Arma 2 ruszy czy nie? [ PYTANIA ]

Dyskusja ogólna, tryb singleplayer tylko o Arma2

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Radeq
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: ARMA 2 ruszy czy nie? [ PYTANIA ]

Post autor: Radeq »

Mam zasilacz Highlander 500 W marki Tracer, generalnie karta działa na nim bez zarzutu ale odradzano mi podkręcanie procka przy takim zasilaczu.
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: Maćko »

A ja Ci odradzam uruchamianie kompa na tym zasilaczu :D

Na serio - lepiej nie dotykaj żadnych opcji o/c nim nie zmienisz zasilacza. Nawet na nie podkręconym sprzęcie może któregoś dnia powiedzieć "mam cie w dupie" i pociągnąć za sobą do grobu np. grafike :)
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Radeq
ID Steam:

Na razie grafa jest świeżo kupiona i na gwarancji więc się nie martwię :) a na serio to zastanawiałem się nad wymianą zasilacza ale jest to wydatek rzędu 400-500 zł jeżeli chciałbym już kupić porządny, a za tę cenę mógłby już kupić lepszy procesor, więc chyba póki co wstrzymam się z wymianą czegokolwiek tym bardziej że i tak nie mam środków,ale skoro mówisz że arma 2 ruszy i będzie można w miarę spokojnie pograć to chyba się skusze :)
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
Kontakt:

Jakie 400zł... :)

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... ts_id=8013 ten pociągnie z palcem w nosie mojego Core i7 i radzia 4870x2.
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Radeq
ID Steam:

Może i tak :) w każdym razie w tej chwili z powodu braku wolnych środków jestem zmuszony pozostać przy obecnej konfiguracji, do końca roku i tak planuję wymienić proca na 4 rdzeniowy więc zastanowię się też wtedy nad nowym zasilaczem, dzięki za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
rossecki
ID Steam:

Post autor: rossecki »

odpuść sobie narazie i poczekaj aż wyjdzie zapowiadana troszke okrojona wersja i7...
będzie troche wolniejsza od dostępnych troche modeli ale i tak prześcignie quada extreme ;p
Obrazek
Arma II najlepsza ;]
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

Boshe, ja gram na JEDNORDZENIOWCU! I ja to mogę mówić o spadkach FPS, a także o naprawdę cholernie wąskim gardle, ograniczającym karte graficzną. Spadek FPS na tamtym sprzęcie może jedynie być na poziome z 30 do 20. Nie przesadzajmy, to nie jest Quake.

Poza tym, ArmA 2 podobno chodzi lepiej na dwóch rdzeniach, na czterech gorzej, więc się zastanów i zamiast kupować, zobacz sobie demko.

@rossecki
Fajnie, że masz bogatych rodziców i możesz polecać i7, quady extreme, których masz zapewne kilka sztuk, ale takie rady zachowaj dla siebie, albo fundnij sprzęt całemu forum.

@Radeq
Twój komputer nie wymaga ulepszania, może prócz zasilacza. Jak wymienisz zasilacz, to możesz się pobawić w OC i masz święty spokój. I też Ci poradze jedną rzecz - graj na normalnych. Przyzwyczaj się do tych ustawień, ArmA 2 fajnie wygląda, ma klimacik, tu naprawdę nie są potrzebne jakieś wodotryski, aby się tym nie znudzić, więc spokojna głowa. Na normal, będzie Ci naprawdę całkiem ładnie chodzić. Potem ew. możesz się pobawić z mieszaniem w opcjach.

I przy okazji, czytając tyle wypowiedzi, bardzo zróżnicowanych, można dojść do wniosku, że z wydajnością jest różnie. Maćko twierdzi, że na takim, czy takim kompie ArmA 2 nie podziała. Komputery, które komentuje, często są lepsze od mojego, na pewno pod względem procesora. Nie mówie, że Maćko mówi bzdury, bo zapewne ma troche racji, ale jednak u mnie ArmA 2 działa, więc opierając się na tym, że jednak mam słaby procesor (gdzie ArmA 2 mocno go obciąża), wykręconego jednordzeniowca, to jednak mogę powiedzieć, że gra mi się komfortowo, nawet jak ustawie w edytorze mase jednostek. Problem pojawia się w miastach. Dlatego zamiast zadawać pytania, warto zagrać w demo, bo jednak każdy gracz powie Ci nieco inaczej o wydajności ArmA 2, gdzie może opierać się tylko o doświadczenia z własnego komputera.

