Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Problemy i porady nt dobrej i słabej wydajności PC, zawieszaniem się gry itp.

Moderator: Inkwizytor

Regulamin forum
Przed zadaniem pytania proszę się zastosować do niniejszych wskazówek:

1. Przeszukaj forum używając funkcji "Szukaj". Nowe wydania Arma mają wiele wspólnych cech z poprzednią wersją i jest wysoce prawdopodobne, że można posłużyć się analogią.
2. Sprawdź w dziale Pomoc Techniczna czy nie ma odpowiedzi na Twoje pytanie.
3. Tworząc nowy wątek wybierz podforum tematyczne adekwatne do problemu lub zapytania.
4. Tworząc nowy wątek nie wpisuj enigmatycznie nazwy tematu typu "Pytania", "Pilne", "Potrzebna pomoc". Takie tematy będą kasowane bez ostrzeżenia.
5. W nazwie tematu wpisz coś konretnego, to czego dotyczy pytanie lub problem np.: "Jak zmienić na inny przycisk wybierania celu(domyślenie Tab)"
6. Nie zadawaj na raz wielu pytań w jednym temacie. Lepiej otworzyć kilka tematów, każdy na osobny problem. Ułatwi to śledzenie poszczególnych wątków, lepiej widać na co została udzielona odpowiedź.
7. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania poinformuj czy jest to dla ciebie satysfakcjonujące i pomocne.
8. Po otrzymaniu odpowiedzi/rozwiązania podziękuj. Autorowi postu, który przyczynił się do pomocy wystaw pozytywną opinię(daj pochwałę).
9. Jeśli sam rozwiązałeś problem lub znalazłeś odpowiedź, poinformuj o tym. Tą informacją pomożesz innym.
ODPOWIEDZ
groow
Posty: 5
Rejestracja: 03 września 2014, 18:27
ID Steam: groow123

Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: groow » 03 września 2014, 18:32

Witam, problem jest nastepujący Arma 3 przy wlaczaniu dlugo sie laduje (ten moment co jest na ekranie pasek loading addons itd.), pozniej jest brak opowiedzi i nagle rusza. Jest intro arma3 itd. znowu brak odpowiezi przez 3 minuty i dalej rusza. Wchodzi do menu, wszystko dziala fajnie płynnie itd. wybieram serwer laduje sie szybko wchodze na wybieranie squadu i tu sie robi tragedia, 1-5 fps klikam na klase zaladuje sie za 10 sekund klikam ok i to samo, wbija na gre zaczyna sie ladowanie i ladowanie trwa od 5-10 minut. az w koncu wywalaj a mnie z serwera za zadlugie ladowanie.

Reinstalowalem gre 2 razy,robilem update dx11,grafiki,defragmentacje dysku i oczyszczanie z problemow rejestru. Uzywam takze programu Razer Game Booster.

Mój komputer:
Intel Core i5-3210M 2,5GHz
GeForce 660M GTX 2gb
12GB Ram

Jest to laptop.

Dodam jeszcze ze okolo 28-29 Sierpnia było wszystko w porzadku i nie było zaskakująco ale te 30 fps było zawsze nawet przy ładowaniu.

Prosze POMOCY!

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: grzegorz » 03 września 2014, 18:51

Zaktualizuj sterowniki. Szczególnie od karty sieciowej. Jeżeli bawimy się w naprawę problemu to tymczasowo odstaw Razer Game Booster. Jeżeli używasz jakieś mody zewnętrzne to wyłącz i wejdź na jakiś serwer bez modów. To samo z parametrami rozruchu. Jeżeli masz jakieś własne pliki (twarz, logo, sound) usuń. Tylko czysta Arma. Sprawdź jeszcze swoje łącze Start uruchom, wpisz cmd i polecenie.
ping jakiś_adres -t
tracert jakiś_adres Jeżeli wyskoczą jakieś * to czasem dany router nie odpowiada na polecenie ping albo wywali tych * całkiem sporo.

Jeżeli przeinstalowałeś Armę to w twoich dokumentach siedzą profil(e) i :\Users\Twoja_nazwa\AppData\Local\Arma 3 też jest co nieco.
Warto co jakiś czas robić kopię Army by nie ściągać potem zbyt dużo.
Ostatnie aktualizacje Army ci nie pomogły (
Ostatnio zmieniony 03 września 2014, 19:12 przez grzegorz, łącznie zmieniany 2 razy.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

groow
Posty: 5
Rejestracja: 03 września 2014, 18:27
ID Steam: groow123

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: groow » 03 września 2014, 19:01

Sterowniki od karty sieciowej zaktualizowane. To samo niestety. Przy wybieraniu squadu nie moge scrollowac zeby wybrac wolne miejsce jak juz po pary sek sie zescrolluje to wybieram miejsce i ok zanim to sie zrobi to minie dobre 30 sekund no i ladowanie mapy po 5 minut i odrazu po zaladowaniu mapy i pokazaniu sie jakis tekstur wyskakuje komunikat you were kicked off the server. Dodam jeszcze ze w momencie kiedy nic nie moge zrobic w grze klikam ctrl+alt+del i na otwartych aplikachaj jest arma no i obok napis "Brak Odpowiedzi"

groow
Posty: 5
Rejestracja: 03 września 2014, 18:27
ID Steam: groow123

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: groow » 03 września 2014, 19:56

Żadnych modow nie instalowalem ani nic, czysty profil tylko nazwa moja, co do testow to http://postimg.org/image/cnjq2lwwj/ , http://postimg.org/image/xmscfvq6d/. Kopii zapasowych nie robilem bo nie sadzilem ze takie cos sie moze stać. Ale wydaje mi sie ze 29/08/14 byl update jakis 17mb i to od tego czasu sie zaczeło dziac.

