[Pytanie] Dialogi pisane i mówione w grze
Moderator: Inkwizytor
- Matte
- ID Steam:
- Numer GG: 3470353
- ID gracza: 2166020
Re: dialogi
eJay nie rób wody z mózgu nowemu: zmienna Player jest zarezerwowana, choć jej uzycie wskazuje na gracza, ale o niebo lepiej jest nazwać ją "aP1".
Antek Emigrant wrrr
Antek Emigrant wrrr
Jestem BIS fanboyem!

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net

FAQ:
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o OFP:DR? DR nie żyje, a fani zapomnieli.
Co zrobić gdy powiedzą coś złego o ArmA II? - Do 1.96 jescze trochę brakuję...
All of BIS's programming is done by Ondrej's hair
Blogaska prowadzę, i gadam do mikrofonu w podcaście na matteprl.net
sorry ale w tych sprawach jestem zielony
jak sie pisze skrypty?
14: 37 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~byłbym bardzo szczęśliwy jak ktoś napisał mi dokładnie co mam robić krok po kroku
14:46 dobra już nie potrzebuje pomocy zrobiłem to przez wyzwalacz
ale nadal chciałbym wiedzieć jak sie robi skrypty
ufoman: Edytuj swoje posty i uzywaj znakow interpunkcyjnych itp.
jak sie pisze skrypty?
14: 37 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~byłbym bardzo szczęśliwy jak ktoś napisał mi dokładnie co mam robić krok po kroku
14:46 dobra już nie potrzebuje pomocy zrobiłem to przez wyzwalacz
ale nadal chciałbym wiedzieć jak sie robi skrypty
ufoman: Edytuj swoje posty i uzywaj znakow interpunkcyjnych itp.
Czytaj dokładnie co Ci napisałem. Sciagnij sobie ArmAEdit i tam masz maszynkę do pisania skryptów, briefingów itd. Use google Luke!
Witam
Mam takie pytanie:
Jak zrobic dialog dzwiekowy miedzy oficerem a zolnierzem np.podchodzi zolnierz do oficera ten mu cos mowi po chwili cisza i odpowiada zolnierz KONIEC ?.
Wiem jak zrobic zeby mowil sam zolnierz lub sam oficer tylko nie wiem jak zrobic DIALOG DZWIEKOWY czyli jak to zsynchronizowac zeby mowil najpierw oficer a potem zolnierz.
Dzieki
POzdro
Mam takie pytanie:
Jak zrobic dialog dzwiekowy miedzy oficerem a zolnierzem np.podchodzi zolnierz do oficera ten mu cos mowi po chwili cisza i odpowiada zolnierz KONIEC ?.
Wiem jak zrobic zeby mowil sam zolnierz lub sam oficer tylko nie wiem jak zrobic DIALOG DZWIEKOWY czyli jak to zsynchronizowac zeby mowil najpierw oficer a potem zolnierz.
Dzieki
POzdro
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Mam rozumieć że masz nagrane kwestie mówione i zdefiniowane je w description? Jeśli tak to tworzysz prosty skrypt sqs w którym umieszczasz kilka poleceń:
Po 5 sekundach od momentu wypowiedzenia pierwszej kwestii druga jednostka, czyli wojak1 odegra plik mowa2. Jeśli masz więcej niż dwa dialogi to każdy następny rozpoczynasz oddzieleniem od poprzedniego ~x gdzie x to czas w sekundach.
Kod: Zaznacz cały
oficer1 say "mowa1"
~5
wojak1 say "mowa2"
Mam takie cos w description.ext:
To jest jeden jakis tam nagrany moj wlasny dzwiek o nazwie 01v60 no i mam folder sound z umieszczony plikiem dzwiekowym o rozszerzeniu ".ogg"
Zeby to uslyszec nazywam zolnierza aP i w uruchamianiu wpisuje: aP say "01v60" no i mowi
Czyli teraz tworze ten pliczek sqs nazywa go np mowa.sqs i wpisuej w uruchomieniu oficerowi this exec "mowa.sqs" tak?
class CfgSounds
{
sound = { };
class 01v60
{
name = "01v60";
sound[] = {"01v60.ogg", db-0, 1.0};
titles[] = {0,$STRC_01v60};
};
To jest jeden jakis tam nagrany moj wlasny dzwiek o nazwie 01v60 no i mam folder sound z umieszczony plikiem dzwiekowym o rozszerzeniu ".ogg"
Zeby to uslyszec nazywam zolnierza aP i w uruchamianiu wpisuje: aP say "01v60" no i mowi
Czyli teraz tworze ten pliczek sqs nazywa go np mowa.sqs i wpisuej w uruchomieniu oficerowi this exec "mowa.sqs" tak?
- Maćko
- ID Steam:
- Kontakt:
Tak, tylko zmień sobie w tym pliku nazwy do dźwięków, ja dałem je przykładowo - mowa1 i mowa2 zastąp swoimi nazwami które dałeś do description czyli 01v60 i... nie zdefiniowałeś drugiego pliku 

