Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

Regulamin forum
Przed zadaniem pytania proszę się zastosować do niniejszych wskazówek:

1. Przeszukaj forum używając funkcji "Szukaj". Nowe wydania Arma mają wiele wspólnych cech z poprzednią wersją i jest wysoce prawdopodobne, że można posłużyć się analogią.
2. Sprawdź w dziale Pomoc Techniczna czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
3. Tworząc nowy wątek wybierz podforum tematyczne adekwatne do problemu lub zapytania.
4. Tworząc nowy wątek nie wpisuj enigmatycznie nazwy tematu typu "Pytania", "Pilne", "Potrzebna pomoc". Takie tematy będą kasowane bez ostrzeżenia.
5. W nazwie tematu wpisz coś konretnego, to czego dotyczy pytanie lub problem np.: "Jak zmienić na inny przycisk wybierania celu(domyślenie Tab)"
6. Nie zadawaj na raz wielu pytań w jednym temacie. Lepiej otworzyć kilka tematów, każdy na osobny problem. Ułatwi to śledzenie poszczególnych wątków, lepiej widać na co została udzielona odpowiedź.
7. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania poinformuj czy jest to dla ciebie satysfakcjonujące i pomocne.
8. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania podziękuj. Autorowi postu, który przyczynił się do pomocy wystaw pozytywną opinię(daj pochwałę).
9. Jeśli sam rozwiązałeś problem lub znalazłeś odpowiedź, poinformuj o tym. Tą informacją pomożesz innym.
ODPOWIEDZ
90s
Posty: 9
Rejestracja: 01 stycznia 2015, 20:41
ID Steam:

Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: 90s » 03 stycznia 2015, 00:21

Witam bardzo serdecznie.

Od kilku dni walczę z ustawieniami na nowym komputerze by wycisnąć ile się da z ARMY III. i szczerze nie za bardzo mi to wychodzi.
Znajomy podesłał mi jakiś config który dopisuje się do pliku startowego na steam co ma zwiększać ilość klatek ale efektu nie za bardzo było widać.

Może Wy mi pomożecie jak ustawić opcje w grze by mieć maksymalny dystans oraz by klatki nie szalały.
Co warto mieć na ultra co na low itd. by gra nadal dobrze wyglądała za to płynność była większa.
Najbardziej mi zależy by dobrze widzieć przeciwników w oddali czy to grając piechotą czy też pojazdami.
Bo obecnie mam wrażenie że coś jest nie tak.
Gram tylko online i na razie tryb HC na KOTH, duże serwery.
moja konfiguracja to:
Intel i7 4790K 4GHz
Radeon R9 295X2
32GB
AIM SC808

win 8.1


pozdrawiam i dziękuje za wszelakie rady.

Awatar użytkownika
Artek3333
Posty: 578
Rejestracja: 29 czerwca 2007, 20:02
ID Steam:
ID gracza: 0
Lokalizacja: Żywiec

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: Artek3333 » 03 stycznia 2015, 13:00

Dystans widzenia daj na max 3000m, Jak dasz na maxa to nawet komputery z NASA będą się dławić. Poza tym wszystko inne możesz mieć na Ultra

90s
Posty: 9
Rejestracja: 01 stycznia 2015, 20:41
ID Steam:

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: 90s » 03 stycznia 2015, 13:15

ślicznie dziękuje Artek3333, powiedz mi jeszcze czy o ten dystans chodzi:
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/546 ... 5285510F1/
Bo w opcjach gry są trzy ustawienia dystansu do tego podczas gry jak wchodzimy w ustawienia to następne opcje się pokazują.
dla piechoty heli i jeta.
te z menu głównego mam dość wysoko ale dopiero jak te z gry dam na maxa to widzę jak powiększa się pole widzenia.
wtedy też dostaje spadku fpsów.


pozdrawiam

Awatar użytkownika
Artek3333
Posty: 578
Rejestracja: 29 czerwca 2007, 20:02
ID Steam:
ID gracza: 0
Lokalizacja: Żywiec

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: Artek3333 » 03 stycznia 2015, 20:52

90s pisze:ślicznie dziękuje Artek3333, powiedz mi jeszcze czy o ten dystans chodzi:
http://cloud-4.steampowered.com/ugc/546 ... 5285510F1/
Tak, oto chodziło. Pozostaw najlepiej domyślnie używając opcji wykryj, wtedy gra dostosowuje się do sprzętu komputerowego, ewentualnie można sobie coś podrasować ale odległość lepiej zostawić domyślną bo od niej w głównej mierze zależy ilość FPSów

90s
Posty: 9
Rejestracja: 01 stycznia 2015, 20:41
ID Steam:

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: 90s » 04 stycznia 2015, 20:21

Artek3333 jeszcze raz wielkie dzięki za wyjaśnienie.

