ArmA 2 i serwer Hell-Fire Polska

Problemy i porady nt łączenia się po sieci LAN oraz przez internet

Moderator: Inkwizytor

2M1R
ID Steam:
ID gracza: 0

ArmA 2 i serwer Hell-Fire Polska

Post autor: 2M1R »

Jako że znudziły mi się wędrówki po "obcych" serwerach w MP postanowiłem zajrzeć na wspomniany w temacie serwer... Jakie było moje zdziwienie gdy przy próbie połączenia ujrzałem to:
Obrazek

Dodam że mam aktualne ACE Duale i Arme i na wszystkich innych serwerach jest ok... A niestety BIS dał ciała i komunikaty trochę nie jasne są ;) Skłaniał bym się ku temu że to wina po stronie serwera ale głowy nie dam.
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Re: ARMA 2 i serwer Hell-Fire Polska

Post autor: FOX-PL* »

Po pierwsze musisz mieć pełnego moda ACE2 aktualizowanego tylko co sobote, po drugie masz mieć mapke duala jako mod, po trzecie ikona, która bedzie odpalała ci ARME2 razem z ACE2 i wyspą musi zawierać w elemencie docelowym odpowiednią ścieżkę:

"C:\Program Files\Bohemia Interactive\ArmA 2\arma2.exe" -nosplash -mod=@CBA;@ACE;@ACEX;@ACEX_SM;@ACEX_PLA;@duala

tylko i wyłącznie w takiej kolejności :!: gdyż w innej serwer odrzuca twoje połączenie :? . Pozatym błędy mogą być wywołane np. masz uszkodzoną płytę i jeden z plików ma buga, lub np. nie zainstalowaleś wszystkich pokolei pachy czyli 1.04 i 1.05 ale to problemy działy by się praktycznie na każdym serwerze. Jeśli ci to nie pomoże to odpal ARME2 z ACE2 i wyspą wejdz w edytor i załaduj duala a następnie wejdz na serwer w czasie połączenia tekstowo wyskakuje który dokładnie plik szwankuje. Bo gdy łączysz się prosto na serwer nie odpalając ARMY2 używajać launcher'a ze skryptem no-word to w czasie problemu wyskoczy ci taka informacja jaką podałeś na umieszczonym screen'ie.
Mam nadzieję, że ci pomogłem. :coffee
2M1R
ID Steam:

Heh zrobiłem tak jak radzisz ale nic mi nie pokazał o brakujących addonach... dla pewności uruchomiłem czystą arme i tez mi nic nie pokazało... w ogóle mnie nie puszcza na serwer, powinno mnie przynajmniej na chwilkę połączyć żeby mi addony sprawdzić... No nic później przeinstaluje ArmA i zobaczę czy to pomoże.
Awatar użytkownika
Slawek
ID Steam: EC_Zadra
Numer GG: 11973988
Kontakt:

Post autor: Slawek »

Jak przeinstalujesz ACE2, to będziesz miał nowszą wersję niż na serwerze.
Czy wyspę masz na dysku jako mod, czyli @Duala (nie w addonach)
- Wklej ścieżkę od Foxa do skrótu Arma2.
- Poczytaj na tym forum co piszą o ACE2.
- Filmik o instalacji i aktualizacji ACE2
http://www.youtube.com/watch?v=7Y23sie7 ... r_embedded
- Wbij na TS3 IP: 85.236.109.28 port: 10667 kanał 13PPL
(tu siedzą właściciele i gracze Hell-Fire Polska)
Obrazek..Obrazek
In Game: Zadra, [EC] Slawek Obrazek
TeamSpeak3 dla graczy Arma - ArmaPL lub 212.91.26.150:7891
Awatar użytkownika
specops
ID Steam:
Numer GG: 2266350
Kontakt:

Post autor: specops »

Mam identyczny problem, mimo że wszystkie instalki zostały przeprowadzone tak jak trzeba :-(
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

