Poniżej film przedstawiający jego możliwości:
www.youtube.com/watch?v=uFh8x0vMyOs /oglądać koniecznie z dźwiękiem/
Tutaj zrzuty z filmu:

Wykorzystałem proste rozwiązanie widoku satelitarnego dla Arma 2 - ale ponieważ wprowadziłem do niego bardzo dużą ilość zmian i modyfikacji pozwoliłem sobie tę wersję oznaczyć swoim nickiem jako Jaromaz SatCom.
1. Najważniejsza zmiana (która zajęła pół nocy

2. Dodałem wszystkie filtry termowizyjne dostępne w Operation Arrowhead (osiem plus zwykła kamera oraz noktowizja - razem 10 trybów wizualizacji widoku satelitarnego).
3. Dodałem tryb medyczny (zakładam, że w naszych czasach już wykorzystywany przez oddziały specjalne USA

zielony - zdrowy
żółty - lekko ranny
pomarańczowy - ciężko ranny
czerwony - martwy
domyślnie tryb medyczny jest wyłączony - informacje o graczach wyświetlają się kolorem białym - po śmierci napisy po prostu znikają.
4. Operator ma dostęp do satelity przez notebooka lub przez pojazd/śmigłowiec (również w trakcie lotu/poruszania się).
5. Utworzyłem siatkę celowniczą, która może być wyłączana i włączana.
6. Celownikiem można utworzyć marker na mapie.
7. Przy każdym uruchomieniu połączenia z satelitą tworzona jest lista liczbowych identyfikatorów (prosta inkrementacja żywych jednostek, które mają określoną nazwę). Dzięki czemu liczby identyfikatorów są zawsze możliwie najkrótsze - jeżeli między przełączeniami satelity nikt nie zginął, to liczby pozostają bez zmian. Dzięki tym identyfikatorom nie jest zajmowana duża przestrzeń ekranu na opisy graczy - no i lepiej/realniej brzmi odwoływanie się na radiu przez liczbę niż przez nick gracza

8. Od razu wyświetla się informacja o pomocy - po naciśnięciu klawisza "P" wyświetlana jest lista funkcji wszystkich klawiszy (obsługa jest bardzo prosta i każdy nowy gracz bardzo łatwo sobie poradzi).
Jeżeli włączy się równocześnie tryb noktowizji i termowizji, a żołnierze korzystają z laserów, to widoczna jest dokładna linia celowania danej osoby

W przyszłym tygodniu skrypt będzie dostępny dla wszystkich - jest bardzo prosty w obsłudze/implementacji w misjach (nie wymaga nawet wpisu w init.sqf) - myślę, że idealnie będzie się sprawdzał w misjach oddziałów specjalnych - jak również w treningowych (do podglądania postępów graczy). Skrypt jest w pełni zgodny z trybem multiplayer

Opis instalacji:
1. Jednostka która ma korzystać z widoku satelitarnego musi nazywać się "operator" i w polu uruchamianie mieć wpisane:
Kod: Zaznacz cały
this exec "satellite\start.sqf"
to wszystko - jednak jeżeli chcemy żeby operator miał dostęp do widoku satelitarnego z wnętrza konkretnego pojazdu to w polu uruchamianie pojazdu dodajemy IDENTYCZNY wpis jak dla operatora (kolejny jeżeli ma korzystać z notebooka i pojazdu - lub jedyny jeżeli tylko w pojeździe). Jeżeli chcemy żeby wyświetlała się nazwa konkretnej grupy to nadajemy nazwę grupie standardową komendą - w polu uruchamianie dowódcy danej grupy wpisujemy:
Kod: Zaznacz cały
group this setGroupId ["NAZWA_GRUPY"]