Wydajność ARMA2 a sprzęt [ DYSKUSJA ]

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
SiD
ID Steam:

Re: Wydajność ARMA2 a sprzęt

Post autor: SiD »

Pierw mówisz o wydajności a teraz o ekonomii. W takim razie po co kupywać crossa ATI za 1600zł, skoro można kupić kartę za pół ceny i mieć 2fpsy mniej...
(zanotować: na teście jest stary GTX260 ze 192 jednostkami ps), więc wydajność nowszej na poziomie 4870 1gb i cena taka sama.
Na stan obecny nie ma żadnych różnic między nVidią a AMD/ATI poza znaczkiem.

Edit: u, ktoś uprzedził
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2009, 11:11 przez SiD, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek Obrazek :cfog Obrazek
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

:lol:
Zawsze o jednym i drugim. Przecież to jest istotne ile się płaci za wydajność, czyż nie?

EDIT:
4870x2 możesz zawsze kupić, i tak to będzie lepszy wybór niż 295... nie w ArmA to w innych grach będziesz odczuwał moc crossa.
Poza tym pod W7 podobno działa cross 4870x2, gdzieś na BIF'ie koleś opublikował swoje testy.

EDIT:
W dziale problemów na BIF'ie ktoś z załogi bisu poradził by posiadacze 4870x2 odpalali grę z parametrem -winxp czy coś takiego, dokładnie nie pamiętam. Podobno ten parametr załatwia problem crossa.
Jak się mylę to mnie poprawcie, nie mam takiej karty więc zbytnio się tym nie interesowałem, po prostu 'kątem oka' to zauważyłem ;)
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2009, 11:18 przez mant3z, łącznie zmieniany 1 raz.
Mów mi milordzie łapserdaku!
Marqz
ID Steam:

Post autor: Marqz »

W armie faktycznie cena/ilość klatek to nvidia wychodzi drogo ale tak w ogóle to Ati to porażka cenowa i wydajnościowa w segmencie średnim.
Pali Geforce GTX 260 216-sp sonic na allegro 649 zł i bije na głowę w każdej grze Ati Radeon 4870 1 GB. Tu recenzja na guru 3d:
http://www.guru3d.com/article/palit-gef ... w--test/10
Nvidi jest tańsza i lepsza. W armie niestety tego wprost nie widać.
Awatar użytkownika
Equi
ID Steam:
Numer GG: 3753274
ID gracza: 0

Post autor: Equi »

Zgadzam się z Mant3z'em. Za cenę gf 295 kupie dobrego radka hd4870 512mb + dobry procesor tracąc przy tym ( wg wykresu 1-2fpsy). Dla mnie mówi to samo za siebie.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
Kontakt:

Equi pisze:Zgadzam się z Mant3z'em. Za cenę gf 295 kupie dobrego radka hd4870 512mb + dobry procesor tracąc przy tym ( wg wykresu 1-2fpsy). Dla mnie mówi to samo za siebie.
Normalnie dodam Cię do swoich kolegów na tym forum :)
Dokładnie, lepiej walnąć sobie 4870 512 ustawić textury na normal, te wyższe i tak nie masakrują jakością, kupić np najtańszego i7 i wykręcić go w do 3.6GHz

Na dobrej płycie głównej z kartą palita 4870 SE gdzie można sprzętowo podkręcić zegarki powinniśmy bez problemu osiągnąć ponad 5000 :)
Jak ktoś musi mieć texturki na high to wystarczy tylko kupić 4870'kę w wersji 1 Giga.

Intel + ATI to najlepszy konfig pod Arma.
Mam AMD phenomaII i wiem, że daje dupy. Kupiłem go tylko dlatego, że nie musiałem zmieniać płyty głównej.

Oczywiście ja już nie mam powodów do narzekań... no ale takie np ACE (o ile będzie pod ArmA2) na pewno wykończy mój sprzęt.
Dobrze, że nie jestem zwolennikiem tego modu.
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

Marqz pisze:W armie faktycznie cena/ilość klatek to nvidia wychodzi drogo ale tak w ogóle to Ati to porażka cenowa i wydajnościowa w segmencie średnim.
Pali Geforce GTX 260 216-sp sonic na allegro 649 zł i bije na głowę w każdej grze Ati Radeon 4870 1 GB. Tu recenzja na guru 3d:
http://www.guru3d.com/article/palit-gef ... w--test/10
Nvidi jest tańsza i lepsza. W armie niestety tego wprost nie widać.