Teoretycznie, ArmA 2, moją konfigurację powinna zabić (powtórzę się) z powodu słabego procesora, ale jednak tego nie robi. Niski CL na pamięciach, pamięci podkręcone, bardzo lubią się z procesorem. Całkiem szybki dysk twardy, co eliminuje zaciach i dogrywanie. Także sama ilość pamięci RAM i tej dostępnej na pokładzie karty się liczy, jak i szybkość obydwóch tych komponentów. Powiedzmy, że gdybym miał 2x512GB, to nie pogram. Ale mam 2x2GB, tak jak Radeq, co powoduje, że ArmA 2 ma dużo miejsca do zapychania, a ponadto, lepiej zarzadza tym miejscem w stosunku do ArmA 1. Nowe karty GTX260, one zapewne też mają więcej niż 256mb pamięci na pokładzie, może nawet 1GB, więc mielenie dysku, obciążanie procesora ciągłym doczytywaniem danych graficznych jest bardzo zminimalizowane, a procesor może przejść do obliczania reakcji AI i innych bzdur. Tyle teoretyzowania... W praktyce - ściągnij demo, włącz edytor, zaspamuj Utes jednostkami, włącz frapsa i przedstaw tu nam ile masz FPS, wtedy już można wydedukować, jak Ci pośmiga pełna wersja.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
Kontakt:

Radeon, masz dużo racji ale wydajność w edytorze VS wydajność w kampanii/MP to jak porównywać ziemię do nieba :D
Radeon pisze:Nie mówie, że Maćko mówi bzdury, bo zapewne ma troche racji, ale jednak u mnie ARMA 2 działa, więc opierając się na tym, że jednak mam słaby procesor (gdzie ARMA 2 mocno go obciąża), wykręconego jednordzeniowca, to jednak mogę powiedzieć, że gra mi się komfortowo, nawet jak ustawie w edytorze mase jednostek.
Grałeś w kampanię? :D Pochwal się ile miałeś FPS na tej pierwszej misji z radiostacją w mieście :P

Oprócz core i7 mam jeszcze starego pentiumka 4 3.0GHz z HT (czyli teoretycznie 2 rdzenie ^^) + 1gb + x1950GT@PRO+. I w edytorze na nisko/średnich ustawieniach nawet jak wstawię kupę jednostek mogę pograć przy 25FPS'ach. Ale kampania... 10~15 w porywach do 20 ale to chwilowo i grać się da :(
Obrazek
Obrazek

-------------
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

U mnie kampania to stałe 20 FPS. O miastach pisałem, że tam są spadki co jest normalne dla mojego procesora, ale skoro mój żyje, to tamtem C2D też będzie się trzymać i to nawet lepiej.
Obrazek
Awatar użytkownika
rossecki
ID Steam:

Post autor: rossecki »

Radeon ... Odwal sie nie mam i7 i nie mam quada...
Mam słabiutkiego e7200 ...
Takie teksty to se w buty wsadź...
A pisze mu prawdę żeby sobie o tym poczytał i nie ładował kasy w quady...
Fakt że nie ma sensu sie przesiadać z C2D albo z quada na i7 narazie ale jak ktoś planuje wymiane to niech poczeka bo teraz się pojawi ten nowy okrojony i7 za ok 500-600 zł
Obrazek
Arma II najlepsza ;]
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
Kontakt:

rossecki pisze:Fakt że nie ma sensu sie przesiadać z C2D albo z quada na i7 narazie ale jak ktoś planuje wymiane to niech poczeka bo teraz się pojawi ten nowy okrojony i7 za ok 500-600 zł
Ta... jaki okrojony? Core I5 to nowa architektura (tak właściwie to one są już w sprzedaży np. w Tajwanie), i u nas na pewno nie będą kosztować 500~600zł tylko więcej. W końcu to Polska :D
Obrazek
Obrazek

-------------
ODPOWIEDZ

Wróć do „Arma2 - wydanie 2009 rok.”