Słabe FPS i problem z wejściem

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

Regulamin forum
Przed zadaniem pytania proszę się zastosować do niniejszych wskazówek:

1. Przeszukaj forum używając funkcji "Szukaj". Nowe wydania Arma mają wiele wspólnych cech z poprzednią wersją i jest wysoce prawdopodobne, że można posłużyć się analogią.
2. Sprawdź w dziale Pomoc Techniczna czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
3. Tworząc nowy wątek wybierz podforum tematyczne adekwatne do problemu lub zapytania.
4. Tworząc nowy wątek nie wpisuj enigmatycznie nazwy tematu typu "Pytania", "Pilne", "Potrzebna pomoc". Takie tematy będą kasowane bez ostrzeżenia.
5. W nazwie tematu wpisz coś konretnego, to czego dotyczy pytanie lub problem np.: "Jak zmienić na inny przycisk wybierania celu(domyślenie Tab)"
6. Nie zadawaj na raz wielu pytań w jednym temacie. Lepiej otworzyć kilka tematów, każdy na osobny problem. Ułatwi to śledzenie poszczególnych wątków, lepiej widać na co została udzielona odpowiedź.
7. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania poinformuj czy jest to dla ciebie satysfakcjonujące i pomocne.
8. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania podziękuj. Autorowi postu, który przyczynił się do pomocy wystaw pozytywną opinię(daj pochwałę).
9. Jeśli sam rozwiązałeś problem lub znalazłeś odpowiedź, poinformuj o tym. Tą informacją pomożesz innym.
ODPOWIEDZ
siwy172
Posty: 1
Rejestracja: 29 listopada 2016, 16:37
ID Steam:

Słabe FPS i problem z wejściem

Post autor: siwy172 » 29 listopada 2016, 17:17

Witam, Arma 3 mam ustawione na najmniejszych możliwych ustawieniach. Grając na serwerze Stan Lakeside mam 4-13FPS nie raz potrafi przyciąć na 1-2sec, gdy na serwer wejdzie więcej osób ok 30+ wejście na serwer jest nie możliwe, wejście na serwer ładuje się tak długo że wyrzuca mnie z powodu zbyt długiego siedzenia w lobby. Dokładnie po 15minutach. Dziwi mnie że podczas grania, jak i podczas ładowania się gry procesor jest wykorzystywany jedynie w 10-20% https://scr.hu/lRoqNR Dziś również zauważyłem gdy podczas gry wydajność wskoczyła na 30% gra działała bardzo płynnie lecz to był jednorazowy skok i przez około 5sec. Moje parametry komputera: https://scr.hu/lRoaOe do tego moja nowa grafika GTX 1050 TI, nowy zasilacz Corsair VS450W CP-9020096-EU system operacyjny Windows 8.1 PRO robiony jakoś 2tygodnie temu. Wszystkie najnowsze aktualizacje, i najnowsze sterowniki graficzne. Dodam jeszcze że na innym serwerze Altis Life nie aż tak rozbudowanym miałem 20FPS co już mnie zadowala.

Awatar użytkownika
vynaratorski
Posty: 178
Rejestracja: 27 września 2009, 15:22
ID Steam:
ID gracza: 1
Kontakt:

Re: Słabe FPS i problem z wejściem

Post autor: vynaratorski » 29 listopada 2016, 20:39

W BIOSie lub UEFI wyłącz zintegrowaną kartę graficzną, sprawdź też HWMonitorem temperatury w trakcie gry.
Obrazek

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Słabe FPS i problem z wejściem

Post autor: grzegorz » 30 listopada 2016, 12:38

Po pierwsze masz procek AMD a to szczególnie w Armie oznacza mniejszą wydajność. Kolejna sprawa to zarządzanie energią i RAM. Wygląda, że masz jedną kość RAM-u przynajmniej patrząc po zakładce memory i pracuje on w trybie single a nie dual co już dodatkowo trochę obniża osiągi. W zarządzaniu energią prawdopodobnie używasz AMD Overdrive czy coś w ten deseń z poziomu systemu lub Biosu/UEFI bo w stanie spoczynku taktowanie RAM-u masz bardzo nisko. Warto też sprawdzić jakie ustawienia energii masz względem karty sieciowej. Kolejna sprawa to czy dobrze wyczyściłeś pozostałości sterowników poprzedniej karty graficznej.

https://1drv.ms/i/s!AhGMc3MQZJqru13vCZw5vsr3H_NV

Kolejna sprawa to jaki dysk twardy, rozdzielczość, ilość Ram-u karty. Wejdź też na jakiś serwer EUTW i porównaj. Czy masz w tle otwarte jakieś programy podczas gry. Użyj https://www.hwinfo.com/download.php

Jakie masz łącze internetowe bo masz ewidentne problemy w komunikacji z serwerem. Po dupie może dawać też program antywirusowy.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”