Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Masz problem ze sprzętem? Windows Ci się wiesza? A może chcesz sie pochwalić swoim "piecem"?

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zelazny
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2013, 17:53
ID Steam:
Lokalizacja: Anglia, Elland

Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: Zelazny » 05 lutego 2015, 23:20

Cóż za wspaniałe urządzonko. Kupiłem dysk Crucial MX100 i z podziwu wyjść nie mogę. Teraz gra ARMA3 jest tak płynna, że aż po prostu nie mogę uwierzyć ile dobroci płynie z tak małego ale jakże wydajnego urządzonka. Fakt mam dobry procesor i7 4790K oraz kartę graficzną R9 290 ale mając dysk HDD mapa często się wgrywała i były przycinki a teraz nie ma mowy o nawet najmniejszym zatrzymaniu obrazu. Lecąc heli nic ale to nic a nic nie przycina. Ja pierdzielę. Ludziska polecam z całego serca. Peace!
Ostatnio zmieniony 05 lutego 2015, 23:33 przez Zelazny, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
vynaratorski
Posty: 167
Rejestracja: 27 września 2009, 15:22
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: vynaratorski » 05 lutego 2015, 23:22

Dzięki za cenną wiadomość, wiedziałem że SSD wpływa na wydajność, ale nie wiedziałem czy ma to jakiekolwiek zastosowanie przy tak skopanej serii jak ARMA!
Obrazek

Awatar użytkownika
Zelazny
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2013, 17:53
ID Steam:
Lokalizacja: Anglia, Elland

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: Zelazny » 05 lutego 2015, 23:29

Naratorski i to nie jest dysk z wyższej półki, ale najważniejsze że ma odczyt na poziomie 550MB/s zapis już nie tak dobry bo około 330MB/s. Dodam że dysk ma pojemność 256GB.

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: grzegorz » 06 lutego 2015, 14:30

Dotychczas tak książkowo SSD dawał kopa przy wczytywaniu. Teraz pytanie jaki HDD miałeś wcześniej (szybkość) i czy był defragmentowany. Kolejne pytanie jaki masz zasięg widoczności. Zakładam, że przy twoim sprzęcie RAM-u ci nie brakuje. Nie mówię, że to całkowicie efekt placebo. Ciężko porównywać różne konfiguracje, rozdzielczość, czy wspomniane wcześniej czynniki. A3 mam bodaj od początku na SSD. Może we wczesnej piechociarkiej alfie miałem na HDD. Nie wiem jak sobie w to grasz. W każdym razie w multi przy większej liczbie osób wszystko siada. Czasem próbuję zwalić na cieniutką Neostradę ale spora cześć ma wtedy efekt pływania w oleju, błotku. Chociaż ja mogę tylko kląć to jakiś gostek masakruje mnie non stop jak by miał super płynnie. Moje flaki w podpisie (CPU w turbo mam 4.2 GHz) a względnie aktualne ustawienia http://steamcommunity.com/id/grzegorz75jan/screenshots/

Biorąc pod uwagę "cudowne wykorzystanie wielordzeniowości, wątkowości" Obrazek
Army (zakładam, że gość ma włączone HT) przyjdzie nam czekać 10 GHz i żadne SSD tu nie pomoże jako jedyne panaceum. O kodzie sieciowym nie wspomnę. U mnie pierwszy słupek jest niżej. Rozkład sił jest deko inny na pokazanym i7.

Na obecny czas po nachapaniu się szybkością SSD powiem tak. Ma się wolną kasiorkę ok można kupić SSD. Sam obecnie kupiłbym lepszy HDD powiedzmy WD Blue a nawet Black. Zyskał bym jeszcze sporo na pojemności.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

Awatar użytkownika
Zelazny
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2013, 17:53
ID Steam:
Lokalizacja: Anglia, Elland

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: Zelazny » 06 lutego 2015, 17:25

Hej ramu mam 16GB, G.Skill Trident-X, CL7-7-7, 1600MHz. Tak, wiem, że to zależy od indywidualnej konfiguracji komputera. No więc przy moich bebechach SSD bardzo dużo wniósł. Moim dyskiem był WD green, nie był defragmentowany, po prostu utworzyłem 3 partycje i zainstalowałem win7 64, prędkości działania nie mierzyłem. Ustawienia są auto nic nie zmieniałem. (widoczność ogólna 3800m) A procka będę kręcił jeszcze nie wiem kiedy może jak już kupię chłodzenie bo mam boxowe. Teraz mam w turbo 4.4Ghz. Moja MOBO to Gigabyte GA-Z97X-SOC Force, myślę że spokojnie wyciągnę 5GHz.
Załączniki
20150206_161620.jpg
20150206_161714.jpg

