Arma 2 ruszy czy nie? [ PYTANIA ]
Moderator: Inkwizytor
- Radeon
- ID Steam:
- Numer GG: 4014140
Re: ARMA 2 ruszy czy nie? [ PYTANIA ]
@Pit: część wypowiedzi usunięta - bez personalnych przytyków proszę
Procesor ma dobry, nie musi wymieniać, koniec kropka.
Procesor ma dobry, nie musi wymieniać, koniec kropka.

Nie musi zmieniać ;p
To była odpowiedź na jego "Jakbym coś musiał zmienić"
Maćko nieoficjalnie się mówi że cena i5 będzie się wachać w okolicach 120-150 euro xD
Więc jak nawet u nas będzie drogo to co za problem ściągnąć od szwabów????
Ale przyznasz że to jest okrojone tak samo jak.... eee musze pomyśleć xD
Ooooooo Tak jak miałeś Geforce 4 tdi i Geforce 4 MX tak samo jak masz c2d E8xxx i masz C2D E2xxx przecierz niby podobna architektura a jednak wiadomo że 2xxx ma mniejszy cache i jest troche słabszy ;p
To była odpowiedź na jego "Jakbym coś musiał zmienić"
Maćko nieoficjalnie się mówi że cena i5 będzie się wachać w okolicach 120-150 euro xD
Więc jak nawet u nas będzie drogo to co za problem ściągnąć od szwabów????
Ale przyznasz że to jest okrojone tak samo jak.... eee musze pomyśleć xD
Ooooooo Tak jak miałeś Geforce 4 tdi i Geforce 4 MX tak samo jak masz c2d E8xxx i masz C2D E2xxx przecierz niby podobna architektura a jednak wiadomo że 2xxx ma mniejszy cache i jest troche słabszy ;p

Arma II najlepsza ;]
- Radeon
- ID Steam:
@Pit
bez personalnych przytyków (część wypowiedzi wykasowana)
Jakby coś musiał zmienić to tylko zasilacz, bo po co topić pieniądze w procesorze, skoro obecny jest dobry, a po podkręceniu podziała jeszcze długi czas. Chyba, że chce topić pieniądze, co jest nieopłacalne.
I nie "TDI" tylko "TI"... Ależ ja się czepiam. O! Uczepie się jeszcze nazwy, bo nie ma C2D E2xxx, bo to są Pentium Dual Core. Uczepie się jeszcze ceny, bo nie wiem, czy wiesz, Rosiu, ale 120-150 Euro wg. obecnego kursu, będzie równe 500-620 PLN, więc taki problem w ściąganiu procesora od Niemców, że cena będzie taka sama. Ortografii i matematyki nie umiesz, a mnie do szkoły wysyłasz.

bez personalnych przytyków (część wypowiedzi wykasowana)
Jakby coś musiał zmienić to tylko zasilacz, bo po co topić pieniądze w procesorze, skoro obecny jest dobry, a po podkręceniu podziała jeszcze długi czas. Chyba, że chce topić pieniądze, co jest nieopłacalne.
I nie "TDI" tylko "TI"... Ależ ja się czepiam. O! Uczepie się jeszcze nazwy, bo nie ma C2D E2xxx, bo to są Pentium Dual Core. Uczepie się jeszcze ceny, bo nie wiem, czy wiesz, Rosiu, ale 120-150 Euro wg. obecnego kursu, będzie równe 500-620 PLN, więc taki problem w ściąganiu procesora od Niemców, że cena będzie taka sama. Ortografii i matematyki nie umiesz, a mnie do szkoły wysyłasz.

Ściągnąłem demko i pograłem trochę, na moim sprzęcie intel core 2 duo e6420 2x2,13 GHz, 2x2 GB RAm GoodRam, GTX260 896 Mb, przy rozdziałce 1280x1024, przy widoczności ustawionej na 4000, z wyłączonymi detalami cienii, wyłączonymi postprojektami, szczegółami terenu na normal i resztą ustawień na high łącznie z filtrowaniem i antyaliasingiem, benchmark wbudowany w grę/demo pokazuje 27 FPS, więc chyba nie jest najgorzej. Z tego co piszecie na kampanii może być widoczny spadek FPS ale zawsze mogę zmniejszyć ustawienia ale pograłem w trening i misje dostępne w demie i dla mnie jest ok, gra się w miarę komfortowo.
- Radeon
- ID Steam:
I brawo. Więc IMO, jeśli działa, wymiane zasilacza możesz odłożyć. Chociaż dla spokoju ducha, aby nic nie wybuchło to można.
Gra Ci się komfortowo to ok, jeśli zaś czasem przytnie, przykróć trochę widoczność do 2500, albo 2000. Obecnie taka smiana powinna dać +5 FPS.
Gra Ci się komfortowo to ok, jeśli zaś czasem przytnie, przykróć trochę widoczność do 2500, albo 2000. Obecnie taka smiana powinna dać +5 FPS.

Na razie nie będę wymieniał zasilacza ale do końca roku i tak mam taki zamiar, więc wymienię go pewnie razem z procem. Zaraz spróbuje zmniejszyć trochę widoczność i zobaczymy. Dziękuję za rady 

- Radeon
- ID Steam:
Proc naprawdę tego nie wymaga, wstrzymaj się, później kupisz 2x taniej używkę albo nówkę, bo wejdą nowe generacje. Zresztą poczytaj też forum BIF, tam chyba pisali, że dwa rdzenie lepiej radzą sobie z ArmĄ niż cztery. Ale to już Twoja wola. 

Dwa rdzenie sobie radza lepiej pod warunkiem, ze są o wiele wyzej taktowane niz procesory czterordzeniowe, które porównujemy.

No własnie dwu rdzeniowe żeby się sprawdzały na wysokich detalach gry muszą miec minimum 3.0GHz, a zalecane bym powiedział 3,5GHz albo i wiecej. Natomiast przy 4 rdzeniach mozna nawet mieć 2,6GHz, żeby wszystko ładnie i sprawnie śmigało, nie licząc tego oczywiście, że Arma 2 nie jest kompaktybilna co do wydajności sprzętu.
Yay !!!
Uzbierałem na nowy sprzęcior, konfig ustaliłem taki:
Intel Core2 Duo E7600 3,06GHz BOX
Asus P5Q SE PLUS
4GB RAM-u
GeForce with CUDA GTS 250 Gainward 512MB
Microsoft Windows Vista Home Premium PL OEM 64Bit (po 22 października Windows7 Home Premium)
Proszę Weteranów o ocenę i zaproponowanie ewentualnych zmian

Uzbierałem na nowy sprzęcior, konfig ustaliłem taki:
Intel Core2 Duo E7600 3,06GHz BOX
Asus P5Q SE PLUS
4GB RAM-u
GeForce with CUDA GTS 250 Gainward 512MB
Microsoft Windows Vista Home Premium PL OEM 64Bit (po 22 października Windows7 Home Premium)
Proszę Weteranów o ocenę i zaproponowanie ewentualnych zmian

"Celem wojny nie jest śmierć za ojczyznę, ale sprawienie, aby tamci skurwiele umierali za swoją." - G. Patton
Zależy ile kasy chcesz przeznaczyć na kompa. Bo ta konfiguracja nie jest jakaś super wypaśna, nawet nie jest wypaśna ;D