Wymiana karty graficznej - kilka bardzo ważnych pytań.

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mirage
ID Steam:

Re: Wymiana karty graficznej - kilka bardzo ważnych pytań.

Post autor: Mirage »

Przyszła karta i co?

Po odpaleniu kompa kilkanaście niebieskich pasków na ekranie, świecą, mienią sie... Nie da sie zainstalować nawet sterów, a tym bardziej wrzucić wyższej rozdzielczości. Mam nadzieje, że powodem nie jest to, że wymaga pci-e x16, a mam pci-e x4. Jutro sprawdze ją jeszcze u kumpla i potem reklamacja... ehhh - tylko co jest z nią nie tak?
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:
Numer GG: 4014140

Post autor: Radeon »

A napięcie zasilania portu PCI-E zmieniłeś w biosie? :) No wiesz, tryb z x16 na x4.
Obrazek
Awatar użytkownika
Mirage
ID Steam:

Post autor: Mirage »

Radeon pisze:A napięcie zasilania portu PCI-E zmieniłeś w biosie? :) No wiesz, tryb z x16 na x4.
Nic w biosie nie zmieniałem... Teraz tam zajrzałem, ale nawet nie wiem gdzie to zmienić (ani gdzie tego szukać) :(...
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Numer GG: 3201083
ID gracza: 2006531
Kontakt:

Post autor: Forrestal »

Radeon, o czym Ty piszesz?? 8O

Zasailanie portu PCIE jest zawsze takie samo - jesli chodzi Ci o szerokosc magistrali to Mirage ma plyte glowna obslgujaca 4 linie PCIE czyli tak zwane PCI 4x. Nic w BIOSie zmieniac nie musi, ani szerokosci ani zasilania...

Jesli karta ma pionowe paski niebiesko-rozowe (zazwyczaj, ale tez wystepuaj niebiesko-zielone) to swiadczy to o problemach z pamiecia. Jej uszkodzeniu badz przegrzewaniu sie. Druga rzecz raczej w rachube nie wchodzi wiec pewnie grafa uwalona.

Wiecej o tym pisalem tutaj:
http://www.armedassault.com.pl/viewtopi ... 373#p12373
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Trance
ID Steam:
ID gracza: 0

Post autor: Trance »

(...) grafa uwalona.
Co to znaczy "uwalona"? Zepsuta?

Miraż a w jakim sklepie kupowałes ta grafe?
Obrazek
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Już pisałem Ci na GG. Galaxy od paru miesięcy trafiają się padnięte, uszkodzone, albo wadliwe. Co prawda słyszałem, tylko o przypadkach na kartach GF7900GS z zamontowanym Cooler Masterem, nie wiem jak w tych droższych z zalmanem. Możliwe, że Galaxy się opuściło w produkowaniu kart, albo jak już ktoś sprawdził, zamiast pasty termoprzewodzącej dają twardą gume na rdzeń. :/
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Producent jak producent - padaly referencyjne 7900GT i co? Nic - wymienialo sie na nowe. Uwalona znaczy pamiec popsuta ;) To jest tylko sprzet i sie sypie czasem, nie wszystkie karty trafiaja na kontrole jakosci, niektore w transporcie z Chin sie psuja itd.

Co do Galaxy z cooler masterem i galaxy z zalmanem - jak wymienie cooler to mi sie posuje? :P To przeciez te same karty tylko z innym chlodzeniem.
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Ta z Cooler Masterem nie ma radiatorów na pamięciach, cooler master nie zbyt dobrze ją chłodzi, ma zdaje się jeszcze podwyższone nieco napięcia i jest wyżyłowana przez co się grzeje... Ale nie ważne...
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Obwinianie chlodzenia za padanie grafy to lekkie przegiecie. Mialem te karty w rekach i jakos specjalnie sie od wersji zalmanowej nie roznia. Zla partia moze sie trafily i tyle.

Napewno nie mozna calej serii czy producenta oceniac po jakims modelu grafy.
Awatar użytkownika
Radeon
ID Steam:

Bosh... A czy ja obwiniam chłodzenie? Poczytaj troche, większość ludzi, którzy kupili tańszą wersję właśnie z Cooler Masterem narzeka, że karty przyjeżdżają padnięte, albo padają po jakimś czasie... Dziwne, że karta z wyżwszymi taktami jest tańsza. A dlaczego? Oszczędność, gorsze chłodzenie, brak radiatorów i tak dalej... Ale to nie zmienia też faktu, że karty od Galaxy, mówię o wersji tańszej z CM, najczęściej trafiają się padnięte. To było w przypadku 7900GS, nie wiem jak jest z 7600, może tak samo. Poza tym, chyba raczej wprowadzili jakieś zmiany skoro tak jest.
Obrazek
Awatar użytkownika
Forrestal
ID Steam:
Kontakt:

Poczytaj opinie innych, eh. Osobiscie troche tych kart mi sie przez rece przewinelo. Grubo ponad 10 sztuk i nie bylo problemow ani zaden uzytkownik nie mial problemow z nimi. A wyzsze taktowanie to nie problem osiagnac nawet na standardowym chlodzeniu.

Teraz kwesstia jest uwaloan grafa od Miraga a nie 7900GS od Galaxy ktory to niby pada... Jak mu przyjdzie druga co nie bedzie dzialac to sie mozna zastanawia czy cos jest na rzeczy ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”