7 klawiszy myszki - jak je obsłużyć w ArmA?

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Diabl0
ID Steam:
Numer GG: 2236900
ID gracza: 0

7 klawiszy myszki - jak je obsłużyć w ArmA?

Post autor: Diabl0 »

Witam

Podobnie jak większość mam myszkę z masą przycisków i bajerów - http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=23802) . 2 stardardowe klawisze, środkowy pod rolką, 2 pod kciukiem oraz wychylana na boki rolka (prawo lewo). I chciałbym to wykorzystać w ArmA ale... nie wiem jak :/

ArmA widzi mi raptem 4 przyciski (lewy, środkowy, prawy i dolny spod kciuka) i za cholerę nie mogę jej zmusić aby obsługiwała jeszcze górny spod kciuka i wychylenia rolki. Ma ktoś może jakieś pomysły jak zmusić ją do tego?
SiD
ID Steam:

Re: 7 klawiszy myszki - jak je obsłużyć w ArmA?

Post autor: SiD »

Niestety jedyne rozwiązanie, to bindowanie kiepsko dostępnych klawiszy z klawiatury pod przyciski myszy. Tj. podpinasz pod mouse5 dowolny klawisz np. KP_minus (minus na numerycznej) i wówczas wciśnięcie go na myszce działa jak naciśnięcie owego KP_minus. Bindujesz dalej normalnie.
Obrazek Obrazek :cfog Obrazek
Awatar użytkownika
[1stCav]SokoleOko
ID Steam:
Numer GG: 6169456
Kontakt:

Post autor: [1stCav]SokoleOko »

No, to nie jest głupie - jak zbindować klawisz z myszą?
Obrazek
Dołącz do nas!

Intel C2D E6600
Asus P-5B
2 GB Geil Ultra (DC)
Asus X1900XT
SiD
ID Steam:

Każda wieloprzyciskowa porządna mysz posiada sterowniki w których przypisuje się dany klawisz przyciskowi myszy. U mnie w Logitech-owych Setpoint jest to pierwsza zakładka. Wybierz mysz->Przycisk-> Sekwencja klawiszy następnie wciskamy klawisz i zapisujemy ustawienia. Viola!
Awatar użytkownika
[1stCav]SokoleOko
ID Steam:
Kontakt:

Dzięki - właśnie zwiększyłeś moją efektywność o dobre 40%. Stawiam wirtualnego browara ;)
Obrazek
Dołącz do nas!

Intel C2D E6600
Asus P-5B
2 GB Geil Ultra (DC)
Asus X1900XT
Awatar użytkownika
chewie
ID Steam:

Post autor: chewie »

to zdradź proszę jak zdefiniowałeś swoją mysz?
SI VIS PACEM, PARA BELLUM
http://www.FIA.com.pl
"There is no hunting like the hunting of man, and those who have hunted armed men long enough and liked it, never care for anything else thereafter". -Ernst Hemingway
Awatar użytkownika
[1stCav]SokoleOko
ID Steam:
Kontakt:

Jeszcze pracuję nad odpowiednim systemem, ale kluczem jest dla mnie ustawienie "kucania" i "padu" na bocznych klawiszach myszki. Rozdzielenie poruszania się (ASDW) i zmiany pozycji pomiędzy ręce jest dla mnie podstawą efektywności.

Teraz jeszcze kombinuję jak najlepiej ustawić kwestię "zoom" vs "iron sight". Na razie mam PPM na stałe - zoom, PPMx2 = iron sighty, spacja - powstań. Tyle, że ta spacja przydałaby mi się do iron sightów.

Marzeniem byłaby możliwość wgrywania do gier gotowych profili z klawiszologią/myszologią, bo teraz ciągle muszę zmieniać przyzwyczajenia. A America's Army miałem zmianę pozycji na kółku (w górę kucnięcie, w dół pad - do powstania wystarczyło obrócić kółko raz jeszcze), ale już w Red Orchestra musiałem z tego zrezygnować, bo tam kucnięcie wymaga stałego wciśnięcia guzika, co jest niemożliwe przy kółku. Kompletnie bez sensu, bo AA i RO chodzą na Unreal (2.0 vs 2.5, ale zasady powinny być te same).
Obrazek
Dołącz do nas!

Intel C2D E6600
Asus P-5B
2 GB Geil Ultra (DC)
Asus X1900XT
SiD
ID Steam:

W produktach half-life-o-potomnych można ustawić kucanie na myszrolkę, tylko wówczas trzeba napisać proste skrypty, aby działało jak klasyczny toggle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”