MS Vista - wrażenia

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
PoitleK
ID Steam:
Numer GG: 2535531

Re: MS Vista - wrażenia

Post autor: PoitleK »

roznica mniedzy premium a bussines jest taka ze bussines ma podstawy backupu systemu i wzbogacona obsluge tablet pc zsynchronizowanego z kompem a premium ma kontrole rodzicielska i media center... wiec biorac pod uwage to ze pewnie jesli robisz backupa to i tak ghostem, to nie ma miedzy tymi wersjami jakichkolwiek znaczacych roznic... tylko hryst z tego co wywnioskowalem sprawdzal wersje 64bit i tam wedle niego zuzycie pamieci bylo wyzsze o 50-100 mega w stosunku do 32 bitowych wersji sprawdzanych przez nas :-)

Ultimate natiomiast jako jedyna wersja nowego systemu MS gwarantuje ci dostep do dodadkowego oprogramowania serwowanego z ramienia Ultimate Extras (http://windowsultimate.com/Blogs/Extras/Default.aspx)
Stad uzytkowanie wersji ultimate to zupelnie inne doznanie... bo czym innym jest sciagac laty w cenie oryginalu ktory sie zakupilo, a co innego to przebierac w dostepnym darmowym oprogramowaniu dostepnym dla nas, jako odbiorcow wersji ultimate... Wiec jesli juz wydawac na viste pieniadze (ja dostalem za darmo z msdnaa) to chyba wlasnie na ultimate, wersja oem stoja po mniej niz 700zl...
Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.

Sith Code
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
ID gracza: 40452
Kontakt:

Post autor: ufoman »

Dalej spotykam sie z "wiarygodnymi danymi od kolegi/kolezanki/sasiada/psa...", ze bez 2GB ramu to nie ma co podchodzic ;) Ach wiec:

http://img340.imageshack.us/img340/672/vistafy8.jpg
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
Kontakt:

Niestety chybionym pomyslem stal sie Ready Boost. Czytalem na roznych forach, zasiegalem opinii "fachowcow"(pana P.), mialo to przyspieszyc dzialanie aplikacji. Niestety tak nie jest, zaraz po uruchomieniu tego "bajeru" windows zaczal pobierac nawet 100MB RAM wiecej niz normalnie. Co parenascie sekund mialem chwilowe "zwiechy" systemu. Nie jest to chyba odosobniony przypadek, bo Sheltonowi tez zzeralo wiecej pamieci.
Awatar użytkownika
PoitleK
ID Steam:

A u mnie dzieki ready boost znacznie wydluza sie czas pracy na kompie bez wylaczania go, co od niepamietnych czasow pod windowsem jak wiemy staje sie bardzo uciazliwe... podobnych problemow jak ma ufo u siebie nie odnotowalem... moze to zalezy od pendrive? ja tam wetknalem naszybszy na jakiego moglem sobie pozwolic - xortera xt firmy patriot :-)
The Force shall free me.

Sith Code
Awatar użytkownika
Koval
ID Steam:
Numer GG: 5246848
ID gracza: 0

Post autor: Koval »

Ja mam Win XP, który wygląda jak Vista dzięki Transformation Packowi i uważam, że jest to najlepsze rozwiązanie bo fakt faktem, wygląd Visty jest kuszący 8)
ASUS K72J
i3 M350 2.27Ghz | 4GB RAM
Radeon Mobility HD5150
Awatar użytkownika
Jerry
ID Steam:

Post autor: Jerry »

ufoman pisze: Niestety chybionym pomyslem stal sie Ready Boost. Czytalem na roznych forach, zasiegalem opinii "fachowcow"(pana P.), mialo to przyspieszyc dzialanie aplikacji. Niestety tak nie jest, zaraz po uruchomieniu tego "bajeru" windows zaczal pobierac nawet 100MB RAM wiecej niz normalnie. Co parenascie sekund mialem chwilowe "zwiechy" systemu. Nie jest to chyba odosobniony przypadek, bo Sheltonowi tez zzeralo wiecej pamieci.