Juz wiem wszystko Maćko.Dzięki
Od dzisiaj bedę pisał "Maćko Wielki":)
Maćko a jak zrobic zeby w czasie mowienia pojawialy sie rowniez tekst z tym tekstem co mowia np jako sideChat?Zeby to sie ladnie wyswietlalo rowno.
Przykladowo oficer mowi HELLO i pojawia sie tekst jako SideChat HELLO.
Robie tak ze tworze przykladow plik dialog.sqs:
Potem tworze dodatkowa trzecia jednostke i wpisuje mu w uruchamianie this exec "dialog.sqs"
a da sie bez tego trzeceigo zolnierza?
Od dzisiaj bedę pisał "Maćko Wielki":)
Maćko a jak zrobic zeby w czasie mowienia pojawialy sie rowniez tekst z tym tekstem co mowia np jako sideChat?Zeby to sie ladnie wyswietlalo rowno.
Przykladowo oficer mowi HELLO i pojawia sie tekst jako SideChat HELLO.
Robie tak ze tworze przykladow plik dialog.sqs:
oficer1 SideChat "Czesc"
~5
wojak1 SideChat "Hej"
~2
exit
a da sie bez tego trzeceigo zolnierza?
- Maćko
- ID Steam:
- Kontakt:
bez przesady 
Jest łatwiejszy sposób na dialogi "pisane". Po pierwsze dlaczego używasz sideChat? Ta komenda służy do wyświetlania komunikatów radiowych, nie mam nic przeciwko, ale to trochę głupio wygląda.
Teraz co do tego sposobu. Tworzysz kolejny plik w folderze misji, nazywasz go stringtable.csv w jego zawartości wpisujesz:
Teraz krótkie objaśnienie, STRC_01v60 jest to odwołanie do pliku dźwiękowego 01v60, zauważ że w description w działce masz wpisane to samo tylko poprzedzone znakiem $, to jest właśnie odwołanie to stringtable w celu równoczesnemu wyświetlania napisów i odgrywania dźwięku. W cudzysłowach wpisujesz tekst który ma być wyświetlony podczas odgrywania dźwięku. Teraz zapisz stringtable jako plik csv, ale dodatkowo w polu kodowanie wybierz UTF-8, jeśli tego nie zrobisz to w grze nie będzie widać polskich znaków.

Jest łatwiejszy sposób na dialogi "pisane". Po pierwsze dlaczego używasz sideChat? Ta komenda służy do wyświetlania komunikatów radiowych, nie mam nic przeciwko, ale to trochę głupio wygląda.
Teraz co do tego sposobu. Tworzysz kolejny plik w folderze misji, nazywasz go stringtable.csv w jego zawartości wpisujesz:
LANGUAGE,Polish,
STRC_01v60, "Tekst który ma towarzyszyć mówionej kwestii"
titles[] = {0,$STRC_01v60};
- SaS TrooP
- ID Steam:
- ID gracza: 0
- Kontakt:
Nie słuchaj Maćka
IMO zwykłe TitleCut'y spisują się bosko, a to co on podał to stringtable, a to jest robione dla misji wielojęzykowych.
Sry Maćko, ale to się nie opłaca. No, może przy MP trochę.

IMO zwykłe TitleCut'y spisują się bosko, a to co on podał to stringtable, a to jest robione dla misji wielojęzykowych.
Sry Maćko, ale to się nie opłaca. No, może przy MP trochę.