Awatar użytkownika
Slawek
Posty: 720
Rejestracja: 18 grudnia 2009, 00:42
ID Steam: EC_Slawek
Numer GG: 11973988
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: Slawek » 03 września 2014, 20:51

groow pisze:Ale wydaje mi sie ze 29/08/14 byl update jakis 17mb i to od tego czasu sie zaczeło dziac.
Dzisiaj też jest podobna aktualizacja. Dalej naprawiają multi. http://dev.arma3.com/post/spotrep-00032
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek...Obrazek
In Game: Zadra, [EC] Slawek
TeamSpeak3 dla graczy Arma - 212.91.26.150:7891 Polish Community @ Steam

groow
Posty: 5
Rejestracja: 03 września 2014, 18:27
ID Steam: groow123

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: groow » 03 września 2014, 21:17

Najwidoczniej nic nie pomogło :D A powiedzcie mi battleye jakos trzba aktualizowac czy on sie sam aktualizuje ?

Awatar użytkownika
FOX-PL*
Posty: 548
Rejestracja: 29 marca 2009, 17:34
ID Steam:
ID gracza: 1
Lokalizacja: Wrocław

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: FOX-PL* » 03 września 2014, 22:04

http://www.battleye.com/download.html
30 było bo był zapewne włączony vsync na laptopie to sobie można nagwizdać, dzisiaj 2.5GHz to pryszcz a zwłaszcza mając procesorach mobilny nie mówiąc o mobilnych kartach graficznych oraz dyskach twardych z obrotami rzędu 5400, nawet te 12GB ramu nie pomoże jak są to 1600MHz i zapewne CL9 albo 10.
Laptop nie nadaje się do gier przynajmniej tych topowych i tak durnie pożerających jak Arma. Chyba że wydasz 6-7 patyków to jeszcze się można bawić.

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: grzegorz » 04 września 2014, 07:56

Z wypowiedzi autora wynika, że było dobrze tylko ostatnie aktualizacje mu wybitnie nie służą. Battleye bym nie ruszał.
groow pingowałeś swój router )) Polecenie tracert powinno pokazać przynajmniej kilka linijek. Jako adresu użyj choćby armasite.pl Może też ip innych stron gdzieś na zagranicznych serwerach lub adres(y) ip serwerów Army bez portu czyli bez cyferek po ":"
groow twoje objawy są lekko dziwne. Aktualne kłopoty dla wszystkich to desync, kikanie przez battleye, nagłe wyrzucenie z serwera. Twoje objawy mieli różni użytkownicy raczej przez Steam-a ale nie trwały tak długo. Pozostaje czekanie na kolejne poprawki bo wczorajsza poprawka nadal wymaga poprawki lub siadło coś w systemie. Czy ten problem dotyczy tylko Army.
U siebie mam dopisane tylko -nosplash -nopause -skipIntro i ewentualne mody.

http://www.speedtest.net/ http://noc.gts.pl/
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

Awatar użytkownika
FOX-PL*
Posty: 548
Rejestracja: 29 marca 2009, 17:34
ID Steam:
ID gracza: 1
Lokalizacja: Wrocław

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: FOX-PL* » 04 września 2014, 09:41

Przed tą mała poprawką mieliśmy tragedie na serwerze a teraz jest wszystko ok co jakiś tam czas zdarzy się desync lecz poruszanie się obiektów jest płynne.

Awatar użytkownika
grzegorz
Posty: 138
Rejestracja: 07 listopada 2009, 15:34
ID Steam: grzegorz75jan
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: grzegorz » 04 września 2014, 12:08

Zejdziemy lekko z tematu ale.
Biegam po kilku serwerach i nawet przy desyncu zdawało się ok. Czyli tak jak na Ewie. Potrafi nagle wyrzucić z serwera sporo ludzi (bez modów). Widzę to też patrząc na swoją przeglądarkę serwerów. Lagi/desynce mam losowo. Niektórych użytkowników wywala nagminnie innych sporadycznie. Mnie jednak Arma trochę lubi.
CPU - i5 3570K, SilentiumPC Fortis HE1225, Mobo - MSI Z77A-GD55, Mem - Kingston HyperX DDR3 2x4096MB 1600MHz, GPU - Gigabyte Radeon HD 7870 OC 2GB, LG W2220P, HDD-WDC WD6400AAKS, SSD-Plextor PX-128M5S, DVD-Lite-On iHAS122-18, PSU-XFX Black Edition XTR 550W, Obudowa - Silentium PC Gladius 400 Pure Black. Audio-Asus Xonar DX, Superlux HD668B

groow
Posty: 5
Rejestracja: 03 września 2014, 18:27
ID Steam: groow123

Re: Spadek fps przy wchodzeniu na serwery.

Post autor: groow » 05 września 2014, 13:18

Sprawa naprawiona. Uninstall gry, wywalenie wszystko nawet z rejestru co bylo zwiazane arma 3, i reinstal pomogło. Narazie jest w porządku. Dzieki za pomoc ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydajność i zawieszanie się”