brak reakcji na rozkazy

Zapytania o misje w kampanii, podpowiedzi, porady i dyskusja dot. trybu pojedynczego gracza.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Balin
Posty: 13
Rejestracja: 22 sierpnia 2009, 12:54
ID Steam:
ID gracza: 0

brak reakcji na rozkazy

Post autor: Balin » 22 sierpnia 2009, 14:42

Witam, mam problemik w kampanii... w misjach dla NAPA ( zdobycie Soborów, Pogorewki itp; oraz "Psy Wojny") chłopaki z Brzytwy stoją w miejscu i nie reagują na rozkazy. tzn odpowiadają że są w drodze, ale nadal zero ruchu. powtarzanie misji nic nie daje. mam oryginał w wersji 1.02. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Awatar użytkownika
Uncle Blues
Posty: 78
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 20:26
ID Steam:
Numer GG: 1562358
ID gracza: 2841
Lokalizacja: Warszawa / Opole

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Uncle Blues » 22 sierpnia 2009, 16:54

Balin pisze:mam oryginał w wersji 1.02. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?
Zainstaluj patch 1.03 + fix do kampanii. Linka do 1.03 poszukaj sam, wszedzie go pełno. Linka do fix'a zaraz ci znajdę, bo dziś już ściągałem. :)

EDIT:
ftp://downloads.bistudio.com/arma2.com/ ... Hotfix.exe

Fix naprawia błąd w jednym zadaniu w misji Badlands, dając nam jednocześnie dostęp do dwóch czy trzech alternatywnych zakończeń. Fix poprawia też inne błędy w kampanii - nie wiem dokładnie jakie.
ObrazekObrazek

Komaro
Posty: 16
Rejestracja: 18 sierpnia 2009, 07:42
ID Steam:
Numer GG: 5233240
ID gracza: 0

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Komaro » 23 sierpnia 2009, 09:42

Zainstalowałem tego fixa , i moje odczucia są takie, że podkomendni już całkiem zdurnieli. Wydaje rozkaz wsiadać do pojazdu to zajmuje im to z 5 min szybciej jest przełączać się miedzy nimi i wsiadać manualnie. Przed tym fixem kierowca np apc jak mu wyznaczałem trasę do jakiegoś miasta oddalonego o 3 km jechał drogami można było sobie spokojnie iść herbatkę zrobić , teraz niestety graniczy to z cudem , AI omija nawet ważki przelatujące przez drogę.
Obrazek

Balin
Posty: 13
Rejestracja: 22 sierpnia 2009, 12:54
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Balin » 23 sierpnia 2009, 10:29

Komaro- to mnie zmartwiłeś. Właśnie ściągam 1.03. czy sam patch nie naprawi tego problemu? i czy będę musiał zaczynać kampanię od nowa? Wczoraj odkryłem kolejny ciekawy bug- w trybie budowy w stronpoint wybierając jakiekolwiek umocnienie można (szukajac miejsca na postawienie zapory) niszczyć wrogie pojazdy będące w zasięgu, uderzając w nie tą zaporą:). Ciekawe czy 1.03 też zlikwiduje ten błąd...

W każdym razie dzięki za pomoc, jutro wróce w wynikami.

Awatar użytkownika
Uncle Blues
Posty: 78
Rejestracja: 15 stycznia 2007, 20:26
ID Steam:
Numer GG: 1562358
ID gracza: 2841
Lokalizacja: Warszawa / Opole

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Uncle Blues » 23 sierpnia 2009, 11:18

To nie jest żadna beta, ani żaden mój wymysł. Patch 1.03 to po prostu najnowszy patch. Nie ma co dyskutować czy warto go instalować - bo warto. Wogóle zainstalowałeś tego patcha?

Fix? To oficjalne poprawki skryptów w kampanii. Nie ma żadnego wpływu na to jak szybko żołnierze wsiadają do pojazdów. Fix'a instaluje się dopiero po instalacji patcha 1.03. Jak sama jego nazwa wskazuje jest to fix do patcha 1.03.

To czy kierowca, na przykład APC, jedzie drogą czy na przełaj zależy od tego w jakim "stanie gotowości" jest. W safe i aware będzie jechał drogą. W danger i stealth drogi przestają mieć znaczenie. To w jakim stanie znajduje się jednostka zależy od dwóch rzeczy - od tego jaki rozkaz jej wydasz i od tego co do okoła się dzieje. Jak strzelają na około automatycznie zmienia się z aware na danger, itp.

Swoją drogą mógłbyś podziękować za pomoc i poświęcony tobie czas, a nie jeszcze pretensje masz... :coffee
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Michaelo
Posty: 10
Rejestracja: 12 sierpnia 2009, 20:33
ID Steam:
Numer GG: 2464726
ID gracza: 0
Lokalizacja: Wrocław

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Michaelo » 24 sierpnia 2009, 11:51

Dokładnie,
Potwierdzam opinie Wujka Blues'a. Ja w kampanii nie mam żadnych problemów z AI po zainstalowanie patcha 1.03 i fixu kampanii. Wszystko śmiga picuś-glancuś.
Jak powiedział Wujek, sprawdź w jakim trybie poruszają się twoi podkomendni.
pzdr
Obrazek

Komaro
Posty: 16
Rejestracja: 18 sierpnia 2009, 07:42
ID Steam:
Numer GG: 5233240
ID gracza: 0

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Komaro » 24 sierpnia 2009, 15:38

Ja napisałem tylko swoje odczucia przed fixem i po fixie do nikogo nie mam pretensji :) Po prostu AI w tej grze żyje własnym życiem u każdego inaczej. Być może po tym fixie komendy zaczęły działać tak jak powinny i dlatego grało mi się inaczej niż przed instalacją.
Obrazek

Balin
Posty: 13
Rejestracja: 22 sierpnia 2009, 12:54
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: brak reakcji na rozkazy

Post autor: Balin » 10 września 2009, 22:16

sorry, że tak późno, ale Arma skutecznie pozbawiła mnie poczucia czasu. Co do tematu- patch 1.03 w zupełności wystarczył aby ruszyć moją ekipę. Wielkie dzięki za pomoc. Miałem tylko jeden problemik save`y mi nie działały i przechodzę kampanię od nowa:).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Singleplayer”