Mam do was takie pytanie, planuje zmianę mojego monitora 19" na coś większego.
Obecnie gram na telewizorze LCD 26" ORION i powiem wam, ze już się przyzwyczaiłem do tego rozmiaru. Problem jest z tym telewizorem taki, ze ma mniejsza rozdzielczość niż mój monitor 19".
Telewizor 26" 1280 x 720 60 Hz HD Ready
monitor 19" 1440 x 900 75 Hz
Poza tym podczas grania na telewizorze odczuwam większe zmęczenie oczu. Spowodowane zapewne niższym odświeżaniem ekranu w połączeniu z większą powierzchnią.
Na początku mich poszukiwań napaliłem się na monitor Samsunga 120 Hz czyli 3D ready 22". Cena jego jest ponad 2x większa od tego samego rozmiaru monitora ale o standardowym odświeżaniu.
Chciałem go kupić aby w niedalekiej przyszłości zasmakować technologii 3D, jednak zorientowałem się, ze mam grafikę ATI i okulary Nvidia 3D Vision chyba nie zadziałają na moim sprzęcie.

Tak wiec czy opłaca się kupować 120 Hz monitor jeżeli nie wykorzysta się 3D technologii?
A może mimo posiadania grafiki ATI można w inny sposób pobawić się 3D?
Podczas szukania monitora natrafiłem na wiele sprzecznych opinii , np. co do skalowania.
Jedni piszą ze dobry jest 1920 x 1200 a inni 1920 x 1080 czyli full HD, albo czy matryce NT czy inne lepsze

No i jakiego producenta byście polecili? Ja na razie mam Samsunga monitor i telewizor i na nie nie narzekam, ale nie zamykam się na innych producentów, może maja coś lepszego do zaoferowania.
Co myślicie na temat tego monitora? IIYAMA 27" ProLite B2712HDS-1 HD
A moze samsung 24" ?
Może macie jakieś inne propozycje?
Co do kwoty jaka mogę wydać to tak myślę ze chciałbym się zmieścić do £300, czyli ~1500 zł.