Ratunek systemu...:(

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
Mirage
ID Steam:

Re: Ratunek systemu...:(

Post autor: Mirage »

zabix pisze: Nic groźnego w tym logu nie widze. Właściwie co mam rozumieć przez to, że zwalnia? Freezy jakieś czy co? Jaśniej...

Opisze przykład, co spowodowało, że w ogóle napisałem tego posta z prośbą o pomoc. Przez dwie godziny komp był nie ruszany, w tle chodził sobie tylko BitComet, włączony był Konnekt i Opera. Monitor nawet był przygaszony (oszczędność energii). Poruszyłem myszką i juz widzialem ze cos jest nie tak, bo dlugo wylaczał sie wygaszacz ekranu - wróciłem do pulpitu. Opera zaczęła lagować, zacinać się, przy próbie otwarcia jakiegokolwiek innego programu windows się zawieszał i kazał czekać, aż za jakiś czas otworzy aplikację. Tak jak juz pisałem wcześniej. Procesor obciążony był maksymalnie, a wydaje mi się, że nie chodziło aż tyle programów, aby to tylko one powodowały te "lagi". Po zrestartowaniu kompa wszystko wróciło do normy, ale obawiam się, że tak jak wcześniej, po jakimś czasie pracy komputera, może się zacząć to ponownie.

Pojawiły się problemy także przy grach, które wcześniej chodziły płynnie a teraz nagle się lekko zacinają, co jest zauważalne, brakuje im płynnosci (testowane na PES6, Age of Mythology i Kroniki Riddicka - Ucieczka z Butcher Bay). W każdej z tych gier dało się zauważyć spadek płynności.

Nie wiem co sie mogło do cholery stać... :|
eJay
ID Steam:

Post autor: eJay »

Możliwe, że wiatraczek proca doznał awarii i kiepsko chłodzi CPU. Sprawdź jaką ma temperaturę.
Awatar użytkownika
PoitleK
ID Steam:
Numer GG: 2535531

Post autor: PoitleK »

a mozesz okreslic ktory z tych procesow wykorzystuje ci ten procesor na maxa... bo z loga nie widac jakiegos bezposredniego zagrozenia

popatrz chwilke na te tabelke z taskmenagera i sproboj ustalic w ktory program idzie cala moc
Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.

Sith Code
Awatar użytkownika
Mirage
ID Steam:

Sam oceń, czy wszystko w normie, bo nie ukrywam, że sie nie znam:

Obrazek

EDIT:
Sam zobacz - screen z menedżera urządzeń:
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirage
ID Steam:

Problem w 99% tkwi w procesorze, który teraz niemal cały czas pracuje na 100% :roll:
Nie mam pojęcia co mu się dzieje...
itan
ID Steam:
Numer GG: 9190911
ID gracza: 596484

Post autor: itan »

Ale chyba najlepiej takie rzeczy to w biosie sprawdzac. Ale zgadzam sie, ze cos z fan'em nie tak.
Obrazek... "zamknieta koteria ze zidiociałymi członkami"
Awatar użytkownika
PoitleK
ID Steam:
Numer GG: 2535531

Post autor: PoitleK »

a ta opera co tak szaleje? nie masz czasem tam jakiegos plugina coby sie wieśnął albo cuś?
Peace is a lie, there is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
The Force shall free me.

Sith Code
Awatar użytkownika
Mirage
ID Steam:

Już sie wszystko wyjaśniło. Nie uwierzycie...wygaszacz ekranu :roll:
Po pierwsze - nie wiem jakim cudem znajdował się w menadżerze urządzeń, ponieważ był wyłączony
Po drugie - kiedy otworzylem sobie okienko "Właściwosci Wygaszacza Ekranu" i ustawilem ten jeden określony wygaszacz, wydajnosc procesora skakała do 100%. Kiedy próbowałem ustawić jakiś inny - wszystko wracało do normy...

Nie wiem WTF, ale ważne, ze problem się rozwiązał...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”