Komunikator w grze

Problemy techniczne z dźwiękiem, mikrofonem, porady nt. ustawień dźwięków i muzyki w grze.
Komunikacja chat oraz głosowa przy użyciu chat'a oraz Team Speak'a.

Moderator: Inkwizytor

Regulamin forum
Przed zadaniem pytania proszę się zastosować do niniejszych wskazówek:

1. Przeszukaj forum używając funkcji "Szukaj". Nowe wydania Arma mają wiele wspólnych cech z poprzednią wersją i jest wysoce prawdopodobne, że można posłużyć się analogią.
2. Sprawdź w dziale Pomoc Techniczna czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
3. Tworząc nowy wątek wybierz podforum tematyczne adekwatne do problemu lub zapytania.
4. Tworząc nowy wątek nie wpisuj enigmatycznie nazwy tematu typu "Pytania", "Pilne", "Potrzebna pomoc". Takie tematy będą kasowane bez ostrzeżenia.
5. W nazwie tematu wpisz coś konretnego, to czego dotyczy pytanie lub problem np.: "Jak zmienić na inny przycisk wybierania celu(domyślenie Tab)"
6. Nie zadawaj na raz wielu pytań w jednym temacie. Lepiej otworzyć kilka tematów, każdy na osobny problem. Ułatwi to śledzenie poszczególnych wątków, lepiej widać na co została udzielona odpowiedź.
7. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania poinformuj czy jest to dla ciebie satysfakcjonujące i pomocne.
8. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania podziękuj. Autorowi postu, który przyczynił się do pomocy wystaw pozytywną opinię(daj pochwałę).
9. Jeśli sam rozwiązałeś problem lub znalazłeś odpowiedź, poinformuj o tym. Tą informacją pomożesz innym.
ODPOWIEDZ
paul96
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwietnia 2014, 19:34
ID Steam:

Komunikator w grze

Post autor: paul96 » 13 kwietnia 2014, 19:41

Witam wszystkich.

Przeszukałem całe internety wzdłuż i w szerz, ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. W związku z tym iż znalazłem to forum opisze mój problem i mam nadzieję, że jakoś pomożecie.

Sprawa jest generalnie prosta-nie działa mi komunikator w grze. Gwałcę Caps Lock i nikt mnie nie słyszy(jest ikonka, że mówię), ale w opcjach jak coś mówię to zmienia się poziom głośności mikrofonu. Korzystam tylko ze słuchawek, a mikrofon mam wbudowany w laptop.

Pozdrawiam

tom3kb
Posty: 511
Rejestracja: 04 marca 2011, 06:30
ID Steam:
ID gracza: 209283
Lokalizacja: Sieradz

Re: Komunikator w grze

Post autor: tom3kb » 13 kwietnia 2014, 20:38

Jeszcze jest kwestia, na którym kanale (kolorze) mówisz. Czy na ogólnym, grupy, pojazdu itp.
Nie wszystkie słychać na całej mapie.

Awatar użytkownika
Ashans
Posty: 40
Rejestracja: 27 grudnia 2013, 18:31
ID Steam:
Numer GG: 4223364
Kontakt:

Re: Komunikator w grze

Post autor: Ashans » 14 kwietnia 2014, 12:52

Laptopy... zresetuj ustawienia klawiszy w armie, pobierz sobie TFR i sprawdź czy tam Ci działa. Poza grą lub w innych grach działa Ci komunikacja ?
Obrazek

paul96
Posty: 2
Rejestracja: 13 kwietnia 2014, 19:34
ID Steam:

Re: Komunikator w grze

Post autor: paul96 » 14 kwietnia 2014, 13:09

Zazwyczaj mówię, a raczej próbuję na ogólnym lub strony.

Dla czego muszę zresetować ustawienia klawiszy dla TFR? Tak działa mi komunikacja poza grą.

EDIT: Jak włączam TFR to nie mogę wejść na żaden serwer :/

Awatar użytkownika
klamacz
Posty: 818
Rejestracja: 23 listopada 2006, 09:54
ID Steam:
Numer GG: 2019934
ID gracza: 2320644
Lokalizacja: Szczytno
Kontakt:

Re: Komunikator w grze

Post autor: klamacz » 16 maja 2014, 13:22

Tak sobie przegladam, to napisze.
@paul96: w razie gdybys wciaz mial problem, lista rzeczy ktora standardowo bym sprawdzil w takiej sytuacji

- upewnij sie ze w opcjach dzwieku, masz glosnosc mikrofonu ustawiona na max, mozesz tez uzyc "auto adjust"
- jesli masz wiecej niz jeden uklad dzwiekowy, wylacz pozostale (ustawienia dzwieku, zaleznie od twojego hardware)
- upewnij sie ze mikrofon dziala w systemie
- sprawdz ustawienia klawiszy, uzywasz "Push to talk" czy "voice over net" (pierwszy nadaje przy trzymanym przycisku, drugi to przelacznik)
- upewnij sie ze ustawienia klawiszy nie sa czerwone (nie overlapuja z innymi ustawieniami)
- jak nadajesz w grze ikona i twoj nick w powinien miec prawidlowy kolor channela na jakim nadajesz, nie powinien mrugac i powinien byc widoczny przez caly czas nadawania
- pytanie, czy inni gracze slysza cokolwiek, trzaski, lub inne dzwieki, czy kompletnie nic?
- sprawdz swoje parametry polaczenia w trakcie nadawania, desync lub slaby upload moze powodowac brak przesylania danych w siec (w grze "m"->players->twoj nick)

Jesli wszystko zostalo sprawdzone, a problem wciaz nierozwiazany: report na feedback tracker, najlepiej z raportem o sprzecie/systemie z dxdiag i krotkim filmem z prezentacja problemu
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Dźwięk i komunikacja (chat, TS, VoiP)”