Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
spideypl
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Post autor: spideypl »

omaha_pl pisze:Siema .Czy wie ktos moze czy na Core I7 930 i GTX 480/HD 5970 oraz jakies 6GB DDR3 ta gra na full detalach i 1920 x 1200 da rade wyciagnac w singlu min 50 FPS-ów?Bo ponizej to lipa.Byc moze ktos lub jego znajomy ma podobny procek i te same karty .Pytam bo zamierzam taki config kupic ,ale jak ta gra ma nie smigac na full przy takich potworach to chyba nie ma sensu .Gram (czasami) na C2D i 8800 GT i jest kupa a nizej niz 1920x1200 to juz chyba tylko hardcorowcy graja (lipa ,wszystko rozmazane nawet bez postprocess)
Faktycznie omaha_pl trochę ci się w dupie poprzewracało, ale to już temat na inną rozmowę. ;)
Ja gram na 1024×768 (stary monitor) i nie uważam się za hardkorowca.

Osobiście uważam że ten sprzęt który przedstawiłeś nie wystarczy do grania na full w 1920x1200 i fps min. 50. Musisz liczyć się ze spadkami fps poniżej tej wartości. Choć na pewno do osiągnięcia w większości miejscówek.
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: Maćko »

Kiedyś zdaje się że była już o tym dyskusja ;)

Nie ma (i nie będzie jeszcze długo) sprzętu który pociągnie ArmA 2 na full :)
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Awatar użytkownika
DRIVER
ID Steam:
Numer GG: 6869863

Post autor: DRIVER »

spideypl pisze:
omaha_pl pisze:Siema .Czy wie ktos moze czy na Core I7 930 i GTX 480/HD 5970 oraz jakies 6GB DDR3 ta gra na full detalach i 1920 x 1200 da rade wyciagnac w singlu min 50 FPS-ów?Bo ponizej to lipa.Byc moze ktos lub jego znajomy ma podobny procek i te same karty .Pytam bo zamierzam taki config kupic ,ale jak ta gra ma nie smigac na full przy takich potworach to chyba nie ma sensu .Gram (czasami) na C2D i 8800 GT i jest kupa a nizej niz 1920x1200 to juz chyba tylko hardcorowcy graja (lipa ,wszystko rozmazane nawet bez postprocess)
Faktycznie omaha_pl trochę ci się w dupie poprzewracało, ale to już temat na inną rozmowę. ;)
Ja gram na 1024×768 (stary monitor) i nie uważam się za hardkorowca.

Osobiście uważam że ten sprzęt który przedstawiłeś nie wystarczy do grania na full w 1920x1200 i fps min. 50. Musisz liczyć się ze spadkami fps poniżej tej wartości. Choć na pewno do osiągnięcia w większości miejscówek.
Tutaj problem polega na tym ze faktycznie na duzych monitorach(rozumiem ze to ma byc 23cale + skoro rozdzialka fullHD 1900x1080) male rozdzielczosci powoduja ze obraz jest faktycznie paskudny. Co wiecej naprawde ciezko cos zobaczyc na dalsza odleglosc. Wiem bo sam mam monitor 23 cale(z cyfry za 1zl :P) i male rozdzialki wygladaja tragicznie.

Swoja droga nie ma co sie dziwic, karty graficzne jak 8800(a w szczegolnosci karty jedno rdzeniowe) nie sa przystowosane do obslugi duzych rozdzialek.

Co do konfiguracji ktora chcesz zlozyc... To spokojnie. Ja mam okolo 50 klatek przy sporym dymie. A konfiguracje moja mozesz znalesc pare postow wyzej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
omaha_pl
ID Steam:

Post autor: omaha_pl »

