Track IR a Arma 2
Moderator: Inkwizytor
Re: Track IR a ARMA 2
Witam
Odświeżę trochę kotleta, mam pytanie odnośnie TrackIR i podłączenia np. trzech monitorów, jeden 24' i po bokach jakieś mniejsze, moim zdaniem tylko wtedy to ma sens, obracanie głowy w bok i zerkanie na monitor jest chyba uciążliwe,
jak podpiąć trzy monitory do dwóch wyjść DVI?
Odświeżę trochę kotleta, mam pytanie odnośnie TrackIR i podłączenia np. trzech monitorów, jeden 24' i po bokach jakieś mniejsze, moim zdaniem tylko wtedy to ma sens, obracanie głowy w bok i zerkanie na monitor jest chyba uciążliwe,
jak podpiąć trzy monitory do dwóch wyjść DVI?
- PROCIK
- ID Steam:
- Numer GG: 2542288
- ID gracza: 0
tedi73 a ty sprawdziałeś to, co piszesz czy teoretyzujesz?
Primo- aby podłączyć 3 monitory trzeba mieć specjalny "przełącznik" do którego wpinasz jedno wyjście a on dzieli to na trzy wyjścia, aby obraz nie był zniekształcony to ustawiasz odpowiednią rozdzielczość w grze.
Duo- Używanie TracIR na jednym monitorze nie jest męczące. Lekki ruch głowy przenosi się na większy ruch w grze i tym samym nie tracisz kontaktu wzrokowego z monitorem. (wiem bo używam)
Zauważ, że użycie trzech monitorów nie rozwiązuje problemu takiego, że obracasz głową a patrzysz w monitor na wprost. Dlatego że jak coś zauważysz na lewym monitorze to obracasz tam głowę a mając TrackIR na głowie zmieniasz punk widzenia w grze i to co chcesz zobaczyć się przemieszcza w prawo. Pozostaje tylko obrót głowy w lewo a patrzenie na wprost na środkowy monitor. Jedyny plus takiego użycia 3 monitorów i TrackIR to taki, że masz szersze pole widzenia i teoretycznie możesz zauważyć ruch w skrajnych bocznych położeniach. Ale nadal będziesz musiał patrzeć na wprost obracając głową.
Można użyć 3 monitorów bez TrackIR-a, wtedy po prostu sam się rozglądasz i tyle albo jednego monitora z TrackIR-em a jak ma się więcej sianka to jednego i drugiego
Poza tym chyba nie da się zrobić tak jak piszesz, że podłączysz jeden większy i dwa mniejsze monitory. Dlatego, że Gra nie dzieli się na monitoroy osobno tylko wyświetlana jest jak na jeden, ale z szerszą rozdzielczością a urządzenia odpowiedzialne za wyświetlanie rozdzielają to na trzy monitory. Albo będzie taki efekt, że wysokość na środkowym będzie taka sama jak na bocznych co zaskutkuje czarnymi pasami na dole i u góry środkowego monitora.
Primo- aby podłączyć 3 monitory trzeba mieć specjalny "przełącznik" do którego wpinasz jedno wyjście a on dzieli to na trzy wyjścia, aby obraz nie był zniekształcony to ustawiasz odpowiednią rozdzielczość w grze.
Duo- Używanie TracIR na jednym monitorze nie jest męczące. Lekki ruch głowy przenosi się na większy ruch w grze i tym samym nie tracisz kontaktu wzrokowego z monitorem. (wiem bo używam)
Zauważ, że użycie trzech monitorów nie rozwiązuje problemu takiego, że obracasz głową a patrzysz w monitor na wprost. Dlatego że jak coś zauważysz na lewym monitorze to obracasz tam głowę a mając TrackIR na głowie zmieniasz punk widzenia w grze i to co chcesz zobaczyć się przemieszcza w prawo. Pozostaje tylko obrót głowy w lewo a patrzenie na wprost na środkowy monitor. Jedyny plus takiego użycia 3 monitorów i TrackIR to taki, że masz szersze pole widzenia i teoretycznie możesz zauważyć ruch w skrajnych bocznych położeniach. Ale nadal będziesz musiał patrzeć na wprost obracając głową.
Można użyć 3 monitorów bez TrackIR-a, wtedy po prostu sam się rozglądasz i tyle albo jednego monitora z TrackIR-em a jak ma się więcej sianka to jednego i drugiego

