Moderator: Inkwizytor
panther pisze: zainstalowałeś sterowniki RAIDu przy instalacji windowsa?
Robi pisze: Nie znam się na płytach (a nie chce mi się szukać), ale jeśli to stara płyta to bez raid nie zobaczyłby sata (a widzi). Jeśli zaś nowa to nie potrzebuje sterowników raid, bo teraz to już pełne automaty robią.
panther pisze:Robi pisze: Nie znam się na płytach (a nie chce mi się szukać), ale jeśli to stara płyta to bez raid nie zobaczyłby sata (a widzi). Jeśli zaś nowa to nie potrzebuje sterowników raid, bo teraz to już pełne automaty robią.
z tego co pisał Hunter to Asus P5B, więc płyta nowa i mylisz się, że pełen automat bo mam tę samą i potrzebuje instalacji sterowników, bo dysk sata widzi max do ~130GB, przy obojetnej pojemności. jeśli partycje są zapełnione i instalujesz nowy system to brak sterowników powoduje brak dostepu do danych na dalszych partycjach (bolesne doświadczenia). czy nowsza czy starsza płyta to chyba zalezy bardziej od sterownika jakim dysponuje windows, a jaki potrzebny jest do płyty, aby mogła obsługiwać odpowiednio porty sata i ata. taka moja teoria
![]()
Forrestal pisze: ...Jest jeszcze inna mozliwosc - dysk na zworkach jest ustaawiony zle.
Koval pisze: Notabene sterowniki RAID przy wykrywaniu dysków SATA nic nie pomogą ponieważ RAID polega na tworzeniu tak zwanej macierzy dyskowej (np. z dwóch niezależnych dysków jest w stanie zrobić 'wirtualnie' jeden dysk. Dzięki temu system operacyjny widzi oba dyski jako jeden i także w ten sam sposób dzieli je na partycje).
Wykrywanie dysków SATA ma swoje korzenie w ustawieniach BIOS'u (trzeba troszkę pogrzebać i ustawić kolejność wykrywania oraz 'ważność' poszczególnych dysków) oraz tak jak Forrestal napisał wyżej.