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: grzegorz » 06 lutego 2015, 18:55

Twój dysk HDD jest serii GREEN. To taka magazynówka i demonem prędkości nie jest. Powiedział bym że to żółw(ik). Prędkość obrotowa talerzy to max 5400. Boże. Ty miałeś na nim system. Są szybsze greeny ale ten to muł. Załóż sobie ogranicznik teraz. To tak jakbyś się przesiadł z starego wolnossącego Diesla na Ferrari. Zabijesz się na SSD :plane

Tak na przyszłość. HDD pasuje co jakiś czas zdefragmentować ale przypadkiem nie defragmentuj SSD.

Możliwość kręcenie procka jest jego cechą, nawet indywidualną. Płyta może pomóc. Myśląc o 5 GHz musisz pomyśleć o konkretnym chłodzeniu, może i wodnym. Kolejna część to wysokość zegara a efektywność. Tak zwane puste megaherce. Przykładowo jest wzrost FPS do 4,5 GHz a potem jakaś aplikacja nie zwraca na to uwagi. Do tego wymiana pasty może i skalpowanie cepa. Sprawdź swój zasilacz. Mój CPU mam na 4.2 w turbo bo gdy nie trzeba to mnożnik spada a 4.2 mam bez podnoszenia napięcia.

Twój procek jest lepszy niż mój. Pomijam, że to i7 bo dałby przewagę podczas gry i nagrywania filmików. Ale jest nowszy technologicznie i taktowanie bazowe ma wyższe niż mój.porównanie O 5 GHz raczej możesz jednak zapomnieć bez konkretnych przeróbek. http://pclab.pl/art58123-15.html

Ten temat powinien być utworzony w Hardware&Software. Mam tam założony temat SSD
Moderacje prosi się o przeniesienie.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

Awatar użytkownika
Zelazny
Posty: 30
Rejestracja: 18 maja 2013, 17:53
ID Steam:
Lokalizacja: Anglia, Elland

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: Zelazny » 06 lutego 2015, 19:45

Wprawy w OC troszkę mam. Kiedyś podkręcałem AMD Durona z 900MHz na 1100MHz. Trzeba było połączyć mostki za pomocą ołówka. Już nie pamiętam co w ten sposób się odblokowywało, chyba mnożnik. Później był AMD XP 1700+, następnie C2D 2.13GHz-2.9GHz OC. Co do zasilacza to mam Seasonic 660W, platinum, więc zapas mocy do OC mam.
Ostatnio zmieniony 10 czerwca 2016, 19:13 przez Zelazny, łącznie zmieniany 1 raz.

ewa78
Posty: 3
Rejestracja: 23 lutego 2016, 11:56
ID Steam:
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kontakt:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: ewa78 » 25 lutego 2016, 08:24

:) Witam. Przeczytałam te informacje- bardzo przydatne :!: Dziękuję.

logic121
Posty: 1
Rejestracja: 24 kwietnia 2016, 11:24
ID Steam:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: logic121 » 24 kwietnia 2016, 11:27

Również polecam zainwestować w dysk typu SSD bardzo przyśpiesza system oraz gry płynniej działają, odczułem ogromną różnicę pomiędzy HDD a SSD.
Tutaj mój blog o grach

Slashher
Posty: 3
Rejestracja: 04 października 2016, 09:16
ID Steam:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: Slashher » 10 października 2016, 10:41

Zainwestował w dysk SSD Goodram iridium pro i powiem szczerze że teraz to się gra naprawdę fantastycznie :)

Awatar użytkownika
vynaratorski
Posty: 167
Rejestracja: 27 września 2009, 15:22
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Re: Kupiłem dysk SSD, co dostałem w zamian.

Post autor: vynaratorski » 10 października 2016, 17:53

No to ja dodam parę groszy od siebie w tym temacie, bo miałem A3 na dysku SSD i przeniosłem ją z powrotem na HDD. Otóż dlaczego:

Dysk SSD nie wpływa na ilość FPS w ARMA.

Na dysku ssd gra uruchamiała się szybciej i szybciej wczytywała mapy, w kwestii FPS dysk SSD nic nie zmienia, więc olałem temat i wróciłem do hdd. Te rzekome przyrosty fps na ssd to chyba tylko efekt placebo bez rzetelnych testów - i nie jest to tylko moja opinia, wystarczy wpisać parę słów w google (arma ssd fps) i fora są pełne takich samych głosów - różnicę odczuwają chyba tylko ludzie, którzy się przesiadają z dysków ATA :zolta
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Hardware & Software”