Pozycja jednostek (problem)
Moderator: Inkwizytor
Pozycja jednostek (problem)
Witam
Mam problem z pozycją jednostki w pobliżu wroga. Mianowicie mam cywila, który powinien podejść do wrogiego żołnierza i zabić go.
1. Gdy cywil zobaczy wrogiego żołdaka kładzie się i nic nie robi.
2. Gdy już ustawiłem mu Carelles i setUnitPos "Up", to w końcu przestał wylegiwać się na ziemi, ale i przestał wykonywać inne punkty ruchu. Staje i patrzy na wroga.......
I uprzedzając:
Tak, próbowałem zmieniać z Carelles na Safe i Aware.
Tak, próbowałem zmieniać stronniczość jednostek cywilnych z West na East (ale wtedy nie zabiła żołnierza tylko jakby omijał punkt trasy [Destroy]).
Cywil dostaje broń tuż przed ostatecznym oddaniem strzałów, poprzez komende addweapon i addmagazine.
Z góry dziękuję.
Mam problem z pozycją jednostki w pobliżu wroga. Mianowicie mam cywila, który powinien podejść do wrogiego żołnierza i zabić go.
1. Gdy cywil zobaczy wrogiego żołdaka kładzie się i nic nie robi.
2. Gdy już ustawiłem mu Carelles i setUnitPos "Up", to w końcu przestał wylegiwać się na ziemi, ale i przestał wykonywać inne punkty ruchu. Staje i patrzy na wroga.......
I uprzedzając:
Tak, próbowałem zmieniać z Carelles na Safe i Aware.
Tak, próbowałem zmieniać stronniczość jednostek cywilnych z West na East (ale wtedy nie zabiła żołnierza tylko jakby omijał punkt trasy [Destroy]).
Cywil dostaje broń tuż przed ostatecznym oddaniem strzałów, poprzez komende addweapon i addmagazine.
Z góry dziękuję.
Re: Pozycja jednostek (problem)
Daj cywilowi dowódcę WEST z 0 prawdopodobieństwem obecności, to stary trick zmiany strony dla cywilów. Daj cywilowi max umiejętności bojowych, ale nawet z tymi ustawieniami cywil dość słabo reaguje na polu walki (bo nie jest wyszkolonym żołnierzem), ale zacznie walić do wroga po kilku sekundach. Obawiam się tylko, że jednego cywila EAST ściągnie jaki tylko go zobaczy. Robilem taką misje ze cywilnymi snajperami na dachach gdzie WEST wkraczało do miasta i byli momentalnie (po pierwszym strzale) namierzani i rozgramiani przez regularny odział, więc jeden cywil do zabicia wojaka raczej nie wystarczy, albo musisz jednostce WEST zakazać prowadzenia ognia.
"True glory consists in doing what deserves to be written, in writing what deserves to be read." - Pliny The Elder
No dobra.... Ten sposób pomógł, ale teraz cywil po oddaniu 5/6 strzałów we "wroga" (nawet kiedy leży na ziemi i się nie rusza, czyli zginął) chowa broń do mniej sprecyzowanego miejsca w jego ubraniu, a po chwili wyciąga broń z mniej sprecyzowanego miejsca w jego ubraniu i zaczyna wykonywać dalej swą misję.
Moje pytanie jest takie: Czy da się ominąć to chowanie broni do MSMwU? By to wyglądało płynniej...
Moje pytanie jest takie: Czy da się ominąć to chowanie broni do MSMwU? By to wyglądało płynniej...
Daj cywilowi w WP "combat" (na "stealth" bedzie za często się czolgał, na "aware" może zbyt długo czekać ze strzałem). Po zlikwidowaniu daj ruch w inny WP modyfikując tryb ruchu na "aware" + "pełna szybkość". Powinno trochę pomóc. Możesz też cywilowi kazać wybrać daną broń, ale AI cywilów jest takie głupie, że aż nieprzewidywalne.
"True glory consists in doing what deserves to be written, in writing what deserves to be read." - Pliny The Elder
No to jednak nie działa
Mam już ostatnie pytanie, czy można rozkazać jednostce zabić kogoś ale nie przez postawienie na nim punktu trasy DESTROY, tylko naprzykład jakąś komendą?

-
- ID Steam:
- ID gracza: 0
wpisujesz w waypoincie albo wyzwalaczu "doFire", czyli np. Kazik1 doFire Kazik2.
Dziękuję wam obu.
Mam już ostatnie pytanie. Jak ustawić jednostkę na wieży? Zauważyłem że są przeniesione z OFP ale inaczej się zachowóją.(wcześniej wystarczyło ustawić jednostkę na środku budowli
)

Mam już ostatnie pytanie. Jak ustawić jednostkę na wieży? Zauważyłem że są przeniesione z OFP ale inaczej się zachowóją.(wcześniej wystarczyło ustawić jednostkę na środku budowli

- SaS TrooP
- ID Steam:
- ID gracza: 0
- Kontakt:
Teraz jest tak samo, albo komendą setpos:
Kod: Zaznacz cały
player setPos [ getPos this select 0, getPos this select 1, (getPos this select 2) +10]
- Maćko
- ID Steam:
- ID gracza: 1
- Kontakt:
Widocznie źle ustawiasz, u mnie działa bez żadnych komend typu setpos. Wystarczy go precyzyjnie ustawić.Sony144 pisze:Dziękuję wam obu.![]()
![]()
![]()
Mam już ostatnie pytanie. Jak ustawić jednostkę na wieży? Zauważyłem że są przeniesione z OFP ale inaczej się zachowóją.(wcześniej wystarczyło ustawić jednostkę na środku budowli)
HINT: Obiekty na mapie edytora nie są identycznie położone w grze

Ok, wystarczyło postarać się z ustawieniem jednostki. Wszystko działa. Dzięki!!!