3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Problemy z ustawieniami graficznymi, złym wyświetlaniem grafiki.

Moderator: Inkwizytor

ODPOWIEDZ
Zelazny

3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Post autor: Zelazny » 29 listopada 2009, 23:26

Otóż po zainstalowaniu najnowszego patcha pojawiło się to, 3D rozdzielczość.
Jak ustawić aby nie wpłynęło to na płynność gry?

Awatar użytkownika
Nexus
Posty: 87
Rejestracja: 12 sierpnia 2009, 07:26
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: 3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Post autor: Nexus » 30 listopada 2009, 12:48

O jakim nowym patchu mówisz i do czego? Ostatni wydany patch do Arma2 jest z 2009.09.15 więc chyba nie o tym mowa...?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Jaromaz
Posty: 92
Rejestracja: 23 marca 2007, 12:26
ID Steam:

Re: 3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Post autor: Jaromaz » 30 listopada 2009, 16:00

to downsampling (wyższą rozdzielczość od ustawionej ściąga do natywnej monitora równocześnie wygładzając) ... polecam ustawienie ponad 100% rozdzielczości ... ja korzystam ze 125% lub 130% - większe już wpływają mi na wydajność ... efekt jest super :) nie trzeba AA stosować a świetnie wtedy wygląda oświetlenie i przede wszystkim ostre/ładniejsze liście drzew ...
Arma 2 zajebiście wygląda na full detalach i 200% rodzielczości 3D - ale u niewielu będzie to płynnie chodziło (i tylko w CrossFire na dzień dzisiejszy :) )
Obrazek

Zelazny

Re: 3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Post autor: Zelazny » 30 listopada 2009, 21:32

Nexus pisze:O jakim nowym patchu mówisz i do czego? Ostatni wydany patch do Arma2 jest z 2009.09.15 więc chyba nie o tym mowa...?
Chodzi mi o patch 1.04 do ArmA2. Dzięki Jaromaz.

Awatar użytkownika
Nexus
Posty: 87
Rejestracja: 12 sierpnia 2009, 07:26
ID Steam:
ID gracza: 0

Re: 3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Post autor: Nexus » 03 grudnia 2009, 12:42

Jaromaz pisze:to downsampling (wyższą rozdzielczość od ustawionej ściąga do natywnej monitora równocześnie wygładzając) ... polecam ustawienie ponad 100% rozdzielczości ... ja korzystam ze 125% lub 130% - większe już wpływają mi na wydajność ... efekt jest super :) nie trzeba AA stosować a świetnie wtedy wygląda oświetlenie i przede wszystkim ostre/ładniejsze liście drzew ...
ARMA 2 zajebiście wygląda na full detalach i 200% rodzielczości 3D - ale u niewielu będzie to płynnie chodziło (i tylko w CrossFire na dzień dzisiejszy :) )
a co proponujesz jeśli gram teraz na max detalach w rozdzielczości 1920x1200 i 3D 1920x1200, czy i to można jakoś poprawić?

Wszystko wiem, ustawiłem rozdzielczość 3D na 200%, faktycznie rewelacja jednak na full detalach przy dystansie 3200m mam smugi przy gwałtownych uchach głową. Tak więc przestawiłem na 133%, JEST CIEKAWIE. dzięki za wskazówkę, pozdrawiam.
Obrazek
Obrazek

Leander
Posty: 1
Rejestracja: 20 lipca 2016, 08:46
ID Steam: FIA_Leander

Re: 3D rozdzielczość w ustawieniach, do czego to służy?

Post autor: Leander » 20 lipca 2016, 10:20

Częściowo złoty szpadelek, ale to najlepszy temat jaki znalazłem.

Mam pewien "problem" z opcją 3D Rozdzielczość.

Mój set:
  • :arrow: Monitor 29" 2560x1080
    :arrow: Procesor: i7 4790k
    :arrow: Płyta główna: MSI g43-z97
    :arrow: RAM: 2x8GB 2400MHz CL11 XMP Beast Kingston
    :arrow: Dyski SSD (zarówno systemowy jak i z plikami gry)
    :arrow: Mysz: Roccat Kova 2016
    :arrow: Joy: Logitech Freedom 2.4
Przy ustawieniach domyślnych gra ustawia wartość 1280x540 [50%]. Przy tym ustawieniu wszystko działało mi płynnie i bez zarzutu, na tyle na ile mierne umiejętności pozwalały.

Po ustawieniu 2560x1080 [100%] zaczyna strasznie szarpać, co paradoksalnie najbardziej widać w menu, gdzie ruchy myszką przekładają się na ślamazarne, rwane mikro-ruchy kursora. z brakiej jakiejkolwiek płynności czy precyzji.

W samej grze nie widać tego aż tak bardzo, animacja jest względnie płynna, nawet latając nie zdarzają się widoczne przycinki w grze - jest tylko ten problem braku płynności sterowania. Nawet ustawienie wygładzania myszy w opcjach nie pomaga w 100%.

Pytanie - czy problem ten (pojawiający się wyłącznie przy opcji 3d rozdzielczość 2560x1080 100%, a nie figurujący przy ustawieniach 1280x540 50%) to może być kwestia braku karty graficznej i tego że przy tych ustawieniach sam procesor nie wyrabia, czy źródło problemu jest gdzieś indziej?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Grafika”