Generalnie powinno połączyć cię na swerwer, jęsli masz odpowiednią ścieżkę w skrócie wyspę jako osobny mod, oraz gdy nie masz zbędnych addonów, które mogłeś wrzucić wcześniej. Powinieneś wybrać jednostkę w ustawieniach multiplayer i dopiero podczas gry co chwile wywalałoby by ci komunikat, że albo masz za starą albo za nową wersję ACE2. Wina również może być po stronie źródła z którego ściągasz ACE2 ja ściągałem programem six uptader (wersja ACE2 - Vanilla).
Awatar użytkownika
specops
ID Steam:
Numer GG: 2266350
Kontakt:

Post autor: specops »

Ok, dzisiaj zrobimy podejście v.2

Arma 2 to bardzo fajny symulator, szkoda tylko że więcej czasu się spędza na ściąganiu modów, adonów, edytowania plików tekstowych, aktualizacji modów, adonów, resetowaniu ARMA2, czytania 3 różnych for internetowych i oglądaniu tutorali na YT oraz konfiguracji TS niż na graniu, ale też jest fantastycznie. :-)

Rozumiem że żadna z osób piszących te wszystkie zaawansowane skrypty / mody nie wpadła jeszcze na program, który wygeneruje mi jedną ikonę na pulpicie, w którą po prostu kliknę a to się wszystko samo odpali, skonfiguruje i zaktualizuje?
:violent

Ostatni raz kiedy tak się bawiłem w edytowanie ścieżek to było w 1994 jak wyszedł DOS 6.22

Pomażyć.

:coffee

K.
2M1R
ID Steam:

Problem tkwi tylko w jenej nazwie addonu... Dlatego proponuje zmiane nazwy addonu z wyspą duala na "@isla_duala" tak jak ją instaluje six updater i będzie ok bo w wypadku jak ktoś gra tez na innych serwerach będzie zmuszony do kombinacji alpejskich :D

edit: chyba że inne serwery patrzą po plikach .pbo a nie katalogach.... Co by znaczyło że serwer hell-fire jest żle skonfigurowany...

edit2:po lekturze http://community.bistudio.com/wiki/server.cfg znalazłem możliwą przyczynę problemów, chodzi o dwa parametry które są oznaczone jako przestarzałe: checkfiles[]={""}; i equalModRequired = 1; należy je zastąpić parametrem verifySignatures = 1;. Zmiana tych parametrów spowoduje ze powinno wszystko działać tak jak trzeba.
Awatar użytkownika
Slawek
ID Steam: EC_Zadra
Numer GG: 11973988
Kontakt:

Post autor: Slawek »

Specops, dwa programy załatwiają sprawę, AddonSync2009 i ArmA II Launcher od alpinestars.
Aktualizujesz bez problemu i odpalasz mody bez robienia skrótu.

2M1R, na armaholic.com jest do pobrania wyspa Duala, i po wypakowaniu jest w folderze @duala, czyli tak jak na serwerze.
Odpalam Duale na innych serwerach pod taką nazwą przez ArmA II Launcher bez problemu.

Dziwna sprawa, każdy kto ma problemy na tym forum z ACE2 używa six updatera.
Obrazek..Obrazek
In Game: Zadra, [EC] Slawek Obrazek
TeamSpeak3 dla graczy Arma - ArmaPL lub 212.91.26.150:7891
2M1R
ID Steam:

Bo six-updater instaluje duale w katalogu @isla_duala po 2 serwer zapewne używa przestarzałych parametrów które wymuszają taki sam parametr "-mod" u klienta jaki ma serwer wystarczy jedna zmiana w server.cfg i problemy znikają.

Jak się mylę to nie bić mnie, moje wnioski wynikają po lekturze biwiki:
equalModRequired = 1;

Outdated - replaced by verifySignatures! Only use if you really understand what it does.
Clients require the exact same modfolder naming, order and amount as the server. 1 means active, 0 disabled.
Awatar użytkownika
r2d2
ID Steam:

Post autor: r2d2 »

Ja używam yoma adonsync z filmu rafalskiego do sciągania addonów, a do uruchomienia army arma II lunchrer i tam ustawiam sobie jakie addony mają się uruchomić i nie mam żadnych kłopotów. Polecam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Połączenie z siecią i serwerem”