Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Moderator: Inkwizytor
- DRIVER
- ID Steam:
- Numer GG: 6869863
- ID gracza: 0
Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]
Hmmm ja mam viste 64bit SP2
Przy Q9550 4x2,83 (podkrecony na 3,5), 8 GB DDR2 800Mhz, ATI HD 4850x2 2GB. Na rozdzialce 1900x1080 all na full(tylko AA jest troche mniej. Znaczy tam jest wybor miedzy nisko, normalnie, wysoko i najwyżej to ja mam wysoko). I gra nie spada po nizej 50FPSow. To samo mialem z W7... zero roznicy. FPSy sprawdzane w FRAPSie.
Przy Q9550 4x2,83 (podkrecony na 3,5), 8 GB DDR2 800Mhz, ATI HD 4850x2 2GB. Na rozdzialce 1900x1080 all na full(tylko AA jest troche mniej. Znaczy tam jest wybor miedzy nisko, normalnie, wysoko i najwyżej to ja mam wysoko). I gra nie spada po nizej 50FPSow. To samo mialem z W7... zero roznicy. FPSy sprawdzane w FRAPSie.
Jedna rzecz, czy jesteś pewny, że zapewniłeś te same warunki w obu przypadkach? Druga sprawa, to grafika... Moja jest na tyle słaba, że łapie niewielkie różnice, a ty masz 2-procesorową, więc różnice się zamazują.DRIVER pisze:Hmmm ja mam viste 64bit SP2
- DRIVER
- ID Steam:
Warunki byly te same... Te same sterowniki. Gra byla odpalana zaraz po starcie windy. Myk poega na tym ze Vista SP2 na swoich wszystkich update nie odbiega niczym od W7. A co do karty. Coz ta karta po prostu pracuje lepiej na wysokich rozdzielczościach... A krzaczy sie na niskich.
- Rafael3D
- ID Steam:
- Numer GG: 11844
ufo: proponuję umieścić powyższe jako cytat roku.DRIVER pisze:Vista SP2 na swoich wszystkich update nie odbiega niczym od W7
Pisząc o tych samych warunkach nie miałem na myśli tych samych sterowników, tylko scenerię w grze. Ja no swoim sprzęcie też uzyskuję 70 fps na otwartej przestrzeni, ale nie o to chodzi. Odpal misję, wejdź w zabudowania lub do lasu (te dwie scenerie najbardziej obciążają sprzęt) zapisz stan gry. Następnie przesiądź się na inny system i odpal tą samą misję z zapisu - to są dla mnie "te same warunki". Oczywiście można użyć do testowania specjalnych misji, ale one dają wyniki uśrednione, a mi nie o to chodzi. Jeśli wykonuję test sprzętu, to nie po to aby się szczycić wynikami tylko po to, aby wiedzieć jak bardzo mogę podciągnąć efekty graficzne utrzymując minimalną wartość fps w "trudnym terenie".DRIVER pisze:Warunki byly te same... Te same sterowniki. Gra byla odpalana zaraz po starcie windy. Myk poega na tym ze Vista SP2 na swoich wszystkich update nie odbiega niczym od W7. A co do karty. Coz ta karta po prostu pracuje lepiej na wysokich rozdzielczościach... A krzaczy sie na niskich.
PS. Choć W7 jest generalnie rozwinięciem Visty, to jednak nie można powiedzieć, że po "apdejtach" nie odbiega od "siódemki".
- DRIVER
- ID Steam:
Aaaa. Oczywiscie ze te same warunki. Jest to misja w miescie zrobiona nie jako "by me"
. Sekwencje FPS byly mierzone w tym samym srodowisku.

