Konfiguracja kompa

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Konfiguracja kompa

Post autor: Trance »

Tak sie składa, ze juz mam płyte z socketem AM2, wiec powinno sie obejsc bez zmiany mobo. Ale jak wyglada sprawa z podkrecaniem tego Phenoma? Tez mozna sobie tak pozwalac jak przy Core 2 Duo?

EDIT: Własnie doczytałem ze ten Phenom musi miec socket AM3, tak wiec zakup nowego mobo jest obowiązkowy. Pytanie tylko prosze państwa który chipset jest najlepszy? Ten AMD 790X jest dobrym chipsetem? I wogole, ktory jest najlepszy?
Obrazek
Awatar użytkownika
r2d2
ID Steam:

Post autor: r2d2 »

Swojego starego PIV 3Gh z i garafika jeszcze :lol: AGP :oops: odstawiłem do zastosowań biurowych nic już nie dało się do niego dokupić,
Teraz mam Core i7920 @3,8Gh i NV 295 i myślę że jakiś rok może dwa pociągnie bez dokupywania nowych bajerów. Ale mimo wszystko obawiam się o optymalizacje Army II :violent .
Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:
Numer GG: 11844
ID gracza: 0

Post autor: Rafael3D »

r2d2 pisze:Swojego starego PIV 3Gh z i garafika jeszcze :lol: AGP :oops: odstawiłem do zastosowań biurowych nic już nie dało się do niego dokupić
i tu się mylisz.
Niedawno PowerColor wydał ATi Radeon HD 4770 na AGP. Problem w tym iż Twój procesor jest "za biedny" do tej karty...
Obecnie posiadam kartę na AGP (Radek X1950) z Core2Duo@2,2GHz, pamięci DDR1 i ArmA śmiga jak burza, pokuszę się o stwierdzenie iż nawet w dwójkę pogram :D
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:
ID gracza: 1

Post autor: FOX-PL* »

Też mnie zastanawia na jakich detalach graficznych ArmA II mi pójdzie przy moim sprzęcie:
procesor: Core 2 Quad Q6600 2,4GHz (podkręcony do 3,03GHz);
pamięć: 8GB DDR2 800MHz;
karta graficzna: Radeon HD 3850 512MB DDR3 szyna 256bit (procesor i częstotliwość pamięci podkręcona);
dysk: Seageant 250GB (wydajny jeśli chodzi o ArmA I więc pewno nie będzie problemów z Armą II);
płyta główna: Ashrock P43;
monitor: 19' 1280x1024.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2009, 18:00 przez FOX-PL*, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Fox-PL, najpierw zacznij jakos sensownie pisac, i bez bledow bo malo kto potrafi zrozumiec to co piszesz.

Pozatym to masz slaba karte i dysk juz tez nie pierwszej mlodosci, i sa wydajniejsze ;)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

No nie wiem czy słabą mało kto dzisiaj posiada kartę graficzną o szynie 256bitów pierwsza rzecz, druga to fakt faktem pojemność dedykowanej nie jest na dzień dzisiejszy rewelacją jeśli można mieć nawet 2GB albo tryb crossfire. Co do dysku to ma to naprawde małe znaczenie na wydajność, można powiedzieć tak jak rozdzielczość monitora im większa tym mniej FPS im mniejsza tym więcej, praktycznie różnica kilku klatek no chyba, że mamy HDD z np. 2006 albo starszy. Nie twierdze, że mój dysk jest rewelacją ale gdybym kupił nawet porządnego samsunga to zyskałbym bardzo ale to bardzo mało no chyba, że zmieniłbym na Raptora hehe ale nie lubie jak komp mi chodzi jak ciągnik na polu.
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

FOX-PL, nie chce mi sie z Toba dyskutowac na tematy techniczne, bo po pierwsze, nie znasz sie ;) ale to jeszcze mozna przebolec, ale po drugie i najwazniejsze piszesz w taki sposob jakbys mial 12 lat i nie potrafil skecic normalnego zdania. Draznisz tym inych uzytkownikow tego forum. Postaraj sie na przyszlosc przeczytac 2 razy to co napisales zanim zapostujesz.
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

Poprostu, nie chesz mi przynac racji ale mnie to nie dziwi roznie osoby probuja na tym forum sie odczepic narzekajac przewaznie na gramatyke itp. Mowi sie trudno ja swoje wiem.
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Ja Ci nie chce przyznac racji?
dysk: Seageant 250GB (wydajny jeśli chodzi o ArmA I więc pewno nie będzie problemów z Armą II);
płyta główna: Ashrock P43;
Ani jedna z tych firm przez ciebie wymieniona nie istnieje ;) I musisz przyznac ze masz problemy z poprawna pisownia.
monitor: 19' 1280x1024.
Ten zapis rozmaru matrycy tez jest zastanawiajacy :)
Co do postu Trance, to powiem tyle ja mam Intel Core 2 Quad Q6600 2,4GHz podkręcony dokładnie do 3,03GHz i jestem z niego bardzo zadowolony zwłaszcza, że mam wersje G0 czyli tą co sie mniej przegrzewa ważne by mieć o tym świadomość wrazie podręcania.
Nie wiem co ma rewizjac procesora do jego przegrzewania. Jesli procesor jest sprawny to sie mniej grzeje ale nie przegrzewa! Oczywiscie wersja G0 ma nizsze TDP niz poprzednia i dzieki temu miedzy innymi procesor jest bardziej podatny na overclocking.
Oczywiście nie ma stracha odnośnie Itelowskich procków i ich temperatór w czasie overclocking'u, co różnie można było doświadczyć na AMD gdzie nie zawsze była możliwość kręcenia i stosowania przy okazji zwykłych collerków.
Wez do reki slownik i zobacz ile bykow strzeliles. I znow przekreciles nazwe firmy. A gdybys dluzej sie nieco interesowal to bys wiedzial ze to wlasnie AMD ma obecnie proceosry ktore sie mniej grzeja, i w przeszlosci wyprodukowali rpocesory ktore pod wzgledem overclockingu nie dorownywaly Intelowskim do piet. Wiec uzytkownik AMD tez nie ma sie co przejmowac temperatura. To wlasnie Intel wypuscil swego czasu Prescotty pod ktore modyfikowalo sie obudowy aby mogly normalnie dzialac :)
Wiem jedno w Intelu nie ma się stracha o temperature zwłaszcza przy Core 2 Quad.
No wlasnie widzac ze sie nie znasz, bo AMD ma procesory 4 rdzeniowe ktore pracuja w nizszych temperaturach.
No nie wiem czy słabą mało kto dzisiaj posiada kartę graficzną o szynie 256bitów pierwsza rzecz, druga to fakt faktem pojemność dedykowanej nie jest na dzień dzisiejszy rewelacją jeśli można mieć nawet 2GB albo tryb crossfire.
Pierwsza czesc tej wypowiedzi jeszcze rozumiem, ale o co chodzi Ci z pojemnoscia dedykowana? Gdybys sie bardziej zainteresowal to karty z rodziny HD3xxx, maja strasznie skopany algorytm odpowiedzialny za wygladzanie krawedzi. I jak sobie na tej karcie zalaczysz AA to momentami mozna stracic 60% wydajnosci ;) Co nie swadczy dorbze o tej karcie, bo np seria kart HD4xxx radzi sobie duzo lepiej, lepiej nawet niz karty Nvidii.

Zobacz ze przytoczylem wypowiedzi z Twoich 2 postow a zobacz ile niescilosci. Ja wcale nie zarzucam Tobie zlych checi ale jedynie pokazuje ze barkuje Ci doswiadczenia w sprawach sprzetowych.
Awatar użytkownika
FOX-PL*
ID Steam:

No fakt, sorry rzeczywiscie nie zauwazyłem ze lekko przekrecilem nazwy firm, moze dla tego ze inaczej sie wypowiada inaczej pisze. Co do karty graficznej HD3850 to jakos nie narzekam w Armie I, detale mam prawie na maksa, rysowanie 4000m, fitrowanie anizotropowe na wysokie, jednynie to antyaliasing mam na normalnym bo rzeczywiscie na wysokim mialem spadek wydajnosci, no i fakt gram bez cieni ale to z powodu przyzwyczajenia jednak ktoryms razem zalaczylem i nie mialem opciarzenia jednak jakos mnie te cienie wkurzaja. Mozliwe ze przy Armie II nie wyciagne wysokich obrotow ale na srednich powinno pojsc. Co do monitora to nie mam panoramicznego dlatego mam rozdzielczosc 1280x1024 (Samsung SyncMaster 911N/920N(x)/MagicSyncMaster CX918N 5:6, z lutego 2006). Co do pisowni firm postaram sie pisac dokladniej.
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Co do monitora to 19' nie jest tym samym co 19'' ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”