Brak Mapy

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

Regulamin forum
Przed zadaniem pytania proszę się zastosować do niniejszych wskazówek:

1. Przeszukaj forum używając funkcji "Szukaj". Nowe wydania Arma mają wiele wspólnych cech z poprzednią wersją i jest wysoce prawdopodobne, że można posłużyć się analogią.
2. Sprawdź w dziale Pomoc Techniczna czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
3. Tworząc nowy wątek wybierz podforum tematyczne adekwatne do problemu lub zapytania.
4. Tworząc nowy wątek nie wpisuj enigmatycznie nazwy tematu typu "Pytania", "Pilne", "Potrzebna pomoc". Takie tematy będą kasowane bez ostrzeżenia.
5. W nazwie tematu wpisz coś konretnego, to czego dotyczy pytanie lub problem np.: "Jak zmienić na inny przycisk wybierania celu(domyślenie Tab)"
6. Nie zadawaj na raz wielu pytań w jednym temacie. Lepiej otworzyć kilka tematów, każdy na osobny problem. Ułatwi to śledzenie poszczególnych wątków, lepiej widać na co została udzielona odpowiedź.
7. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania poinformuj czy jest to dla ciebie satysfakcjonujące i pomocne.
8. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania podziękuj. Autorowi postu, który przyczynił się do pomocy wystaw pozytywną opinię(daj pochwałę).
9. Jeśli sam rozwiązałeś problem lub znalazłeś odpowiedź, poinformuj o tym. Tą informacją pomożesz innym.
ODPOWIEDZ
gizburn
Posty: 4
Rejestracja: 18 maja 2015, 13:31
ID Steam: gizburn

Brak Mapy

Post autor: gizburn » 18 maja 2015, 13:56

Witam,
Gram na Epoch Altis (MP).
Zrobiło mi się tak, że po naciśnięciu <M> nie ma mapy. Ani briefingu.
Są opcje ale nie działają. Jest czarny ekran. Widać tylko czerwony kursor.
Tak, jakby nie ładowało w ogóle mapy.
I przy okazji zawiesza mi się Single Player przy ładowaniu.

Help, plizz. :)
Może to jakaś modyfikacja po uaktualnieniu sterowników, bo mi FPS podskoczyły ostatnio.
Przeinstalowałem grę i b.z.
Dzięki.

Awatar użytkownika
Slawek
Posty: 712
Rejestracja: 18 grudnia 2009, 00:42
ID Steam: EC_Slawek
Numer GG: 11973988
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Brak Mapy

Post autor: Slawek » 18 maja 2015, 15:11

Jeśli masz problemy z grą wyłącz wszystkie mody i sprawdź na czystej grze czy problemy dalej występują.
Sprawdź spójność plików gry na Steam https://support.steampowered.com/kb_art ... 5&l=polish
Co do mapy, to sprawdź czy masz ją w ekwipunku. ;) Czarny ekran po naciśnięciu M może świadczyć o jej braku.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek...Obrazek
In Game: Zadra, [EC] Slawek
TeamSpeak3 dla graczy Arma - 212.91.26.150:7891 Polish Community @ Steam

gizburn
Posty: 4
Rejestracja: 18 maja 2015, 13:31
ID Steam: gizburn

Re: Brak Mapy

Post autor: gizburn » 18 maja 2015, 15:38

Mapę w ekwipunku mam. Kiedy odkładam mapę- znika czerwony znacznik położenia.
Co robi <Tab> po włączeniu mapy? Bo przestał mi wykonywać funkcje. :)
Mody wyłączone.
Spójność sprawdzona. Nic nie wyrzuciło.

wyskakuje mi tylko:
No entry 'bin\Config.bin/CfgVehicles/B_Soldier_F.SoundBreathAiming'
Cannot open object 'a3\weapons_f\accu_bipod_01_snd_f.p3d'

i Arma 3 na SP sie wysypuje...

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Brak Mapy

Post autor: grzegorz » 18 maja 2015, 16:34

Czy uruchamiasz grę za pomocą bisowskiej wyrzutni. Czy masz aktywne jakieś parametry startowe. Pytam gdyż
wyskakuje mi tylko:
No entry 'bin\Config.bin/CfgVehicles/B_Soldier_F.SoundBreathAiming'
Cannot open object 'a3\weapons_f\accu_bipod_01_snd_f.p3d'
Przeszukałem swój dysk w poszukiwaniu pliku Config.bin Znalazło go w C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Arma 3\Launcher i jest z małej litery c. Otwarcie i przeszukanie pliku pod kątem innych słów z cytatu znalazło u mnie tylko wpis CfgVehicles

Może to jakiś ślad. Odpal Steam i nawet w Start uruchom na pasku windy wpisz

"C:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Arma 3\arma3.exe" -nosplash -nopause -skipIntro -world=empty -showScriptErrors

Możesz też zrobić nowy profil w grze dla testu. Parametr -showScriptErrors nie jest ci koniecznie potrzebny ale na razie może zostać.
Możesz też poczytać pliki *.rpt Miłej lektury ))
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

gizburn
Posty: 4
Rejestracja: 18 maja 2015, 13:31
ID Steam: gizburn

Re: Brak Mapy

Post autor: gizburn » 19 maja 2015, 11:04

Hmmm... przeinstalowałem jeszcze raz, ale... wyłączyłem GG (!), bo pamiętam, że wysypywało się czasem.
I gra działa. :) :violent
Jeszcze konfiguracja klawiszy się pozmieniała, ale to już pikuś. :)
Dziękuję za pomoc.
Przyczyna usterki jest dość tajemnicza... Jeśli się powtórzy- dam znać. :)

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Brak Mapy

Post autor: grzegorz » 19 maja 2015, 16:33

Jak widać pomoc była bardziej psychologiczna ale działa ))
Stawiałem po cichu jednak na jakieś odwołanie do moda a w ramach podziękowań odpowiedz czy Armę odpalałeś z launchera bo i tak często wyskakuje sam.

U siebie przeważnie a szczególnie przy kłopotach wywalam, zamykam wszystko co zbędne szczególnie przy multi. Mam pousuwane wszelkie możliwe autostarty, autoruny, nakładki itp.

Jeżeli przegapiłeś to rób kopię gry z poziomu Steam. Profile użytkownika trzeba samemu skopiować.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

gizburn
Posty: 4
Rejestracja: 18 maja 2015, 13:31
ID Steam: gizburn

Re: Brak Mapy

Post autor: gizburn » 21 maja 2015, 10:52

Miałem eksperymentalnie A3Luncher, ale pomieszał mi strasznie mody kiedy je sobie analizował.
Teraz odpalam grę przez Steama. Najprościej jak się da. :)

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Brak Mapy

Post autor: grzegorz » 21 maja 2015, 12:43

Nie znam tego programu. Jak pisałem wyżej staram się unikać też zbędnych rzeczy w tle. Starym nawykiem preferuję ręczne pobieranie, zarządzanie modami z pomocą skrótów na pulpicie. Z powodzeniem dodatkowo używam http://www.base16.net/projects/A3LEX - nic nie analizuje, nic nie dodaje sam od siebie.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”