Taka mała dygresja :? , w recenzji na guru 3d nie został podany producent karti ATi Radeon HD 4870 1GB, natomiast Geforce GTX 260 wydany przez Palita jak wiadomo jest podkręcony więc wcale porównanie tych kart graficznych na wykresie nie jest tak dokońca prawdziwe.

Z chęcią zobaczyłbym jakie są statystyki Geforce GTX 260 nie podkręconego przez producenta. Lub też podkręconego GF i podkręconego Radeon'a :!: .
mant3z pisze:Oczywiście ja już nie mam powodów do narzekań... no ale takie np ACE (o ile będzie pod ArmA2) na pewno wykończy mój sprzęt.
Heh :) mi jakoś ACE nie wiem z jakiej racji ale płynniej chodziło niż sama standartowa wersja Army :lol: ale możliwe, że masz racje wobec takiego ACE do A2, po tym jak stwierdziliśmy ile sama podstawowa gra zrzera naszego kombajna.
Ostatnio zmieniony 15 czerwca 2009, 11:53 przez FOX-PL*, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
Kontakt:

Celna uwaga, no i jeszcze jedno... Palit 260 i Palit 4870 cenowo praktycznie się nie różnią, chyba jakieś 20zł na korzyść nVidii.
Na tom's hardware z tego co pamiętam 260'ka dostała po dupie. Nie chce mi się już szukać dowodów bo już mnie zaczyna męczyć ten temat.
W ogóle zaczynam się zastanawiać po cholerę ja się przejmuje Waszymi portfelami.
Kupujcie sobie dalej karty graficzne podniecając się kolorowymi słupkami, na których różnice sięgają 1~2 klatek :dworship
Marqz
ID Steam:

Fox ale ja tu podałem stosunek cenowy. Wiadomo że pokręcona karta Ati będzie droższa niż standardowa. Więc nawet jak podkręcone Ati byłoby szybsze to najtańsze niepodkęcone Ati 4870 1gb nowe na allegro to kwota 779 zł:
http://www.allegro.pl/item660951369_sap ... por_x.html
A palit gf 260 sonic z recenzji to 649 zł:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=654099334
Tak więc kupujesz Geforce'a szybszego i tańszego o 130 zł, a jak chcesz porównywalnego lub szybszego Ati to już zapłacisz tylko więcej.
Proste.
alepasztet
ID Steam:
Numer GG: 3854829

Post autor: alepasztet »

mant3z pisze:W ogóle zaczynam się zastanawiać po cholerę ja się przejmuje Waszymi portfelami.
Kupujcie sobie dalej karty graficzne podniecając się kolorowymi słupkami, na których różnice sięgają 1~2 klatek :dworship
Ja tez sie zastanawiam, po cholere sie przejmujesz naszymi portfelami...

Niech do Ciebie w koncu dotrze, za i ja i SiD pisalismy o tym, ze nVidia NIE JEST GORSZA od ATi! Kwestia cena/wydajnosc to juz inna dyskusja.
na wyspach bergamutach podobno jest kot w butach :O :O
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

Marqz pisze:Fox ale ja tu podałem stosunek cenowy. Wiadomo że pokręcona karta Ati będzie droższa niż standardowa. Więc nawet jak podkręcone Ati byłoby szybsze to najtańsze niepodkęcone Ati 4870 1gb nowe na allegro to kwota 779 zł:
http://www.allegro.pl/item660951369_sap ... por_x.html
A palit gf 260 sonic z recenzji to 649 zł:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=654099334
Tak więc kupujesz Geforce'a szybszego i tańszego o 130 zł, a jak chcesz porównywalnego lub szybszego Ati to już zapłacisz tylko więcej.
Proste.
Hmm http://www.arest.pl SAPPHIRE HD 4870 1024 MB DDR5 kwota 709 i to na dodatek podkręcona i to nienadzwyczajnie. Nie zawsze na allegro musi być najtaniej taka uwaga na przyszłość.
A i jeszcze jedno co dotyczy firm nVidi i ATi. Zauważ iz nVidia żadko kiedy wprowadza aktualizacje sterowników itp. jak już to tylko naprawiają buble, w przypadku ATi masz dodatkowo aktualizacje, które zmieniają wydajność twojej grafiki na lepszą, bardziej wydajniejszą. Nie wiem ale gdzieś czytałem że ATi ma wprowadzić w wakacje nowe patche do sterów, które mają usprawnić grę w ArmA 2.
Marqz
ID Steam:

Fox, dobrze prawisz allegro nie zawsze taniej. Ale ten szafir to chyba z downclockowany bo patrze w specyfikację i widzę taktowanie rdzenia 850 a twój szafir ma 750. OCB ? Tak czy siak jest drożej i OC tam niestety nie widzę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”