Możesz mi jeszcze tylko powiedzieć do czego służą te dodatkowe opcje które się pokazują podczas gry gdy wejdziemy w settings?
tzn te od dystansu.
Czym one się różnią od tych w głównym menu?
bo standardowo dla piechoty jest tam np 1km max 3km można ustawić.
coś tam zmieniać czy pozostawić standardowo?

Awatar użytkownika
DRIVER
Posty: 247
Rejestracja: 11 kwietnia 2008, 20:43
ID Steam:
Numer GG: 6869863
ID gracza: 0
Lokalizacja: Koszalin

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: DRIVER » 05 stycznia 2015, 09:31

Zasięg widzenia w różnych pojazdach. Czyli masz dla przykładu zasięg widzenia dla piechoty na 1km a dla heli 3km. Wsiadasz do heli i zwiększa ci się zasięg widzenia.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

90s
Posty: 9
Rejestracja: 01 stycznia 2015, 20:41
ID Steam:

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: 90s » 05 stycznia 2015, 15:17

DRIVER to rozgryzłem tylko właśnie nie rozumiem jak to się ma do tych ustawień z menu głównego które mam mieć ustawione na 3km
jak w głównym jest 3km a w grze w tej belce piechota ma 1km itd. to znaczy że obcina ustawienia ogólne?
czy tu chodzi o coś innego jeszcze?

Awatar użytkownika
FOX-PL*
Posty: 548
Rejestracja: 29 marca 2009, 17:34
ID Steam:
ID gracza: 1
Lokalizacja: Wrocław

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: FOX-PL* » 06 stycznia 2015, 13:20

Jeżeli w głównych opcjach masz mniej to w ustawieniach dodatkowych np pod rolka wiecej nie ustawisz zasięgu rysowania obiektów bo to one dlawia fps. Możesz widzieć teren nawet na 4 kilometry i wszystko będzie hulac ale jeżeli podbijesz obiekty to masakra. Ja mam trochę lepszego sprzeta i przy dużej ilości obiektów nie przekraczam 2 km.

90s
Posty: 9
Rejestracja: 01 stycznia 2015, 20:41
ID Steam:

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: 90s » 07 stycznia 2015, 15:43

Dziękuje za odpowiedz, teraz już rozumiem o co chodzi z tymi ustawieniami.

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: grzegorz » 11 stycznia 2015, 14:03

Do końca to się tak łatwo nie zrozumie. Trzeba wziąć pod uwagę, że każda nowa łatka coś poprawia, psuje, zmienia. Dotyczy to też nowych sterowników.

http://day0.com.au/forum/arma/355-arma- ... ings-guide
http://www.reddit.com/r/arma/comments/2 ... ce/ciqwf66

Powyższe linki już trochę wiekowe ale sedno jest aktualne.

Na początek autodetekcja i zabawa z ustawieniami.
Pewne rzeczy mam w skrótach na pulpicie a inne w jakiejś "wyrzutni". http://www.base16.net/projects/A3LEX

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=NJqDb3njnr0[/youtube]
Podstawowo -nosplash -nopause -skipIntro -world=empty
https://community.bistudio.com/wiki/Arm ... Parameters


W miarę aktualne ustawienia http://steamcommunity.com/id/grzegorz75 ... &view=grid Czasem coś zmieniane. W multi to i tak często leci na łeb, na szyję.

Przy prockach i7 bodaj warto wyłączyć HT. Proszę doczytać, sprawdzić.
Do monitorowania naszych wypocin polecam msiafterburner Odpowiednio skonfigurowany pokaże oprócz FPS użycie rdzeni, ramu, pamięci wirtualnej itp. Można go łączyć z HwInfo.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

90s
Posty: 9
Rejestracja: 01 stycznia 2015, 20:41
ID Steam:

Re: Konfiguracja ustawienień i wydajność.

Post autor: 90s » 16 stycznia 2015, 15:55

Dziękuje grzegorz kawał materiału do zapoznania się.
Do tego ten programik z filmu bardzo ciekawy, pobiorę zobaczę co da.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”