I dokładnie tak jest, przyspiesza działanie aplikacji, ale dużym kosztem. Cały myk polega na tym, że Windows ładuje do pamięci dane programów, których używasz często, aby je potem szybciej wczytać, niemniej z czasem zaczyna się tego sporo zbierać w RAM'ie. Gdzieś czytałem nawet, że aby w pełni wykorzystać Ready Boost, należy mieć 4 GB pamięci na kompie.
:8bz
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Nie wiem czemu ludzie tak na ten "interface" leca. Wyszlo na to ze ludie beda sie przesiadac na Viste bo im sie wyglad podoba - IMO nie tedy droga. Kolejne systemy powinny oferowac nowa funkcjonalnosc i nowe standardy wyznaczac w ulatwianu pracy z kompem a nie przyciagac wygladem.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Robi »

Forrestal pisze: Nie wiem czemu ludzie tak na ten "interface" leca. Wyszlo na to ze ludie beda sie przesiadac na Viste bo im sie wyglad podoba - IMO nie tedy droga. Kolejne systemy powinny oferowac nowa funkcjonalnosc i nowe standardy wyznaczac w ulatwianu pracy z kompem a nie przyciagac wygladem.

Dziwisz się? Przecież Windows to system dla "pospólstwa" - prosty i... ładny :D Czasem funkcjonalny :twisted:
Każdy szanujący człowiek pracuje na innym systemie. Graficy przeważnie na Macu, informatycy też na... czymś innym :D Natomiast z windy korzystają prości ludzie - tacy jak "my" :lol:
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!
Awatar użytkownika
ufoman
ID Steam:
Kontakt:

Forrest, Robi uwierzcie mi, ze nie kierowalem sie "graficzka". Nie obrazajcie mnie w ten sposob.
Awatar użytkownika
Robi
ID Steam:
Kontakt:

Post autor: Robi »

ufoman pisze: Forrest, Robi uwierzcie mi, ze nie kierowalem sie "graficzka". Nie obrazajcie mnie w ten sposob.

Ufo... no co Ty? :D Ja i obrażanie innych? Nie chciałem nikogo obrazić, a jeśli poczułeś się urażony to sory :twisted:
Robi pisze: Natomiast z windy korzystają prości ludzie - tacy jak "my" :lol:

Po 1 - Celowo napisałem "my", a nie "Wy"! Ja też korzystam z windy i może nie dlatego, że chcę, a raczej, że muszę (nie mam innej alternatywy), ale nie zmienia to faktu, że korzystam.

Po 2 - Gdybym miał na chwilę obecną kupować system to na pewno kupiłbym XP Prof - bez wahania! Powody mojej decyzji są banalnie proste - STOSUNEK WYDANYCH PIENIĘDZY DO STABILNOŚCI I SZYBKOŚCI DZIAŁANIA SYSTEMU PRZY KONFIGURACJI, KTÓRĄ OBECNIE POSIADAM!
Kupowanie dzisiaj Visty uważam za wyrzucanie pieniędzy. Sytuacja troszkę przypomina kupowanie najnowszej generacji procesora, do którego nikt jeszcze nie napisał oprogramowania. ;)
Poza tym, z tego co wiem sytuacja powtarza się po raz któryś z kolei - MS wypuszcza kolejny niedopracowany produkt ku uciesze tłumów. No niech ktoś powie, że się mylę :twisted:
Tak dla zasady: Zawsze po niewłaściwej stronie!
Awatar użytkownika
PoitleK
ID Steam:

Robi - mylisz się :D XP wyszedl w porownaniu do visty totalnie niestabilny... Do tej pory ten produkt nie zawiodl mnie ani razu, co z xpekiem zdarzalo sie juz podczas instalki systemu :?

Jerry - Ready boost dziala i bez pendriva i jest swietnym pomyslem dla osob, ktore zainstalowaly system na porzadnym sprzecie. Jednak jesli komus nie odpowiada to, ze system "uczy sie" do czego go uzywamy i przyspiesza ladowanie tych najpopularniejszych aplikacji to mozna to (jak kazda innowacje Visty) wylaczyc w "Narzedzia administracyjne -> Usługi"
The Force shall free me.

Sith Code
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”