Nie uwazam zeby poprzewracalo mi sie w dupie,poprostu ciezko przestawic sie po ponad roku grania w 1920x1200(24'') na nizsze rozdzialki .Byc moze na mniejszych monitorach te niskie rozdzialki wygladaja lepiej ,nie wiem.Chcialbym w koncu pograc na tej grze i widziec ja taka jak stworzyli ja producenci (full) .Gdy wychodzila rok temu troche pogralem i odstawilem na polke czekajac na lepsze sprzety.Wiem Macko ze pytalem juz kiedys o to samo ,ale wtedy pytanie moje dotyczylo GTX 295 i opowiedziales mi podobnie.Teraz najsilniejsze sa 480 i 5970 wiec ponowilem pytanie .Benchmarki jednak to nie to samo co opinie posiadacza takich sprzetów jw .A nie bede kupowal sprzetu bez pewnosci ze mi gra nie bedzie smigac tak jak chce.Moge jeszcze jakis czas pociorac w BC 2 na swoim staruszku.Pozdro
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Post autor: FOX-PL* »

Co do GF 480 to wydajnością tak naprawde mało się różnią od GTX 285 a co dopiero GTX295, nawiasem mówiąc zostały zastosowane szybsze ramy ale gorsza szyna. A co do sprzetu pod ARME II, to nie ma takiego by w pełni na full detalach w terenie zurbanizowanym z wieloma jednostkami dawał więcej jak 40 FPS'ów. Co prawda są takie sprzety ale wartość ich porównywalna z samochodem. Do ARMY II trza szukać takiego sprzetu by dawał optymalnie na tyle FPS'ów by dalo się normalnie grać i nie było zwiechy. Przykład: czterordzeniówka 2,8 GHz,GF GTX 260, 4GB DDR2 800MHz i nic więcej do szczęscia nie potrzeba by wszystko może nie na bardzo ale na wysokich detalach hulało. Oczywiście grając na wyspach poza czernorusią będziemy uzyskiwac lepsze wyniki.
omaha_pl
ID Steam:

Czyli z tego wynika ze nie ma co sie ladowac w hiper sprzet bo i tak nie podola .Czy roznica miedzy duo a quadem bedzie spora (moj duo to 6750)? I czy taka np 260 jest duzo lepsza od 8800 GT?
omaha_pl
ID Steam:

Chlopaki pomóżcie.Co właczam gre to po kilkunastu minutach crash i blue screen .Jest na to jakas rada? Patch 1.5 zainstalowany .Moj sprzet to: C2D 6750 ,8800 GT ,4GB DDR2,Nforce 680i LT,zasilka 750W ,X-Fi fatality Champ edition i Windows 7 ultimate 64 bit
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Post autor: FOX-PL* »

* omaha_pl
Co do duo albo quadów pod ARME II to lepiej mieć troszkę słabszego Quada niż Core2Duo, bo przy dualu musiałbyś osiągnąć co najmniej 3.0GHz dla dobrej grywalności a przy quad'ie wystarczy 2,4GHz, zwłaszcza, że i tak w tle chodza inne aplikacje w postaci antywirusa gg ts'a itp. programików.
Jeśli chodzi o bluescreeny najcześciej jest powodem niewydolności ramu podczas podkręcania procesora. Jeśli podkręcałeś procesor to zmniej jego OC do momentu kiedy nie będzie wywalać bluescreen'a, ja przynajmniej tak robiłem.
Natomiast co do GT 8800 a GTX 260 to rezulatat wydajnościowy jest bardzo duży. Częstotliwość procesora graficznego, pamięci, a co za czym idzie przepustowości karty, co wielu graczy przy zakupie podzespołu pomija, uważajac, że im więcej pamięci tym lepsza wydajność a przepustowość nie ma różnicy.
omaha_pl
ID Steam:

Dzieki FOX .Pare zdan a konkretnie .Same przydatne odpowiedzi.Pozdro
Tyran
ID Steam:

Post autor: Tyran »

Kamil3166
ID Steam:

Post autor: Kamil3166 »

Na jakich detalach pójdzie mi ta gra arma 2 Sprzęt AMD athlon 64 Processor 3200+ 2,01GHz 1,00 RAM Karta graficzna GeForce 8600 GTS. Pomóżcie chce sobie kupić tą grę i nie wiem na jakich detalach będę grał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”