- ToMasz
- ID Steam:
- Numer GG: 1830252
A ja chyba jestem masochistą.. a mianowicie:
Procek: Pentium dual core 1.8 E2160 (poniżej minimalnych o 200MHz na rdzeń)
Płyta główna: P5GC-MX... bla bla bla (jakiś taki oem
nie da rady podkręcić)
Pamięć: 2 GB ram
Grafika: GeForce 8600GE galaxy 256 ram
Ogólnie to dramat...
Rozdzielczość: 1440x900 (w porównaniu z 1360x768 spadek o jakieś 1-2 FPS)
Zasięg widoczności:1300
Reszta ustawień totalne minimum
Wynik: Średnio 30 FPS
Polecam addon`y zmniejszające dokładność tekstur budynków (wzrost o jakieś 5 FPSów) prędzej to omijałem Czernogors szerokim łukiem.
http://www.armaholic.com/page.php?id=7279
Kampanie i SP mission da się grać o Warfear mogę zapomnieć po jakiejś godzinie FPS spadają do 17
Pytanie off topic:
Dla trybu warfear opłaca mi się kupić ARME jedynkę i wogóle bo mam okazję dzisiaj za dyszkę z dodatkiem Qenns Gambit
A internet to ja mam.. laptop i Iplus więc pozostaje SP
Procek: Pentium dual core 1.8 E2160 (poniżej minimalnych o 200MHz na rdzeń)
Płyta główna: P5GC-MX... bla bla bla (jakiś taki oem

Pamięć: 2 GB ram
Grafika: GeForce 8600GE galaxy 256 ram
Ogólnie to dramat...
Rozdzielczość: 1440x900 (w porównaniu z 1360x768 spadek o jakieś 1-2 FPS)
Zasięg widoczności:1300
Reszta ustawień totalne minimum
Wynik: Średnio 30 FPS
Polecam addon`y zmniejszające dokładność tekstur budynków (wzrost o jakieś 5 FPSów) prędzej to omijałem Czernogors szerokim łukiem.
http://www.armaholic.com/page.php?id=7279
Kampanie i SP mission da się grać o Warfear mogę zapomnieć po jakiejś godzinie FPS spadają do 17

Pytanie off topic:
Dla trybu warfear opłaca mi się kupić ARME jedynkę i wogóle bo mam okazję dzisiaj za dyszkę z dodatkiem Qenns Gambit

A internet to ja mam.. laptop i Iplus więc pozostaje SP

Jeszcze nie kapujesz?!
Weź na klate to poczujesz..
~ JA - Niewidomy Prawdziwek
Początek Dadaizmu koniec normalności na świecie a zarazem początek socjopatycznego społeczeństwa.
21 Maj: Odwyk od ARMY do czasu apgrejdu komputera, ok.2-3 tygodnie.
Początek Dadaizmu koniec normalności na świecie a zarazem początek socjopatycznego społeczeństwa.
-
- ID Steam:
- Numer GG: 1070609618
- ID gracza: 58579
Jeżeli masz taki komputerek a nie inny, to w armie 1 opłaca się grać..... Sam nie wiem czemu, ale te wszystkie tryby evolution i warfare lepsze były w ArmA One. (Jeżeli się ze mną nie zgadzacie, proszę nie pluć, nie gryźć.
) Poza tym kampania Queens Gambit (podobno) fajna...

- ToMasz
- ID Steam:
- Numer GG: 1830252
Dzięki za opinię, ale sam już nie wiem chyba jednak pomęcze się na tych niskich FPSach bo przesiadać się na jedykę... troszkę nie zabardzo bo bugi a dokładniej optymalizacja, a i oczy mogą zapiec
Patch może jakiś niedługo wyjdzie (tak mam bete przed ostatnią wszystko elegancko nawet FPS podskoczyło o 4 w pierwszym benczmarku)

Patch może jakiś niedługo wyjdzie (tak mam bete przed ostatnią wszystko elegancko nawet FPS podskoczyło o 4 w pierwszym benczmarku)
Jeszcze nie kapujesz?!
Siema .Czy wie ktos moze czy na Core I7 930 i GTX 480/HD 5970 oraz jakies 6GB DDR3 ta gra na full detalach i 1920 x 1200 da rade wyciagnac w singlu min 50 FPS-ów?Bo ponizej to lipa.Byc moze ktos lub jego znajomy ma podobny procek i te same karty .Pytam bo zamierzam taki config kupic ,ale jak ta gra ma nie smigac na full przy takich potworach to chyba nie ma sensu .Gram (czasami) na C2D i 8800 GT i jest kupa a nizej niz 1920x1200 to juz chyba tylko hardcorowcy graja (lipa ,wszystko rozmazane nawet bez postprocess)
- PROCIK
- ID Steam:
- Numer GG: 2542288
W dup..e się poprzewracało.omaha_pl pisze:...na full detalach i 1920 x 1200 da rade wyciagnac w singlu min 50 FPS-ów?Bo ponizej to lipa...

Jak chcesz zobaczyć jak będzie działać to zajrzyj do tematu "ARMA 2- Benchmark"