Czy grasz w ArmA?
Moderator: Inkwizytor
Re: Czy grasz w ArmA?
Moim skromnym zdaniem źle interpretujesz. 7 osób raczej tworzy misje i addony niż gra, ale są jeszcze osoby które również tworzą, lecz przede wszystkim grają np. klanowo lub po prostu MP.
Czy to mało czy dużo nie wiem, ale obserwując z zewnątrz dochodzą do wniosku, że faktycznie w ArmA grają głównie ci którzy...grali w OFP tj. mały jest napływ nowych osób, które z OFP nie miały styczności. Takie osoby są mniej skłonne do eksperymentowania i mają też większe oczekiwania wobec tego co powstaje, dlatego w edycji ArmA dzieje się mniej. Ludzie oczekują dojrzałych i solidnych produkcji jednocześnie uważając (poniekąd słusznie) że sami takich nie są w stanie stworzyć (może i tworzą dla zabawy, ale tego nie publikują, tak jak to miało miejsce rok po premierze OFP).
Zresztą ankieta dotyczy tylko osób, które aktywnie udzielają się na forum, bo raczej trudno mi uwierzyć że w Polsce grało w ArmA ledwie 120 osób. Byłoby błędem wyciągać jakieś poważne wnioski na podstawie takiej ankiety (choćby dlatego że pytania się nie wykluczają)
PS. Zaznaczyłem opcję, że nie mogę grać bo sprzęt mi na to nie pozwala i taka jest prawda. Gdybym mógł to bym grał i sądzę że przesadnie idealizuje się OFP jednocześnie przesadnie krytykując ArmA.
Czy to mało czy dużo nie wiem, ale obserwując z zewnątrz dochodzą do wniosku, że faktycznie w ArmA grają głównie ci którzy...grali w OFP tj. mały jest napływ nowych osób, które z OFP nie miały styczności. Takie osoby są mniej skłonne do eksperymentowania i mają też większe oczekiwania wobec tego co powstaje, dlatego w edycji ArmA dzieje się mniej. Ludzie oczekują dojrzałych i solidnych produkcji jednocześnie uważając (poniekąd słusznie) że sami takich nie są w stanie stworzyć (może i tworzą dla zabawy, ale tego nie publikują, tak jak to miało miejsce rok po premierze OFP).
Zresztą ankieta dotyczy tylko osób, które aktywnie udzielają się na forum, bo raczej trudno mi uwierzyć że w Polsce grało w ArmA ledwie 120 osób. Byłoby błędem wyciągać jakieś poważne wnioski na podstawie takiej ankiety (choćby dlatego że pytania się nie wykluczają)
PS. Zaznaczyłem opcję, że nie mogę grać bo sprzęt mi na to nie pozwala i taka jest prawda. Gdybym mógł to bym grał i sądzę że przesadnie idealizuje się OFP jednocześnie przesadnie krytykując ArmA.
- Volt
- ID Steam:
- Numer GG: 4218986
- ID gracza: 0
[dot. postu kondora] Widać, że mało grasz po multi w ArmA. Ja średnio polaka bez klanu znajduje na co trzecim serwerze. Na różnych forach można znaleźć kącik grających w ArmA. Napływ tzw. "noobów" do świata ArmA jest dosyć spory, do samego 13bds było sporo osób pragnących poznać "nasz" świat.
"dosyć spory", "sporo"? Tzn. ile? Nie widzę na forum dużo nicków których bym nie kojarzył z ofp, a temat "Powitania po latach" liczy już 19 stron. Może mała ankietka pt. "czy grałeś w OFP"?Volt pisze:Napływ tzw. "noobów" do świata ArmA jest dosyć spory, do samego 13bds było sporo osób pragnących poznać "nasz" świat.

OFP była grą "niszową" i całkowicie tę niszę wypełniła, bo konkurencji nie było i nadal nie ma. Z ArmA jest tak samo - gra się niewiele zmieniła i przyciąga ten sam typ ludzi.
tak, moja interpretacja była chyba zbyt prosta i nie uwgledniała faktu, że głosujący to tylko forumowicze.
@Volt: do ok. 2 tygodni wstecz byłem bardzo udzielającym się graczem na publicznych serwerach, co wielu z Was może potwierdzić. Obecnie gram tylko na [PR] w crcti raczej codziennie, a SP zagrałem tylko w kilka misji standardowych, więc chyba gram dużo w MP. Masz rację jednak do tych wszystkich niezrzeszonych, całkowicie o nich zapomniałem.
@alderous: jest dużo zupełnie nowych. Szacuję, ze na ok. 700 zazwyczaj grających wieczorem jest 50... - wiekszość ma anglojęzyczne nicki i można ich "wyczaić", gdy Cię pozdrowią lub... przeklną
@Volt: do ok. 2 tygodni wstecz byłem bardzo udzielającym się graczem na publicznych serwerach, co wielu z Was może potwierdzić. Obecnie gram tylko na [PR] w crcti raczej codziennie, a SP zagrałem tylko w kilka misji standardowych, więc chyba gram dużo w MP. Masz rację jednak do tych wszystkich niezrzeszonych, całkowicie o nich zapomniałem.
@alderous: jest dużo zupełnie nowych. Szacuję, ze na ok. 700 zazwyczaj grających wieczorem jest 50... - wiekszość ma anglojęzyczne nicki i można ich "wyczaić", gdy Cię pozdrowią lub... przeklną
W takim razie cieszę się bardzo że się myliłemkondor pisze:@alderous: jest dużo zupełnie nowych. Szacuję, ze na ok. 700 zazwyczaj grających wieczorem jest 50... - wiekszość ma anglojęzyczne nicki i można ich "wyczaić", gdy Cię pozdrowią lub... przeklną

Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2007, 15:34 przez alderous, łącznie zmieniany 1 raz.
700 Polaków grających w ArmA? Na tym forum zarejestrowanych jest 500, ale jeśli liczyć wyłącznie tych, którzy aktywnie uczestniczą (grają), to dużo ich nie zostanie.
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2021, 00:48 przez Rainbow, łącznie zmieniany 1 raz.
To zdanie miało mieć jednoznaczny sens: "Na 700 grających róznokrajowców jest 50 Polaków", ale nie miało. 

eee...to zakładasz, że tych 50-ciu to sami "nowi"? Zbiegiem okoliczności ok. 50 osób zadeklarowało, że gra w ArmA w twojej ankiecie.kondor pisze:To zdanie miało mieć jednoznaczny sens: "Na 700 grających róznokrajowców jest 50 Polaków", ale nie miało.
Poprawione zdanie w poprzednim moim poście wskazuje, że nie miałem na myśli tylko nowych, ale wszystkich Polaków, którzy zazwyczaj wieczorem grają
No git, w takim razie po poprawce mamy...kondor pisze:Poprawione zdanie w poprzednim moim poście wskazuje, że nie miałem na myśli tylko nowych, ale wszystkich Polaków, którzy zazwyczaj wieczorem grają
...czyli sens obecnie jest taki, że na 700 nowych w grze różnokrajowców mamy 50 Polakówkondor pisze:...jest dużo zupełnie nowych. Szacuję, ze na ok. 700 grających róznokrajowców jest 50 Polaków - wiekszość ma anglojęzyczne nicki i można ich "wyczaić", gdy Cię pozdrowią lub... przeklną

No trochę to zakręcone...
Ostatnio zmieniony 13 sierpnia 2021, 00:50 przez Rainbow, łącznie zmieniany 1 raz.