Poza tym chyba nie da się zrobić tak jak piszesz, że podłączysz jeden większy i dwa mniejsze monitory. Dlatego, że Gra nie dzieli się na monitoroy osobno tylko wyświetlana jest jak na jeden, ale z szerszą rozdzielczością a urządzenia odpowiedzialne za wyświetlanie rozdzielają to na trzy monitory. Albo będzie taki efekt, że wysokość na środkowym będzie taka sama jak na bocznych co zaskutkuje czarnymi pasami na dole i u góry środkowego monitora.
teoretyzowałem
, napisałem ze to tylko moje zdanie, ale dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu i wyczerpująca odpowiedz,
szkoda tylko ze takie rebusy z podłączeniem tych monitorów, chodzi mi o brak ustawienia różnych rozdzielczości, trzeba by było spróbować tego trzckIR, ale nadal wydaje mi się to męczące na jednym monitorze, chyba że był by naprawdę duży

szkoda tylko ze takie rebusy z podłączeniem tych monitorów, chodzi mi o brak ustawienia różnych rozdzielczości, trzeba by było spróbować tego trzckIR, ale nadal wydaje mi się to męczące na jednym monitorze, chyba że był by naprawdę duży

mam jeszcze pytanko do @PROCIK,bo piszesz że używasz trackIr, biegasz z tym w Arma?
chodzi mi o "problem" z punktem odniesienia tzn. w symulatorach aut, czy też samolotów pewnie sie tego nie odczuwa, bo sa tam instrumenty "pokładowe", więc zawsze wiesz w którą stronę patrzysz, ale w Arma gdzie nie ma takiego luksusu, nie jest ciężko zorientować się gdzie w danej chwili jest zwrócona głowa, tzn. czy nie ma problemu z tym, ze biegniesz do przodu a patrzysz gdzieś w bok?
chodzi mi o "problem" z punktem odniesienia tzn. w symulatorach aut, czy też samolotów pewnie sie tego nie odczuwa, bo sa tam instrumenty "pokładowe", więc zawsze wiesz w którą stronę patrzysz, ale w Arma gdzie nie ma takiego luksusu, nie jest ciężko zorientować się gdzie w danej chwili jest zwrócona głowa, tzn. czy nie ma problemu z tym, ze biegniesz do przodu a patrzysz gdzieś w bok?
- Forrestal
- ID Steam:
- Numer GG: 3201083
- ID gracza: 2006531
- Kontakt:
Po czasie mozna sie do tego przyzwyczaic i mozna sie odnalezc w miare sensownie.tedi73 pisze:mam jeszcze pytanko do @PROCIK,bo piszesz że używasz trackIr, biegasz z tym w ARMA?
chodzi mi o "problem" z punktem odniesienia tzn. w symulatorach aut, czy też samolotów pewnie sie tego nie odczuwa, bo sa tam instrumenty "pokładowe", więc zawsze wiesz w którą stronę patrzysz, ale w ARMA gdzie nie ma takiego luksusu, nie jest ciężko zorientować się gdzie w danej chwili jest zwrócona głowa, tzn. czy nie ma problemu z tym, ze biegniesz do przodu a patrzysz gdzieś w bok?
- Matte
- ID Steam:
- Numer GG: 3470353
- ID gracza: 2166020
Wystarczy spoglądnąć na karabin ;]
Jestem BIS fanboyem!

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net
Track ma opcje "Center",ktora wycentrowywuje obraz.Trzeba tylko patrzeć na środek swojego ekranu i mieć"center"przypisany np: pod klawisz myszki,by moc szybko wycentrować sobie obraz.Tak samo robisz jak np zmienileś pozycję np siedząc w fotelu przed monitorem...czyli patrzysz na monitor a potem dajesz "center".Po jakims czasie robisz juz to intuicyjnie.
Wszystkim dziękuje za wyjaśnienia, pozostaje tylko zakupić urządzenie i sprawdzić to w praktyce 

- PROCIK
- ID Steam:
- Numer GG: 2542288
Co do biegania z Trackiem to nie jest takie proste, ale można się przyzwyczaić. Najlepiej sprawdza się jednak w pojazdach. Czasami jak masz walkę na bliskim dystansie to Track przeszkadza, ponieważ rozglądając się na boki broń masz w innym kierunku i można nie zdążyć namierzyć przeciwnika. TrackIR dobry jest w misjach jak biegasz po mapie tak, aby wróg cię nie wykrył na większych dystansach, jako snajper i oczywiście w pojazdach. W misjach typu flagi, DM, gracz Vs gracz na małych mapach nie stosuje TrackIRa.
- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
tu masz video z TIRem i ATi Eyefinity, oczywiście ATi rulez 
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nY4XYoIjMRw[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=nY4XYoIjMRw[/youtube]