym wiatrakaiem i fabrycznie podbitymi zegarami. Jak narazie jestem zadowolny - stosunek cena/jakość. Wszystko poza ArmA chodzi bez zastrzeżeń :mrgreen: ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
zabix
ID Steam:

Ja na chłodzenie w moim palicie nie narzekam. Palit nareszczie się postarał i wymieniać nie zamierzam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”