RPG, cRPG itp

... lub palce na klawiaturę niosą

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Suchar
ID Steam:
Numer GG: 4663741
ID gracza: 1
Kontakt:

Re: RPG, cRPG itp

Post autor: Suchar »

wlasnsnie instaluje Fallouta 2... cala ta dyskusja narobila mi smaka...

Koval: oczywiscie ze nie ma co porownywac tych dwoch tytulow, bardzo lubie obie te gry, ale jesli chodzi o klimat to zdecydowanie wole Falloutowe tulanie sie po pustkowiach...

A tak abstrachujac, slyszeli panowie o grze S.T.A.L.K.E.R.?
Obrazek
Awatar użytkownika
Drone
ID Steam:
Numer GG: 4111057
ID gracza: 0

Post autor: Drone »

Suchar pisze: A tak abstrachujac, slyszeli panowie o grze S.T.A.L.K.E.R.?

Trudno byśmy nie słyszeli, jednakże to co widziałem w Lipsku na GC odepchnęło mnie od tego tytułu na kilometr. Wprawdzie ponoć juz wrócili do poprzedniego zamierzenia (czt. crpg fpp, a nie fps) ale musiałbym na oczy to zobaczyć.
alderous
ID Steam:

Post autor: alderous »

Suchar pisze: wlasnsnie instaluje Fallouta 2... cala ta dyskusja narobila mi smaka...

Koval: oczywiscie ze nie ma co porownywac tych dwoch tytulow, bardzo lubie obie te gry, ale jesli chodzi o klimat to zdecydowanie wole Falloutowe tulanie sie po pustkowiach...

A tak abstrachujac, slyszeli panowie o grze S.T.A.L.K.E.R.?

Ech...wolałem jedynkę. Drugi Fallout jest za bardzo "westernowy" i za dużo w nim robienia sobie jaj z wszystkiego - po prostu stracili umiar. Co do kilmatów postapokaliptycznych to ostatnio gram w Hard Truck Apocalypse. Grał ktoś?

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lukeo
ID Steam:
Numer GG: 5994970
Kontakt:

Post autor: Lukeo »

Kurde co to za gierka jest? 8O
Obrazek Obrazek
Czapa
ID Steam:

Post autor: Czapa »

Przecież napisał :]
Lukeo
ID Steam:
Kontakt:

Chodzi mi o to, zeby napisał o czym ona jest i wogole z czym mam doczynienia, co sie tam robi itd...

Wiem, ze moge se znaleźć na necie, ale wole jak opowie ktos kto ma ta gre i wogole, bo po grafice widze, ze jest warta uwagi :D
Obrazek Obrazek
alderous
ID Steam:

To taka hybryda kilku gatunków gier. Ponoć z serią gier zatytułowanych "Hard Truck" wspólną ma tylko nazwę. Zasadniczo jeździ się ciężarówką po postapokaliptycznym świecie (bardziej przypomina to fallout 2 niż 1, bo ludzie są już nieźle zorganizowani, jest dosyć "zielono", no i jest dużo pojazdów), walczy, handluje i wykonuje proste questy. Wszystkie te trzy aspekty są mocno uproszczone, więc jest to taki "arkadowy symulator pojazdu z elementami ekonomicznymi i fabularnymi w klimatach mad Max'a" :P

Można mieć tylko jeden pojazd i nie wysiada się z niego nawet na chwilę. Widzi się świat zza głównej wieżyczki pojazdu (można mieć więcej niż jedną), czyli można patrzeć w jedną stronę, a jechać w drugą (kieruje się klawiszami, a "patrzy" myszą). Walka polega w zasadzie na kręceniu kółek i ósemek przy jednoczesnym utrzymywaniu przeciwnika na crosshair'rze i zalewaniu go ołowiem (oczywiście trzeba też jednocześnie omijać przeszkody). Jeśli ma się więcej niż jedną wieżyczkę to wszytkie celują tam gdzie wskazuje crosshair, o ile są w stanie (bo nie każda musi mieć 360-stopniowe pole ostrzału).

Strona ekonomiczna to handel kilkoma rodzajami towarów pomiędzy miastami i osadami. Zasadniczo w miastach produkują towary, które sa potrzebne w rolniczych osadach i na odwrót. Ceny zmieniają się pod wpływem naszych dostaw, a liczba jednostek towaru nie jest nieograniczona, choć oczywiście się stopniowo odnawia. Trochę towaru można zdobyć poprzez walkę tj. zbierając to co zostanie po przeciwnikach. Poza tym jakimś zródłem pieniędzy są questy.

Pieniądze są nam potrzebne aby bezustannie naprawiać nasz pojazd i tankować go, a także by wymieniać elementy naszego wozu na lepsze oraz instalować coraz potężnejsze gnaty i gadzety. Pojazd nasz zasadniczo składa się z maski i paki - każdej z nich jest po kilkanaście rodzajów (o coraz lepszych parametrach) i można je łączyć w różnych choć nie dowolnych kombinacjach.

Co do fabuły to jest pewien główny wątek fabularny który realizuje się etapami przez cała grę oraz sporo questów pobocznych. Poboczne można podzielić na "unikalne" i "generic". Te drugie to: przewieź coś z miasta A do B, pojedź do pkt. C i wyeliminuj groźnego zbira, w określonym czasie wyeliminuj tylu wrogów ilu napotkasz (za każdego jest nagroda - normalnie robimy to za free nie licząc łupów). Sama fabuła jest taka sobie, właściwie nie wciąga za bardzo, ale realia świata są ciekawe i nie jest to "kalka" czegośtam - takim charakterystycznym elementem są np. maski, które noszą wszyscy ludzie by nie umrzeć od powojennego skażenia. Przypominają one maski używane w antycznym teatrze greckim.

Wrogów jest zawsze dość pod ręką, ale są też osoby neutralne tzn. wszyscy których napotykamy należą do jakiejś frakcji, bractwa czy bandy. Niektóre grupy są wobec nas wrogie od razu, inne możemy wkurzyć np. niechcący rozwalając kogoś z nich - wtedy członkowie tej grupy zaczną nas atakować, ale na szczęście można się jakoś dogadać i zawrzeć rozejm.

Jest kilka sporych map pomiędzy którymi się przemieszczamy, cykl dnia i nocy, różne pogody, całkiem przyzwoity model jazdy i ładne widoki.

BTW. Nie ma trybu multi. Ma być w drugiej części, a raczej dodatku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lukeo
ID Steam:
Kontakt:

Teee, to jakas fajna giera :D

Kiedy ma wyjśćten dodatek, żeby można było grać w multi? :mrgreen:
Obrazek Obrazek
alderous
ID Steam:

Ponoć Q1 2007 ("podstawka" wyszła w połowie 2006). Nazywa się to Hard Track Apocalypse: Raise of Clans
...Multiplayer will also be introduced to the game and will be limited to deathmatch or team deathmatch. Buka representatives compared the mode to classic Quake, where players can just spawn in, drive around picking up weapons and armor, and use teleporters to help get around the map...

Tak na marginesie gameplay video (30 MB) - trochę "przesłodzone" i na max detalach, ale całkiem ładne. Trailer (30 MB) - trochę widoków z gry i fragment filmowego intra pokazujący walkę na autostradzie.
Awatar użytkownika
Drone
ID Steam:
Numer GG: 4111057
ID gracza: 0

Post autor: Drone »

Nuuudy... jaki to ma sens ? Nawet nie widzisz swojej postaci xP
ODPOWIEDZ

Wróć do „Co ślina na język...”