Konfiguracja kompa

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
MaxiKaaz
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Konfiguracja kompa

Post autor: MaxiKaaz »

Forrestal pisze:Co do monitora to 19' nie jest tym samym co 19'' ;)
FOX-PL* pisze:"... jednak ktoryms razem zalaczylem i nie mialem opciarzenia..."
... podobnie jak "opciarzenia" to nie to samo co "obciążenia"... :)
Awatar użytkownika
[PR] Slavko
ID Steam:
Numer GG: 157910

Post autor: [PR] Slavko »

tak samo z kartami z szyną 256bit, kazda aktualnie topowa karta ma szyne 256, 448, 512 czy nawet 896 bit....wiec te Twoje 256 to ze tak powiem (patrząc tylko po bitach!) niska półeczka kart do gier
Powered by ULi
Obrazek
Awatar użytkownika
Maćko
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Post autor: Maćko »

Szyna 256 bitowa to jak na razie na częściej stosowana szyna w kartach graficznych, 448 i 512 mają GF'y z najwyższej półki bo NV nie chciała się jeszcze przesiadać na ddr5. Z 896 nie spotkałem się jeszcze - możesz podać przykład takiej karty? Ta szyna tyczy się pamięci i odpowiada z jej przepustowość. Im większa jest przepustowość tym lepiej karta radzi sobie w wyższych rozdzielczościach. Ale te bity to nie wszystko (128bit z ddr5 - HD4770 jest na poziomie hd4850 - ddr3 256bit). Twoja karta nie jest najlepsza, oprócz bitów ważne są shadery - a twoja ma ich... mało (porównując do hd4850/70 która ma 800 shaderów a twoja 128).
Obrazek
Obrazek

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL14 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Post autor: FOX-PL* »

GAINWARD GF GTX 295 1792 MB DDR3 / 896 bit - koło 2000zł
Co do kart HD4850/70 to nie powiem, shaderów ma dużo w porównaniu do mojej, tylko dla mnie liczyła się kasa, a sprzęcić wymieniałem w sierpniu ubiegłego roku. Dzisiaj mógłbym kupić 3 karty HD3850 za cenę jednej HD4870. A co do szyny to powiem, że nadal są popularne 128 a nawet 64 bitowe, chociaż mógłbym stwierdzić, że dziś opłaca się kupować przynajmniej 256 bitowe. Może w przyszłym roku zmienie na HD z serii 4xxxx jedno gigówke albo zastanowie się na GeForce chociaż dotychczas miałem zawsze Radeona.
MaxiKaaz
ID Steam:

Post autor: MaxiKaaz »

GTX295 to dwie karty pracujące w SLI - więc z tą szerokością szyny to tylko chwyt marketingowy... Są dwie karty każda z szyną pamięci 448-bitową.
Z pojemnością pamięci jest tak samo w tej karcie - powinno się mówić o 2x896, a nie o 1792MB.
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

http://www.allegro.pl/item643171857_jed ... 65_ee.html
Jestem ciekaw jak taki zestaw długo by posłużył przeciętnemu graczowi hehe... chyba rzeczywiście wielkimi krokami nadchodzi era procków i7.
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Uwazam kupno takiego zestawu za wywalenie pieniedzy w błoto.
Taką samą jakosc grania mozna osiagnac na sprzecie wartym 3 tysiace złotych (a moze nawet i mniej), a jezeli chodzi o termin waznosci takiego komputera to tez nie wypada ciekawie, bo co chwile ukazuja sie nowsze, szybsze karty graficzne, procesory itd i ceny tych starszych lecą na łeb na szyję. No, ale jak ktoś ma za duzo pieniedzy i chce sie pochwalic przed kolegami to moze i dobry zakup dla niego ;).
Obrazek
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Prawda, wkońcu niewiadomo czy za kilka lat nie będzie czegoś lepszego. Jedynym plusem wydania dużej kasy na sprzęt jest fakt, że przez dłuzszy czas nie będziemy w niego wkładać. Mając na uwadze, że wydajność sprzetu komputerowego dużo bardziej wybiega od wymagań gier niż to było kilka lat temu.
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:

Post autor: Trance »

Wracając do tematyki płyt głównych pod procesor. Skoro sie juz zdecydowałem na Phenoma, to pomóżcie mi prosze wybrac płyte główną do niego ;).
Mam swój typ:
Gigabyte GA-MA790XT-UD4P
Jednak nie wiem, czy chipset tam zamontowany jest juz jakiś z wyższej półki czy to bardziej dziadostwo.
Czy chipset AMD 790 FX jest lepszy od AMD 790 GX? I na czym polega różnica? Z góry dzieki za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

EDIT:

Znalazłem jeszcze jedną, lepszą zapewne. Nada się do czegoś?
Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P
Obrazek
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Generalnie różnicy dużej nie ma wszystkie mają podobne FSB itp. Jednak ostatnia płyta (GA-MA790FXT-UD5P) ma taką zaletę, że nie tylko jest wykonana przez firme GIGABYTE (czyli lepiej technologicznie), jak i również posiada sloty na DDR3. Jeśli uważasz, że byłoby cię stać na wydanie większej kasy na pamięć RAM to uważam, że jest to dobry wybór. Różnica cen polega przede wszystkim na tym, że różnią się chłodzeniem np. ASUS M4A79 DELUXE, GA-MA790FXT-UD5P posiadają prócz radiatorów jeszcze Heatpipe. W przypadku ASUS M4A78-E posiada zintegrowaną kartę graficzną Radeon HD 3300 chociaż uważam, że ona ci się nie przyda, jeśli zamierzasz kupić pożądną grafikę.
Wszystko generalnie zależy jakie chcesz mieć Ramy. Ja bym wybrał w przypadku DDR3, GIGABYTE GA-MA790FXT-UD5P (koło 645zł). W przypadku pamięci DDR2 ASUS M4A79 DELUXE - AMD790FX (koło 715zł).
Awatar użytkownika
[PR] Slavko
ID Steam:
Numer GG: 157910

Post autor: [PR] Slavko »

FOX-PL* pisze:...Jednak ostatnia płyta (GA-MA790FXT-UD5P) ma taką zaletę, że nie tylko jest wykonana przez firme GIGABYTE (czyli lepiej technologicznie)...
Błagam Cię chłopie, lepiej Ty już nic nie pisz w temacie hardware, bo nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :P