Konfiguracja kompa

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:
Numer GG: 11844
ID gracza: 0

Re: Konfiguracja kompa

Post autor: Rafael3D »

Kodi PL:
Twój post proponuję przenieść do kategorii FUN. Albo traktować jako przykład kolejnego dziecka neostady.
Ktoś coś słyszał, ktoś coś mówił, ja mam lepciej i szybciej itp. A wogóle to Radeon to szajs bo wymagana jest najnowsza poprawka (Z LIPCA 2007) do najnowszych sterowników i nVidia jest szybsza, to samo z CPU - AMD jest rulez a intel ze swoimi procami niech się schowa.
No i Viśta oczywiście szybsza od XP, a najlepsza wersja jak jeszcze nie wiecie to ta 64 bit, do ściągnięcia z torrentów lub innego P2P.
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
ID gracza: 1111
Kontakt:

Post autor: mant3z »

Dobry artykuł na temat tego ile daje update driverów:
http://www.tomshardware.com/reviews/GeF ... ,2037.html

Prawda jest taka że większość kupujących robi podstawowy błąd, kupują jedną część high end a resztę średnią, słabą lub najtańsze gówno. Przez co łapią się na efekt wąskiego gardła. Co z tego że masz super kartę jak reszta twoich części woła o pomstę do nieba!

Sam się złapałem w tą pułapkę wsadzając 2900xt do średniej płyty MSI. W efekcie czego 2900xt poszło z dymem (dosłownie!).
Pewnie się pytacie: JAK?!?

W czasie grania chipset płyty rozgrzał się tak mocno że przekazywał całe swoje ciepło na kartę, a że się jakoś tak niefortunnie delikatnie radiator chipsetu stykał z kartą, przekaz ciepła był bardzo efektywny. Nacieszyłem się 2h berzerka, po czym zobaczyłem czarny ekran, po restarcie miałem wszystko w kwasowatych kolorach. Całe szczęście reklamację mi uznali :1th

Teraz złożyłem kompa opierając się na konfiguracjach jednostek które Tom's Hardware wykorzystuje do swoich testów.
W końcu zaczęło to latać!

Co do pozostałych pokrzywdzonych którzy wydali miliardy na wszystkie elementy high end'owe, CLEAN UP YOUR F&^%$^& SYSTEM! :D

Tyle z mojej strony... takie 5 groszy do warynskiego :P
Mów mi milordzie łapserdaku!
Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:

mant3z, a możesz pochwalić się temperaturami (CPU, GPU, HD)? Oraz chłodzeniem na poszczególnych elementach? To dość ciekawy temat.
Poza tematem: Stalker CS chodzi pięknie na sprzęcie przy którym ArmA już się dławi.
Kodi PL
ID Steam:

Post autor: Kodi PL »

Warynksy.... Twoj post jest troche nie na miejscu, nie pisze tutaj ze at i amd jest najlepsze, probujemy sie wymienic doswiadczeniami wiec czytaj uwaznie, chcemy rozwiazac problem sterownikow i wydajnosci w Armie... znajdz sobie inny cel ! A jak jestes zadowolony to powiedz to a nie wymyslaj i atakuj ze ati i amd jest do kitu....

Mant3z -- Mam Stalkera i rzeczywiscie tutaj ATI daje sobie rade swietnie, wydajnosc i grafika jest I klasa :) ale w Armie jest porazka.. teraz wlasnie skonczylem grac w berzerk Bagango i ilosc klatek wachala sie od 20 - 30.. z tym
ze w samym miescie tylko okolo 20 :o niewiem co jest grane, ustawienia probowalem zmieniac wszystkie, rozdzielczosc mam 1680/1050 a zmiana na nizsza kompletnie nic nie daje, wychodzi na to ze ATI spalilo sprawe ze sterownikami albo Bohemia robila gre tylko pracujac na nvidii :( szkoda, mam nadzieje ze ARMA 2 bedzie juz bezbledna ;) pozostaje jeszcze nadzieje w 64 bitach procesora i systemem 64b, w przyszlym tygodniu dam znac jakie beda wyniki :)

Pozdro i dzieki za odpowiedz :)

Warynsky... rowniez pozdrawiam i nie wyciagaj pochopnych wnioskow

hej
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
Kontakt:

Warynsky PL pisze:mant3z, a możesz pochwalić się temperaturami (CPU, GPU, HD)? Oraz chłodzeniem na poszczególnych elementach? To dość ciekawy temat.
Poza tematem: Stalker CS chodzi pięknie na sprzęcie przy którym ArmA już się dławi.
Taaa, Stalker_CS masakruje... a miało być tak tragicznie :)

Nie wiem dlaczego ale Everest chyba nie pokazuje temp. karty. W ATI tool było 51st. Komp chodzi od wczoraj, później zamieszczę screena podczas grania.
Obrazek

Chłodzenie wszędzie jest stockowe, tylko że obudowa jest wyjątkowa BTX AeroCool Zero Degree.
http://www.cooling.pl/aerocool-zerodegr ... ,1806.html
+5 wentyli 120x120 :P

Planuje wymienić chłodzenie na karcie, nie musiałbym gdyby nie to że stockowe jest głośne :(
Lista całego sprzętu TUTAJ!
Awatar użytkownika
Rafael3D
ID Steam:

Kodi PL pisze:... probujemy sie wymienic doswiadczeniami wiec czytaj uwaznie...
Cóż... Proponuję Ci poczytać wcześniejsze posty, a wogóle to zobacz na datę pierwszego posta w tym temacie. Poza tym nigdzie nie pisałem że ATi jest be (posiadam Radka x1950 z którym jeszcze nie zamierzam się rozstawać). Być może iż należysz do tej grupy użyszkodników Visty, która twierdzi że ATi jest lepsze od Radeona. No offence, ale ze swoim postem wyskoczyłeś jak Filip z Konopielki :)
Na poważnie: NIC więcej nie wyciśniesz niestety ze swojego pieca. Hamulcowym jest Twój procesor, więc niezależnie jakiego potwora graficznego wsadzisz to nic to w ogólnej wydajności 3D nie zmieni. Poczytaj trochę na temat skalowalności CPU z GPU.

Mant3z - wow! 5 wentyli 120mm, no no... Nie za dużo?
Chłodzenie na karcie oczywiście do wymiany. Jeśli niczego taniego i cichego nie znajdziesz to proponuję Ci zmajstrowanie samemu. Potrzebujesz do tego celu radiatora Zalmana np. AlCu7000 dla CPU i komplet małych radiatorków na pamięci. Zalmana mocujesz na GPU, radiatory tam gdzie ich miejsce i voila! Chyba żeby Zalman był za duży (czytaj: za duża średnica radiatora), wtedy wyginasz kilka blaszek z radiatora i gotowe. Koszt takiej zabawy naprawdę niewielki a temperatury zbijesz do 30-50 stopni.
Minus takiego rozwiązania jest tylko jeden: nie obsadzisz już drugiej karty grafiki (której i tak byś nie wykorzystał w ArmA).
pozdr.
Ostatnio zmieniony 07 października 2008, 22:15 przez Rafael3D, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
Kontakt:

Jeżeli chodzi o kartę to myślałem o tym:
http://www.cooling.pl/thermalright-hr03 ... 63622.html

Drugiej karty nie planuje więc nie będę ograniczony brakiem miejsca.
Co do tych 5 wentyli :) nie lubię niewykorzystanych dziur :P
Awatar użytkownika
Forseco
ID Steam:
ID gracza: 1694724

Post autor: Forseco »

Ja Chciałem tylko powrócić do poprzednich postów odnośnie dysków, mianowicie chciałbym dodać że na dysku WD caviar się zawiodłem nie jednokrotnie. Dyski te po jakimś czasie się wyłączały przeważnie w czasie pracy (zwłasza przy kopiowaniu plików lub odczytu plików podczas nagrywania płyt).
Od jakiegoś czasu używam tylko dysków Seagate Barracuda i naprawdę je polecam, bez znaczenia czy to starsze typy ATA czy nowe interfejsy SATA II. Nigdy jeszcze się nie zawiodłem na tych dyskach. Nigdy nie odmówiły posłuszeństwa (nawet w wyższych temperaturach pracy), są bardzo ciche i wydajne. Seagate <- to jest to. Polecam i Pozdrawiam wszystkich. :)
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
Kontakt:

No faktycznie na seagate mało kto się zawiódł. Ja też kupuje dyski TYLKO seagate.

Wracając do mojej konfiguracji.
ATI tool pokazało 60st na karcie podczas grania, na screenie reszta temperatur:
Obrazek
Awatar użytkownika
hryst
ID Steam: hryst
Kontakt:

Post autor: hryst »

Mantez, temperature co pokazujesz to jest od CPU
GPU w Everescie nazywa sie "procesor graficzny"
Dziwiłem się ze masz aż 60 stopni na procku do puki nie zobaczyłem ze na amd latasz ....
PS. kiedyś też na amd siedziałem, ale byłem młody i głupi ;)
You will be assimilated. Resistance is futile. :ofp
Intel E6750@3.5|Abit IP35|LCD DELL 20'|X2900XT 512MB|2x2GB RAM HyperX|SATA750GB|BR LG GBW-H10N|SB A.4|Sunbeam ST + 620-A12S|
Awatar użytkownika
mant3z
ID Steam:
Kontakt:

hryst pisze: PS. kiedyś też na amd siedziałem, ale byłem młody i głupi ;)
QRW** ale żeś mnie pojechał :rant zupełnie niepotrzebnie :?
BTW jestem stary i mądry bo kiedyś siedziałem na Intelach a teraz zrozumiałem że się nie opłaca :P

60st na stocku to wcale nie jest dużo... procki wytrzymują nawet 90st, więc nie ma się czym przejmować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”