Malo pamieci

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

Awatar użytkownika
PROCIK
Posty: 494
Rejestracja: 19 maja 2009, 11:10
ID Steam:
Numer GG: 2542288
ID gracza: 0
Lokalizacja: Doncaster, UK

Malo pamieci

Postautor: PROCIK » 09 października 2009, 11:08

Wczoraj grajac w misje "Top gun" wyskoczyl mi komunikat , ze mam za malo pamieci i powinienem wylaczyc Arme II.
Dzieje sie to wtedy kiedy wylaczam calkowicie plik stronicowania w windowsie. Aktualnie mam windowsa W7 x64.
Pamici mam 4 GB a podczas grania nie mam zajetej nawet w polowie.
Jak gralem na moim poprzednim komputerze to czasami potrafilo mi wywalic Arme II ale jak faktycznie mialem zajete 1,79GB z 2GB dostepnych(tez mialem bez pliku stronicowania).
Czy ktos wie o co kaman? Czy aby tego stronicowania nie uzywc to musze zainstalowac 8 GB?

Awatar użytkownika
Mihao
Posty: 21
Rejestracja: 01 września 2009, 22:34
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Malo pamieci

Postautor: Mihao » 09 października 2009, 12:17

Tak, powinieneś mieć więcej RAM niż 4GB, o 8GB piszą w artykule który cytowałem w temacie "Wydajność ARMA 2 a sprzęt". Jeszcze raz link do artykułu:
http://www.tomshardware.com/reviews/vis ... ,1775.html
Artykuł dotyczy Visty, ale prawdopodobnie tak samo jest w W7.
Konfig:
AMD Phenom II x4 955 Quad Core 3,2 Ghz
Gigabyte MA790FXT-UD5P AMD 790 FX
DDR III 2x2GB 1333 Mhz CL9 Corsair DHX
HDD WD 640 GB 32 MB cache SATA II
Sapphire Radeon HD 4890 VApor-X 1024MB
Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer
Penragram 550W Silent Force Total
MS Windows Vista Ultimate 64 Bit

Awatar użytkownika
PROCIK
Posty: 494
Rejestracja: 19 maja 2009, 11:10
ID Steam:
Numer GG: 2542288
ID gracza: 0
Lokalizacja: Doncaster, UK

Re: Malo pamieci

Postautor: PROCIK » 09 października 2009, 12:47

Ok, dokupilem kolejne 4 GB bo nie jest drogie i jak w poniedzialek otrzymam to przetestuje misje i to co ten artykul mowi :)

@edit:
czy ktoś kmini co to jest Standby memory? rysunek poniżej. Poza tym taka refleksja mnie naszła, miałem 2 GB pod XP 32 i Arma w windą zajmowała 1,5GB a po długim graniu dochodziła do 1,79 ( co kończyło sie jej wywaleniem) teraz jak mam 4GB to zajmuje mi oina ponad 2GB i wiecej. Z tego wyciagam wniosek, że jak mamy więcej pamięci to system przydziela wiecej do gry i tym samym wiecej danych kechuje w pamięci aby gra działała szybciej i płynniej. Tak jak na fotce widać free memory tylko 140 MB. Dołoże kolejne 4 i zobacze co wtedy bedzie.
Załączniki
memory.png

Awatar użytkownika
PROCIK
Posty: 494
Rejestracja: 19 maja 2009, 11:10
ID Steam:
Numer GG: 2542288
ID gracza: 0
Lokalizacja: Doncaster, UK

Re: Malo pamieci

Postautor: PROCIK » 10 października 2009, 18:57

refresz:)

Awatar użytkownika
Mihao
Posty: 21
Rejestracja: 01 września 2009, 22:34
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: Malo pamieci

Postautor: Mihao » 10 października 2009, 22:22

A przeczytasz w końcu ten aktykuł czy nie?;). Tak, system przydziela coraz więcej RAM, jeśli go ma. I dzięki temu gra (i każdy inny program) działa szybciej/płynniej,
Konfig:
AMD Phenom II x4 955 Quad Core 3,2 Ghz
Gigabyte MA790FXT-UD5P AMD 790 FX
DDR III 2x2GB 1333 Mhz CL9 Corsair DHX
HDD WD 640 GB 32 MB cache SATA II
Sapphire Radeon HD 4890 VApor-X 1024MB
Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer
Penragram 550W Silent Force Total
MS Windows Vista Ultimate 64 Bit

Awatar użytkownika
PROCIK
Posty: 494
Rejestracja: 19 maja 2009, 11:10
ID Steam:
Numer GG: 2542288
ID gracza: 0
Lokalizacja: Doncaster, UK

Re: Malo pamieci

Postautor: PROCIK » 10 października 2009, 22:59

Tak czytałem. Źle sie wysłowiłem w ostatnim poście. Zobacze jak to działa w poniedziałek.


Wróć do „Hardware & Software”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron